Het Belang van Limburg

Genk nog enige slachthuis voor Offerfeest in Limburg

Beringen stopt er mee na opmerkinge­n voedselage­ntschap

- Roger VANHOUDT/Liliana CASAGRANDE

BERINGEN - De moslims zullen voor het Offerfeest van september alleen nog in Genk terecht kunnen. Het slachthuis van Beringen stopt er mee na opmerkinge­n van het federaal voedselage­ntschap. De moslims van Maasmechel­en zullen ook niet meer in Eisden slachten. Vorig jaar zijn er nog bijna 2.000 schapen geofferd in Limburg.

Het tijdelijke slachthuis van Beringen stopt er mee. Voor het Offerfeest van september vragen de negen gemeenten die hierin zijn betrokken geen vergunning meer aan. Het FAVV had profession­eler personeel gevraagd, maar dat hebben ze niet gevonden. Dus gaat het slachten dit jaar niet door. Dat betekent dat moslims alleen nog in Genk terecht kunnen. Want ook in Maasmechel­en werken ze niet meer samen met het plaatselij­ke slachthuis. Intussen lonkt iedereen naar Genk. “We hebben al een overeenkom­st met Hasselt en met Maasmechel­en”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “We kunnen per dag 800 schapen aan, maar de eerste dag zitten we dus vol. Op de tweede dag hebben we wel nog ruimte om andere gemeenten te helpen. We gaan hun aanvragen nu bekijken.”

Het tijdelijke slachthuis van Beringen stopt ermee. Voor het offerfeest van september vragen de negen gemeenten die hierin zijn betrokken, geen vergunning meer aan. Dat betekent dat moslims alleen nog in Genk terechtkun­nen. Tot voor 2015 konden moslims tijdens het Offerfeest in de meeste mijngemeen­ten terecht op tijdelijke slachtvloe­ren. Maar minister Ben Weyts (N-VA) verstrengd­e de regels waarbij je alleen nog in echte slachthuiz­en onverdoofd mocht slachten. Zowel in Genk als in Beringen werden er zo twee hallen van de gemeente omgebouwd tot slachthuiz­en. Die van Beringen was ook de plek voor moslims uit Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Ham, Leopoldsbu­rg, Lummen, Zonhoven, Peer en Tessenderl­o. De gemeenten deelden de kosten. Maar het federaal voedselage­ntschap FAVV had na het Offerfeest van 2016 te veel opmerkinge­n voor Beringen. “Ze vroegen profession­eler personeel”, zegt Alain Yzermans (sp.a), burgemeest­er in Houthalen-Helchteren. “We hebben daar een aanbestedi­ng voor uitgeschre­ven, maar de kandidaten voldeden niet. Dus hebben we beslist om het slachten dit jaar alvast niet te laten doorgaan. Over het Offerfeest van 2018 zullen we pas dit najaar beslissen.” Maar tegen dan heeft het slachthuis wellicht niet veel zin meer, want minister Weyts wil toch al het onverdoofd slachten tegen 2018 verbieden.

Eisden

Maandag hebben de gemeentebe­sturen de moskeeën hierover geïnformee­rd. “Ik heb nu aan Genk gevraagd of onze moslims bij hen terecht kunnen”, zegt Yzermans. “Dat gaat in het totaal om vijftig schapen. Vroeger, toen we nog zelf een slachtvloe­r organiseer­den, offerden onze moslims nog 250 schapen.” Op veel plaatsen bleek de interesse weg te ebben. Ook het feit dat de moslims zich op een feestdag moesten verplaatse­n, was daar een van. Bovendien mochten ze ook niet naast hun schaap staan bij het kelen. In Maasmechel­en hebben ze vorig jaar nog samengewer­kt met het slachthuis van Eisden. “Maar dat doen we dit jaar niet meer”, zegt gemeentera­adslid Mustafa Uzun (CD&V). “We hebben aan Genk gevraagd of we daar mogen slachten.”

“We hebben een overeenkom­st met Hasselt en Maasmechel­en”, zegt Wim Dries, CD&V-burgemeest­er van Genk. “Met hun aanvragen erbij zullen we die eerste dag van het Offerfeest ook vol zitten. We hebben nu ook vragen gekregen van andere gemeenten en die moeten we nog bekijken. Op de tweede dag is er nog ruimte. We kunnen 800 schapen per dag aan.”

Geen verwijten

“We betreuren dit, maar we verwijten niemand iets”, zegt Neçdet Erol die in de integratie­raad van Beringen zetelt. “Onze Turkse gemeenscha­p beseft hoeveel geld en moeite het gekost heeft om dat feest in het verleden vlekkeloos te laten verlopen. Maar de regels zijn verstrengd. We mogen niet meer met vrijwillig­ers werken, het moeten profession­elen zijn en die zijn niet gevonden.”

Ook Youssef El Ballata van de Marokkaans­e Tawheed-moskee uit Beringen reageert teleurgest­eld. “We zijn een beetje verrast door deze beslissing”, zegt hij. “Maar ik vrees dat ons Offerfeest niet meer zal zijn wat het was: samen een dier offeren en samen feesten.”

Bij het vorige Offerfeest werden er in Limburg 1.985 schapen en 419 runderen geofferd.

Moslims uit Hasselt en Maasmechel­en kunnen in Genk slachten. Van andere gemeenten hebben we aanvragen, maar die moeten we nog bekijken

Wim DRIES Burgemeest­er Genk

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Bij het vorige Offerfeest werden er in Limburg 1.985 schapen en 419 runderen geofferd.
FOTO SVEN DILLEN Bij het vorige Offerfeest werden er in Limburg 1.985 schapen en 419 runderen geofferd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium