Het Belang van Limburg

Boonen traint op Zolder

TOM TO BOONEN RUILT TWEEWIELER IN VOOR VO VIER WIELEN OP CIRCUIT ZOLDER

- Marc CORNELISSE­N

HEUSDENHEU­SDEN-ZOLDER - Lang Lang geleden geleden dat dat we we nog nog iets iets van van Tom Boonen vernomen hadden. Vier dagen na zijn wielerpens­ioen kwam de Balenaar stoom afblazen op Circuit Zolder met zijn Donkervoor­t GTO. Van twee wielen naar vier is dubbel zoveel plezier. Boonen was in goed gezelschap, want ook ex-collega Zdenek Stybar, regisseur Michaël R. Roskam en komiek Philippe Geubels waren van de partij op de Petrolhead Days. De BV’s vinden de weg naar Zolder weer. Eigenlijk had Tom Boonen woensdag al op Zolder moeten rijden, maar dat ging niet door. “Ik moest Jacqueline en Valentine gaan ophalen bij mijn vader en toen was het al vier uur, te laat om nog naar Zolder te komen.” Dat heb je als je op pensioen bent, het nieuwe leven van Tom Boonen.

Dat de jonggepens­ioneerde een autofreak is, was al langer bekend. Dat hij na zijn wielercarr­ière iets met autosport zou gaan doen, stond in de sterren geschreven. Of gisteren dan het officiële startschot was van zijn tweede carrière? “Van een carrière spreek je als je er geld mee verdient. Die illusie heb ik niet in de racerij. Als ik zie wat iemand met het talent van Sam Dejonghe (een jonge autosportb­elofte en racecoach van Boonen, nvdr) allemaal moet doen om te kunnen racen, dan weet ik dat ik daar niet van moet dromen. Het is een hobby, ik rij om me te amuseren.” De autosportm­icrobe kreeg Boonen van thuis mee. “Mijn vader heeft nooit aan autosport gedaan, maar hij was altijd een autoliefhe­bber en hij koesterde zijn auto’s. Van hem heb ik geleerd dat je je auto’s zelf moet wassen en altijd met respect moet behandelen.”

24 Uur van Zolder

Sinds kort is Boonen invoerder van Donkervoor­t, een klein merk uit Nederland. Maar in zijn wagenpark heeft/had hij ook Porsches, Ferrari’s, Lamborghin­i’s en een Norma. Zo’n Norma won n vorig vorig seizoen de titel in de Belcar, het Belgische kampioensc­hap, met aan het stuur Boonens racecoach Sam Dejonghe. De geruchten wilden dan ook dat de twee dit jaar samen in de Belcar ging rijden. Klopt niet. Of nog niet.

“Die Norma is een model van tien jaar oud, zeker acht seconden trager dan de nieuwe. Ik heb hem indertijd voor weinig geld gekocht van iemand die hem kwijt wilde. Ik heb er heel veel plezier aan beleefd, maar racen doe ik er niet mee.” Wat het dan wel wordt? “Ik ben amper vier dagen met pensioen, geef me nog wat tijd om daarover na te denken. Porsche Antwerpen zag me graag in de Porsche Benelux luxCh Challengel met Dylan Derdaele (de Overpeltse winnaar van de laatste drie edities van de 24 Uur van Zolder, nvdr), maar daar ligt het niveau me te hoog. Eerst leren stappen, dan pas lopen. Ik zou in augustus wel graag de 24 Uur van Zolder rijden. Dat circuit ken ik intussen. Er daarvoor rij ik wellicht de 25 Uur Fun Cup in Francorcha­mps.”

Te gevaarlijk

Dat Boonen zijn gaspedaal weet staan, daar zijn de kenners het over eens. Gisteren was hij ook zowat de enige die constant aan het inhalen was. Van de Formule 1 moet hij op zijn 36ste niet meer dromen. Maar misschien van de 24 Uur van Le Mans, waar de Britse wielerlege­nde Chris Hoy vorig jaar deelnam? “Dat is nu veel te hoog gegrepen en het is ook veel te vroeg om doelen voorop te stellen. Misschien neem ik over twee maanden een job aan in het wielrennen en heb ik geen tijd meer voor autosport? Maar er zijn wel veel racediscip­lines die me interesser­en. De F1 heb ik altijd gevolgd en vanaf nu zal ik daar nog meer tijd voor hebben. Rally spreekt me ook aan, maar dat is al wat gevaarlijk­er. De gedachte om met de auto in het publiek te belanden schrikt me af. ”

Mijn vader koesterde zijn auto’s. Hij heeft me geleerd dat je je auto zelf wast en altijd met respect behandelt Tom BOONEN Ex-wielrenner

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ??  ??
 ?? FOTOKAREL HEMERIJCKX ?? Michaël Roskam (midden)
FOTOKAREL HEMERIJCKX Michaël Roskam (midden)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium