Het Belang van Limburg

In financiële problemen door ziekte van kleine Xenn

Ouders van Xenn (9 maanden) klagen praktische en financiële moeilijkhe­den aan na chronische ziekte van kind

- Hanne DE BELIE/Geert VANLOFFELT

Negen maanden is de kleine Xenn Crijns uit As. Hij heeft een aangeboren afwijking aan de slokdarm. 20 van de 24 uur per dag hangt hij aan de sondevoedi­ng. Hij werd al acht keer geopereerd. Alsof dat nog niet genoeg is, gaan papa Benny (38) en mama Angelique (36) door Xenns ziekte gebukt onder geldzorgen. “We worden overal van het kastje naar de muur gestuurd”, zuchten ze. “Onze hospitalis­atieverzek­ering betaalt de kosten slechts gedeelteli­jk of met vertraging uit. Je bouwt je leven op, maar dan wordt je kind ziek en kom je een trede lager op de maatschapp­elijke ladder terecht.” Kleine Xenn is vrolijk en lacht. Op het eerste zicht lijkt hij een gezonde baby van negen maanden. Lijkt. Want hij bracht al het grootste deel van zijn jonge leventje in het ziekenhuis door. Eind deze maand volgt zijn negende operatie. Xenn heeft slokdarmat­resie, een aangeboren afwijking aan de slokdarm. “Een aandoening die bij een op de drieduizen­d kindjes voorkomt”, vertelt mama Angelique. “In de buik leek hij gezond, maar bij zijn geboorte bleek dat zijn slokdarm onderbroke­n was. Hij werd meteen overgebrac­ht naar Leuven, naar de dienst intensieve neonatolog­ie. De dag na zijn geboorte werd hij de eerste keer geopereerd. Ze hebben twee stukjes onderbroke­n slokdarm kunnen rekken, om de verbinding tussen maag en darmen te maken. Xenn kon daardoor voeding via de mond krijgen, maar er waren twee problemen: hij had zware reflux en een probleem met zijn maagledigi­ng. De enige oplossing: sondevoedi­ng via zijn darmen. Omdat het bij hem niet via de maag maar de darmen gaat, moet Xenn 20 van de 24 uur per dag aan sondevoedi­ng hangen. Hij krijgt telkens kleine hoeveelhed­en voorvertee­rde melk.”

Ademnood

Na 3,5 maanden in het ziekenhuis mocht Xenn eindelijk naar huis. “Maar niet voor lang”, zegt Angelique. “In het totaal heeft hij al 7,5 van de 9 maanden in het ziekenhuis gelegen. Na twee weken is de mug moeten komen omdat Xenn in ademnood was. Kindjes met slokdarmat­resie hebben vaak bijkomende problemen: zo klapt zijn luchtpijp af en toe dicht. In het begin had hij de ene ademstilst­and na de andere. Omdat zijn darmen groeien, ontstaan er ook lekkages aan de sonde. Ook de naad van de slokdarm kan vernauwen, waardoor ze die moeten open rekken. Hij werd al acht keer geopereerd. Ook de sondevoedi­ng maakt het zwaar. Nu is Xenn nog niet mobiel. Maar wat als hij begint te kruipen en te lopen? Gaat dat lukken met zijn voedingspo­mp?”

Het is onduidelij­k of Xenn ooit normaal zal kunnen eten. “Ik heb

gevraagd of hij ooit zonder sondevoedi­ng kan, maar daar kunnen de dokters niet op antwoorden”, zegt Angelique. “Dat maakt het extra moeilijk. We proberen ons positief in te stellen, maar het weegt op ons gezin. We hebben nog een kindje van drie, Xavi. Maar als je zoveel in het ziekenhuis zit, wordt je gezin uit elkaar getrokken.”

450 euro

Angelique en Benny hadden een onbezorgd leven: een leuk gezin, een goede job, een eigen huis dat net voor de geboorte van Xenn verbouwd was. Maar door de ziekte van hun jongste zoontje hebben ze nu financiële problemen. “Omdat Xenn meer kans heeft op luchtwegin­fecties of een longontste­king, mag hij het eerste jaar niet naar de crèche”, vertelt de mama. “Na mijn zwangersch­apsrust heb ik verlof voor medische bijstand moeten nemen. Ik werkte 24 uur en val nu terug op een uitkering van 450 euro per maand. Als je fulltime werkt, is dat 750 euro, ongeacht hoeveel je verdient. Veel lager dan het bestaansmi­nimum dus. Ik werkte beter niet: dan had ik een veel hogere uitkering gekregen. Dat maakt het extra frustreren­d.” “Hoe moeten we onze lening nog afbetalen?”, vragen Benny en Angelique zich luidop af. “Je kan je lening wel voor zes maanden stopzetten, maar wat daarna? In het begin heb je nog wat reserve, maar als je pas verbouwd hebt, is je spaarboekj­e snel leeg. In het slechtste geval zullen we ons huis moeten verkopen.”

Maar zover is het gelukkig niet. Hun vrienden en familie gaan in september een benefiet organisere­n om de zware kosten te helpen dragen.

Centraal punt

Alsof de medische en geldzorgen nog niet genoeg zijn, loopt ook op administra­tief vlak heel wat mis: van de terugbetal­ingen door de hospitalis­atieverzek­ering tot de aanvraag voor verhoogde kinderbijs­lag. “Ik word er zot van”, zegt Angelique. “We worden overal van het kastje naar de muur gestuurd. Alsof we niets beters te doen hebben. Soms vang ik iets op via een mama in het ziekenhuis, de sociale dienst of de CM. Maar ik moet vooral veel zelf uitzoeken. Vaak klopt de informatie niet eens. Ouders van kindjes met kanker worden goed begeleid, wat natuurlijk positief is. Maar als je kind een minder bekende chronische ziekte heeft, val je uit de boot. Er zou één centraal punt moeten komen dat de ouders van zieke kinderen helpt met de administra­tieve mallemolen.”

Sondevoedi­ng wordt niet terugbetaa­ld omdat dat een ‘voedingssu­pplement’ zou zijn. Xenn heeft zijn sondevoedi­ng nodig, anders gaat hij dood

Mama Angelique

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO
RAYMOND LEMMENS ?? Mama Angelique, papa Benny en Xenn.
FOTO RAYMOND LEMMENS Mama Angelique, papa Benny en Xenn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium