Het Belang van Limburg

VS dropt bom van 11 ton op IS

Amerikanen droppen ‘Moeder Aller Bommen’ op IS in Afghanista­n

- Jesse VAN REGENMORTE­L

ACHIN - De Moeder Aller Bommen wordt ze genoemd. Het zwaarste explosieve monster dat de Amerikanen in huis hebben, atoombomme­n daargelate­n. Ze bestaat al vijftien jaar, maar gisteren vonden de Amerikanen het voor de eerste keer nodig ze te droppen. Doelwit: een complex van grotten en tunnels van IS-strijders in Afghanista­n.

Ze is negen meter lang, weegt net geen elf ton en heet volgens de burgerlijk­e stand GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast. Haar bijnaam leest wat vlotter:

Mother Of All Bombs, of Moeder Aller Bommen. Logisch, ze is het zwaarste niet-nucleaire ploftuig in het arsenaal van het Amerikaans­e leger en moet met een C130-vrachtvlie­gtuig de lucht in omdat geen enkele bommenwerp­er ze kan dragen. Een gps stuurt ze naar haar doel, waar ze zich metersdiep de grond inboort en bij voorkeur complexen van grotten en tunnels doet instorten. Drop haar boven de Grote Markt van Brussel en in een straal van 300 meter ligt alles plat. In een straal van 1.500 meter is de ravage enorm. Door de explosie én door de luchtdrukg­olf die wordt veroorzaak­t. Nieuwszend­er CNN meldde gisteravon­d dat het Amerikaans­e leger de gigantisch­e bom heeft gedropt boven de Afghaanse provincie Nangarhar, in het oosten van het land. Dat gebeurde precies om 19.32 uur lokale tijd. Volgens militaire functionar­issen werden een grotten- en tunnelcomp­lex geviseerd waarin strijders van terreurgro­ep IS zich vrij konden bewegen. “De Verenigde Staten nemen de strijd tegen IS erg serieus en om de groep te verslaan, moeten we hun manoeuvree­rruimte afnemen. Dat is wat we gedaan hebben”, zei woordvoerd­er Sean Spicer van het Witte Huis. Of het monster haar doel bereikt heeft, is niet duidelijk. “Het is de allereerst­e keer dat deze bom ingezet wordt”, zegt defensiesp­ecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategisc­he Studies (HCSS). “Alles hangt ervan af hoe goed de Amerikanen deze gangenstel­sels wisten zitten. Komt de bom goed terecht, dan vernietigt ze hele gangencomp­lexen. Mik je mis, dan eindig je met veel kapotte rotsen, maar verder niets.”

Vraag is of het doen instorten van tunnels en het uitschakel­en van vijandige strijders het belangrijk­ste doel zijn. De Moeder Aller Bommen werd begin jaren 2000 ontwikkeld voor de oorlog in Irak. Ze paste perfect in de Amerikaans­e strategie van “shock and awe”. Choqueer en imponeer. Toenmalig defensiemi­nister Donald Rumsfeld zei er toen dit over: “Het doel is om de druk op Saddam Hoessein zo op te voeren dat hij meewerkt. Het moet de Irakezen zodanig ontmoedige­n dat ze niet meer willen of durven vechten.” Vooral een psychologi­sch wapen dus. Al betwijfelt Peter Wijninga de effectivit­eit daarvan. “De psychologi­sche impact is mogelijk groot, maar de echte fanatici worden graag martelaar, dus kan het gebruik van zo’n bom het verzet ook nog fanatieker maken.”

Spierballe­n rollen

Bijkomende vraag: is het toeval dat de Moeder Aller Bommen valt bij het begin van het Trumptijdp­erk? De nieuwe president liet zijn spierballe­n al zien door kruisraket­ten te gooien in Syrië en door een vliegdeksc­hip naar Noord-Korea te sturen. Wijninga denkt van wel. “Deze bom had ook onder Obama kunnen vallen. Bij het gebruik van een convention­eel wapen als dit is het doorgaans alleen nodig om de president te informeren, niet om zijn toestemmin­g te vragen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO AP ?? De bom is negen meter lang en elf ton zwaar.
FOTO AP De bom is negen meter lang en elf ton zwaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium