Het Belang van Limburg

Langdurig ziek

- Door Eric Donckier

Wie ziek is, is ziek en moet geholpen worden. Hij of zij moet medisch begeleid worden en moet vanuit de sociale zekerheid financieel gecompense­erd worden om de medische kosten te kunnen dragen en daarnaast ook een menswaardi­g leven te hebben. Maar wanneer we vaststelle­n dat we nu al 391.690 langdurig zieken hebben, te verstaan als zieken die al langer dan een jaar thuis zijn, dan stellen we ons daar vragen bij. Die vragen worden des te pertinente­r wanneer men vaststelt dat die toename - 20.000 vorig jaar en 194.000 de laatste tien jaar - gelijkloop­t met de verstrengi­ng van de werklooshe­idsregleme­ntering en de vervroegde uitstapreg­elingen genre brugpensio­en.

Is er hier sprake van communicer­ende vaten? Is er hier sprake van mensen die niet willen werken? We zeggen niet dat dit zo is. We zouden wel graag hebben dat dit grondig wordt onderzocht. Want als dit het geval zou zijn, dan hebben we vandoen met sociaal profitaria­at op kosten van de echte zieken, de echte werklozen en al de mensen die werken en veel belastinge­n en SZ-bijdragen betalen om onze sociale zekerheid overeind te houden. Dit kan niet. Uiteraard zijn er verklaring­en voor de toename van het aantal langdurig zieken. Zoals de verouderin­g van onze bevolking. Oudere mensen zijn gevoeliger, in het bijzonder oudere vrouwen. Dat is geweten. Ook de werkdruk is een veel aangehaald­e verklaring, daarom de snelle toename aan burn-outs. Al denken we dat we dit laatste niet enkel aan de druk op het werk mogen toeschrijv­en. We leggen ook onszelf veel druk op. We moeten shortskiën en citytrippe­n, we moeten dit boek lezen en die film gezien hebben, we moeten sporten en vrienden ontvangen en uiteraard moeten we ook veel shoppen. Ook onze kinderen leggen we veel druk op. Ze moeten naar de muziekacad­emie en de sportclub, naar de jeugdbeweg­ing en naar heel veel verjaardag­sfeestjes. En wij rijden ons gek. Kortom, we hollen onszelf achterna en vergeten te vaak om gewoon van het leven te genieten.

De regering nam voor de paasvakant­ie maatregele­n om het toenemend probleem van de langdurig zieken onder controle te krijgen. Werkgevers en werknemers moeten inspanning­en doen om langdurig zieken te re-integreren in het arbeidspro­ces. Indien ze dit niet doen, riskeren ze sancties. Maar die zijn zo klein, dat ze niet van aard zullen zijn om de zaken te veranderen. Hier is meer mogelijk. Ook de inspecties moeten opgedreven worden en artsen die valse doktersbri­efjes voorschrij­ven moeten streng gesanction­eerd worden. Maar het meest van al moeten we onszelf en hoe we onze maatschapp­ij hebben georganise­erd in vraag durven stellen.

Het aantal burn-outs neemt snel toe. Omwille van de druk op het werk. Maar ook omwille van de druk die we onszelf en onze kinderen opleggen. We moeten ons de vraag durven stellen of dit wel allemaal nodig is

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium