Het Belang van Limburg

Apparaatje slaat alarm als truckchauf­feur onwel wordt

Uitvinding van Bilzenaar (39) kan ook levens van koeien redden

- Johnny GEURTS/Koen SNOEKX

Bilzenaar Dave Koopmans (39) heeft samen met drie Amerikaans­e collega’s een apparaatje ontwikkeld dat alarm slaat als een truckchauf­feur onwel dreigt te worden in zijn cabine. “Bijzonder aan het apparaat is dat het werkt met radartechn­ologie en dus vanop afstand de hartslag en ademhaling van de chauffeur kan meten”, zegt Koopmans. Het toestel kan ook levens redden in de melkvee-industrie. “Het apparaat geeft een signaal als de hartslag en het stressnive­au van koeien op hol slaat tijdens de melkproduc­tie.” Binnen enkele maanden komen de apparaten wereldwijd op de markt. Uit onderzoek blijkt dat één op de vier ongevallen met vrachtwage­ns het gevolg zijn van oververmoe­idheid van de chauffeur. Om dit soort ongelukken tot een minimum te beperken, komt er binnenkort een apparaatje op de markt dat in de cabine de hartslag en de ademhaling van de chauffeur meet.

Afwijkinge­n

“Bijzonder aan het toestel is dat het werkt met radartechn­ologie. Er moeten dus geen sensoren op de chauffeur aangebrach­t worden”, zegt Bilzenaar Dave Koopmans (39), die de zogenaamde VitalMetri­c samen met drie Amerikaans­e collega’s in de Verenigde Staten ontwikkeld­e. “Het toestellet­je wordt geïnstalle­erd op het dashboard van een truck of een bus en maakt in eerste instantie een uitgebreid­e scan van de chauffeur. Op die manier kan het toestel nadien afwijkinge­n van de hartslag of de ademhaling van de chauffeur detecteren. Dreigt de chauffeur oververmoe­id of onwel te worden, dan krijgt hij in zijn cabine een signaal en wordt tegelijker­tijd ook de centrale van de transporte­ur gealarmeer­d.”

Koeien

De VitalMetri­c kan ook ingezet worden in de melkvee-industrie. “Van koeien wordt verwacht dat ze steeds meer melk produceren, wat stress met zich meebrengt”, zegt Koopmans.

“Door ons apparaat te koppelen aan een melkmachin­e kan tijdens de melkproduc­tie de hartslag, de ademhaling, het stressnive­au en de lichaamste­mperatuur van een koe gemeten worden”, zegt de Bilzenaar. “Een stijgende lichaamste­mperatuur bij koeien heeft bijvoorbee­ld een enorme invloed op de melkproduc­tie. Meet het apparaat een hoge lichaamste­mperatuur bij een koe, dan start er bijvoorbee­ld automatisc­h een ventilatie­systeem of krijgen de koeien verkoeling door een vernevelin­gssysteem. We zijn ervan overtuigd dat ons apparaat niet alleen de melkproduc­tie opkrikt maar tegelijker­tijd ook de sterfte

Dreigt de chauffeur onwel te worden, dan krijgt hij in zijn cabine een signaal en wordt tegelijker­tijd ook de centrale van de transporte­ur gealarmeer­d

Dave KOOPMANS

bij koeien doet afnemen.” De toepassing voor de melkveeind­ustrie heeft de testfase succesvol doorstaan en gaat volgende maand in productie in Canada. “In juni komt het wereldwijd op de markt”, zegt Koopmans.

 ??  ??
 ?? FOTO JOGE ?? “Met ons apparaat kunnen we het stressnive­au en de kans op een hartaandoe­ning bij koeien vaststelle­n”, zegt Koopmans. Het toestel (links) kan evengoed de hartslag en ademhaling van truckers in de gaten houden.
FOTO JOGE “Met ons apparaat kunnen we het stressnive­au en de kans op een hartaandoe­ning bij koeien vaststelle­n”, zegt Koopmans. Het toestel (links) kan evengoed de hartslag en ademhaling van truckers in de gaten houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium