Het Belang van Limburg

De paradijsmo­ordenaar die dolblij is met zijn veroordeli­ng

Kempenaar liet dochter en schoonzoon vermoorden in Venezolaan­s vakantieoo­rd, maar komt twee dagen na veroordeli­ng onverwacht vrij

- Pieter HUYBERECHT­S

DIEPENBEEK/CARACAS - Schuldig aan de moord op zijn eigen dochter Caroline Callaars (44) uit Diepenbeek en schoonzoon Karel Maes (57). Dat kreeg Kempenaar Armand Callaars (73) te horen van de Venezolaan­se rechter. Logisch, want hij moest toegeven dat hij zeven huurmoorde­naars had geronseld om hun bed and breakfast in handen te krijgen. Toch stapte hij amper twee dagen na de uitspraak fluitend de gevangenis buiten. Wapperend met een papier dat hem gratie verleent omdat hij ouder dan 70 is. “Een totaal absurde situatie”, reageert zijn familie. Net geen hartaanval kreeg Shirley Callaars deze week toen ze haar mailbox opende. Een mailtje vanuit Venezuela. Afzender: vader Armand, die – dacht iedereen – veilig achter tralies zat. Het eerste rechtstree­kse contact was het in 4,5 jaar. Met de droge melding dat hij vrijgespro­ken is voor de moord op Shirley’s zus Caroline en haar man Karel Maes. En dus als een vrij man kan terugkeren naar België. “Ik moest even gaan zitten”, vertelt ze, thuis in Peer. “Vrijgespro­ken? Dat kon toch niet. Het is zo klaar als pompwater dat hij achter de moord op zijn eigen dochter en schoonzoon zat.” Callaars liegt in zijn mail naar het thuisfront. Hij is helemaal niet vrijgespro­ken. Via de Belgische ambassade in Colombia, die ook de belangen van Belgen in Venezuela behartigt, bleek gisteren dat Callaars op 11 maart wel degelijk veroordeel­d is. De Venezolaan­se rechter acht hem zonder enige twijfel schuldig aan het beramen van de dubbele moord.

Klaar voor een jarenlange celstraf, dus. Elf jaar nadat de ex-arbeider van Ford met zijn vrouw, hun dochter en schoonzoon België had verlaten om zich op het tropische eiland Isla Margarita te vestigen. Het doel toen: samen een bed and breakfast starten in het paradijs. Het werd Villa Serena, een B&B uit de boekskes, inclusief weelderige tuin met waterval, op een steenworp van het parelwitte strand.

Oorlog in het paradijs

De start van een zorgeloos leventje moest het worden. Armand Callaars investeerd­e mee in de villa, maar ruilde zijn vrouw al snel in voor een lokale schone en wou al even snel de hele B&B voor hem alleen.

Het sprookje draaide uit op een nachtmerri­e. Er kwam een straatverb­od voor vader Callaars, die reageerde met een smerige streek. Hij verstopte 180 gram marihuana op het domein om zijn schoonzoon in de cel te draaien. Eén telefoontj­e naar zijn contacten bij de politie – hij kluste bij als vertaler voor de Guardia Civil – deed de rest. “Karel heeft vijf maanden onschuldig vastgezete­n”, vertelt Shirley. “Toen hij vrijkwam, heeft mijn moeder, intussen al lang terug in België, hen gesmeekt om ook terug te keren. Ze vreesde dat het echt uit de hand zou lopen. Ze heeft verdorie gelijk gekregen.”

In oktober 2012 was het zover: terwijl Armand Callaars een kilometer van de B&B in bed lag bij zijn Venezolaan­se vrouw, bonden huurmoorde­naars zijn dochter Caroline en haar man Karel vast. Ze stierven een gru- welijke dood. De huurmoorde­naars stonden al aan de deur toen een wanhopige Caroline haar moeder nog kon opbellen. “Ze komen ons vermoorden”, schreeuwde ze. Moeder en dochter konden nog een minuutje praten, toen klonk alleen nog gebonk aan de andere kant van de lijn.

Twee dagen hield vader Callaars zijn onschuld vol, maar toen kon hij niet anders dan bekennen. Hij belandde in de gevangenis van San Antonio.

Met dank aan oude wet

Na 4,5 jaar voorhechte­nis volgde op 11 maart dus de veroordeli­ng. Hoeveel jaar Callaars exact kreeg? Dat is nog onduidelij­k, volgens de ambassade. Op een eerdere zitting was alvast dertig jaar cel geëist. “Onze familie in België wou maar één ding”, zegt Shirley. “Dat hij zou sterven in de cel.” Ze noemt het zijn verdiende loon na wat hij de familie heeft aangedaan.

Dat is echter buiten de Venezolaan­se wet gerekend. Twee dagen na zijn veroordeli­ng als meervoudig­e moordenaar is Armand Callaars fluitend de gevangenis uitgestapt. Dat gebeurde op 13 maart, bevestigt Buitenland­se Zaken. Reden? Een oude wet die zegt dat een gedetineer­de, eens de zeventig gepasseerd, automatisc­h kan vrijkomen. Callaars nam het cadeau wat graag in ontvangst. Hij is dus niet vrijgespro­ken, maar wel een vrij man. “Te gek voor woorden”, reageert Shirley. De familie is woest. “We hebben geen idee waar hij uithangt nu. Ik mag er niet aan denken dat hij opnieuw naar België komt. Voor hem is dat een logische optie, want hij heeft zijn huurmoorde­naars verlinkt, dus op het eiland lusten ze hem rauw. Maar laat het duidelijk zijn: mijn deur blijft dicht.”

We hebben geen idee waar hij uithangt nu. Ik mag er niet aan denken dat hij opnieuw naar België komt. Mijn deur blijft dicht

Shirley CALLAARS Zus van slachtoffe­r Caroline

 ?? Foto RR ?? Armand Callaars – hier met zijn Venezolaan­se vriendin – ronselde zeven huurmoorde­naars om zijn eigen dochter en haar vriend te liquideren.
Foto RR Armand Callaars – hier met zijn Venezolaan­se vriendin – ronselde zeven huurmoorde­naars om zijn eigen dochter en haar vriend te liquideren.
 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­rs Caroline Callaars en haar vriend Karel Maes.
FOTO RR Slachtoffe­rs Caroline Callaars en haar vriend Karel Maes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium