Het Belang van Limburg

Ludwig Vandenhove: “Homans kan boekhoudin­g Beringse moskee zelf uitpluizen”

-

De provincier­aad zal zich op 17 mei uitspreken over het al dan niet intrekken van de erkenning van de Fatih Camii-moskee in Beringen. “De brief van Homans is aangekomen”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a). “We zullen dit in alle sereniteit bespreken.” Vandenhove is wel niet van plan om de boekhoudin­g van de moskee uit te pluizen om te zien of er bijvoorbee­ld bussen zijn betaald die richting stemlokaal reden. De brief van Homans werd vorige donderdag aangeteken­d verstuurd en kwam maandag in Hasselt aan. Dezelfde dag trouwens waarop ze in de moskee van Beringen hun brief kregen. In de brief staat dat de moskee “een rol zou spelen als verlengstu­k van de AKP in België” en “deel zou nemen aan de beïnvloedi­ng van de Turkse gemeenscha­p”.

De provincier­aad moet Homans advies geven over het al dan niet intrekken van de erkenning, maar de minister kan dat advies ook naast zich neerleggen.

Bussen

Gisteren belandde er op onze redactie nog een brief: van een ‘wakkere Turk’ die vreest dat de moskeeën met hun provincial­e subsidies bussen hebben betaald die hen naar de stembus voor het Turks referendum loodsten. De wakkere Turk was hierover vragen gaan stellen aan zijn moskeevoor­zitter, maar kreeg geen duidelijk antwoord. “Ik ga me in elk geval niet bezighoude­n met het uitvlooien van de boekhoudin­g van de moskeeën”, zegt Vandenhove. “Dat doe ik ook niet voor de kathedraal van Hasselt en voor de natuurvere­nigingen waar ik subsidies aan geef. Als Homans vindt dat dat moet gebeuren, dan kan ze zelf Audit Vlaanderen inschakele­n.” Beringenaa­r Basir Hamarat, voorzitter van UETD, een organisati­e die dicht bij AKP en Erdogan staat, weet wie de bussen heeft betaald. “Wij hebben daar zelf sponsors voor gezocht. De moskeeën hebben daar niks mee te maken. Wie beweert van wel, liegt. De bussen zijn voor de moskee vertrokken, maar dat is niet in de moskee. Maar ook de neestemmer­s van HDP (een Koerdische partij, nvdr.) hadden hun bussen. Waar die zijn vertrokken weet ik niet, maar ik heb die bussen in elk geval in Antwerpen en Brussel zien aankomen. Hoe ik weet dat dit neestemmer­s zijn? Die bussen hebben geen Turkse vlag en die van ons wel. In elk geval voorspel ik dat minstens 75 procent van de Belgische Turken ja stemt in dit referendum. In Limburg zijn er amper nee-stemmers.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De Fatih Camii-moskee in Beringen.
FOTO TOM PALMAERS De Fatih Camii-moskee in Beringen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium