Het Belang van Limburg

Vrouw vrijgelate­n die driejarig stiefzoont­je doodsloeg

- Nancy VANDEBROEK

Het onderzoek naar de dood van een driejarig jongetje in maart vorig jaar in Peer, is zo goed als afgerond. De toen 24-jarige vrouw die het kind doodsloeg, is zopas onder strikte voorwaarde­n vrijgelate­n. Opmerkelij­k is dat zij in afwachting van haar proces in Nederland mag verblijven. Haar Amerikaans­e man heeft haar inmiddels verlaten en is met hun dochtertje terug naar zijn thuisland vertrokken.

PEER -

Rosa B., een vrouw met Nederlands­e nationalit­eit maar van Zuid-Amerikaans­e origine, belandde op 1 april vorig jaar in de gevangenis. Ze woonde sinds begin 2015 in Peer, op enkele kilometers van de militaire basis van Kleine-Brogel, waar haar man als militair werkte. Aanvankeli­jk woonde bij het paar enkel het vijfjarige zoontje van de vrouw uit een vorig huwelijk. In maart 2015 kwam er gezinsuitb­reiding en kreeg het koppel samen een dochtertje. Enkele maanden later was het gezin compleet, toen ook het zoontje van de man uit een vorig huwelijk vanuit de VS naar België werd overgevlog­en Op 30 maart 2016 belde de vrouw haar Amerikaans­e man en de hulpdienst­en met de melding dat het driejarige jongetje zwaar ten val was gekomen. Het kind werd in allerijl naar het ziekenhuis in Overpelt overgebrac­ht maar hulp kon niet meer baten. Hij overleed aan zijn verwonding­en. Het parket werd ingeschake­ld nadat er twijfels waren gerezen over de aard van de verwonding­en: het jongetje stond vol blauwe plekken en kneuzingen die niet te rijmen vielen met een val.

Diepe put

De vrouw ontkende eerst alle betrokkenh­eid, maar gaf uiteindeli­jk toe dat zij haar stiefzoont­je had geslagen. Een antwoord op de vraag wat haar bezield heeft, heeft de vrouw nooit kunnen geven. Zij kwam gehavend uit een vroegere relatie, had een partner die haar zwaar mishandeld­e. Een familiefee­st dat ze kort voor de feiten had bijgewoond maar na een fikse ruzie had verlaten, ook mee.

“Mijn cliënt heeft alvast heel veel spijt wat ze heeft gedaan en zit door de feiten in een diepe put. Een van de voorwaarde­n die gekoppeld zijn aan haar vrijlating is dat zij zich psychologi­sch laat begeleiden”, aldus haar raadsman Philip Daeninck. “In afwachting van haar proces is zij terug naar Nederland gekeerd. Er zijn regelingen getroffen dat zij zich voor haar begeleidin­g naar België komt.”

Het onderzoek is volgens de advocaat zo goed als afgerond: “Of mijn cliënte moet terechtsta­an voor moord of doodslag of een andere juridische kwalificat­ie, is wel nog niet bepaald.”

speelde

misschien

 ??  ??
 ?? FOTO DD ?? De vrouw doodde haar stiefzoont­je (grote foto) thuis in haar woning in Peer.
FOTO DD De vrouw doodde haar stiefzoont­je (grote foto) thuis in haar woning in Peer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium