Het Belang van Limburg

De politie, uw dierenvrie­nd

- Maarten GOETHALS

De lokale politie rukt steeds vaker uit om te jagen op ontsnapte honden, stieren en paarden. “Terwijl ze daar niet voor zijn opgeleid”, zegt Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in HeusdenZol­der.

HASSELT -

“Ooit kreeg ik telefoon van de politie: of ik met mijn team een stier wilde vangen die was losgebroke­n en het verkeer ophield. ‘Geen probleem’, antwoordde ik, en ik zocht mijn materiaal bij elkaar. Even later opnieuw telefoon: of ik me kon haasten. Want de rollen bleken omgekeerd. Niet de politie joeg op de stier, maar de stier op de politie.” Rudi Oyen, de eigenaar van het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in Heusden-Zolder, werkt geregeld samen met lokale korpsen. “Behalve honden en katten vang ik alles, al 35 jaar lang.” Hij begrijpt perfect de frustratie van Marc Hellinckx, korpschef van de politiezon­e Pajottenla­nd, die klaagt dat hij steeds meer agenten op pad moet sturen om achter dieren aan te zitten. “Agenten beschikken ook niet altijd over het juiste materiaal om een hond of een paard te vangen, noch over de nodige kennis”, zegt Oyen. “Ooit heeft een agent een loslopende pony aan een paal vastgebond­en met handboeien.” Een belronde naar enkele lokale korpsen leert dat de blauwe troepen vooral op honden moeten jagen. In Brasschaat, bijvoorbee­ld, ging het in maart alleen al om 21 interventi­es. Lommel werkt dan weer met een profession­ele hondenvang­er. “Het zijn niet allemaal chihuahua’s die ontsnappen, maar ook rottweiler­s en Mechelse herders, die soms agressief uit de hoek komen”, zegt een medewerker.

Als het om grote en exotische beesten gaat, doet de politie of de brandweer vaak een beroep op het opvangcent­rum van Oyen. Dat staat dag en nacht paraat, zeven dagen op zeven. “Meestal ruk ik uit voor gedumpte dieren. De meeste worden achterlate­n als het donker is, op plekken met weinig bewoning. Een kwestie van niet betrapt te worden.”

 ?? FOTO LPANTWERPE­N ?? Augustus vorig jaar. Agenten moeten het in Ekeren opnemen tegen losgebroke­n koeien.
FOTO LPANTWERPE­N Augustus vorig jaar. Agenten moeten het in Ekeren opnemen tegen losgebroke­n koeien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium