Het Belang van Limburg

Trump praat dollar omlaag en goudprijs omhoog

-

De Amerikaans­e dollar is gisteren plots een half procent in waarde gedaald tegenover de euro. Tegelijker­tijd steeg de goudprijs. Aan de basis liggen uitspraken van VSpresiden­t Trump. De dollar wordt te duur en dat is schadelijk voor de Amerikaans­e economie. Dat tekende zakenkrant Wall Street Journal gisteren op uit de mond van de Donald Trump. De Amerikaans­e president merkte daarbij op dat de waardestij­ging van de munt ook gedeelteli­jk zijn eigen fout was. “Dat komt omdat mensen vertrouwen in me hebben”, aldus Trump. “Het is moeilijk om te concurrere­n met een sterke dollar terwijl andere landen hun munt devalueren.” Hij zou ook graag zien dat de rente in de VS laag blijft. Tegelijk steeg gisteren de prijs voor een ounce goud (31,1 gram) naar 1.288,67 dollar, de hoogste stand sinds november 2016. Door de lagere dollar wordt goud buiten de dollarzone aantrekkel­ijker en neemt de vraag toe.

Onbemand vliegtuig gaat stroom opwekken

Ampyx Power uit Den Haag gaat aan de Ierse westkust windenergi­e produceren. Niet met windturbin­es, maar met een onbemand zweefvlieg­tuig. Dat toestel zit vast aan een kabel. Door constant in dezelfde lusvorm te vliegen, drijft het vliegtuig via dat koord een stroomgene­rator op de grond aan. Dat meldt de Nederlands­e krant Trouw. De Duitse energiereu­s E.ON doet mee en neemt de benodigde investerin­g van 3 miljoen euro voor zijn rekening. De bedrijven spreken van een “mijlpaal”, waardoor de duurzame energietec­hniek tot wasdom kan komen.

Het idee voor groene energiepro­ductie bestaat al jaren. De in 2014 overleden Nederlands­e astronaut Wubbo Ockels maakte als eerste plannen voor het oogsten van stroom met vliegers en vliegtuige­n aan een koord. Studenten van de TU Delft werkten het idee uit. Dit leidde tot de oprichting van Ampyx Power in 2009.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium