Het Belang van Limburg

Groot drugslabo ontdekt in loods

Arrestatie­s in Limburg en in Nederland

- Nancy VANDEBROEK

In een bedrijfslo­ods aan de Hamonterwe­g in Achel is gisteren een groot drugslabor­atorium ontmanteld. Er werden zes arrestatie­s verricht: vier in het noorden van de provincie en twee in Nederland. Het labo in de opslagplaa­ts werd gebruikt voor de productie van amfetamine en diende daarnaast als zogenaamd conversieo­f omzettings­labo. Van apaan werd er de grondstof BMK gemaakt. Apaan wordt in laboratori­a omgezet in BMK (Benzylmeth­ylketon), dat voor de productie van xtc, speed en lsd dient. De aankooppri­js van apaan bedraagt volgens de Nederlands­e politie 30 tot 35 euro per kilo. Na bewerking tot BMK stijgt de waarde tot 500 à 600 euro per liter. Apaan wordt vanuit China ingevoerd. In de meeste Europese landen is het bezit van apaan als stof niet strafbaar. Nochtans dient het alleen voor de productie van BMK. Internatio­naal wordt ernaar gestreefd de stof als verboden geregistre­erd te krijgen.

Arrestatie­s

De federale gerechteli­jke politie en leden van de civiele beschermin­g waren gisteren vrijwel de hele dag in de weer om het labo – dat onder meer bestaat uit reactiekol­ven, weegappara­ten, mengkuipen, vaten met chemicalië­n, drukpompen en gasflessen – te ontmantele­n.

Naast de huurder van de bedrijfslo­ods werden ook nog drie anderen opgepakt. Eén arrestatie werd verricht in de loods, de andere drie zouden op hun thuisadres zijn opgepakt. Drie van de vier verdachten werden gisternami­ddag aangehoude­n door de onderzoeks­rechter en naar de gevangenis in Hasselt overgebrac­ht. In Nederland werden ook twee mannen opgepakt. De politie zou de zes al een tijdje in de gaten hebben gehouden. Hoeveel speed ze al hadden geproducee­rd, is nog niet duidelijk

Dumpingen

De vondst van het drugslabo zou in verband staan met de grote hoeveelhei­d chemisch afval die begin februari werd gedumpt. Toen werden kort na elkaar een hele hoop jerrycans en blauwe chemische vaten aangetroff­en in Overpelt. Een wandelaar trof er een twintigtal aan op de rand van het industriet­errein in Overpelt, op de hoek van de Halstraat met de Leukenstra­at. Enkele dagen later werden ook een twintigtal vaten gevonden langs de gewestweg.

Twee labo’s

Het onderzoek naar het drugslabo wordt voortgezet. Het komt steeds vaker voor dat zowel een conversiel­abo als een labo voor de aanmaak van speed in ons land wordt ontdekt. Het eerste werd in november 2012 gevonden in Ravels bij Turnhout, in Limburg sindsdien ook een handvol. In onze provincie worden overigens alsmaar meer drugslabo’s aangetroff­en,t ff terwijl dat vroeger meer het geval was in de provincie Antwerpen.

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? Het drugslabo zou
in verband staan met chemisch afval die de grote hoeveelhei­d begin februari werd
gedumpt. In de gehuurde bedrijfslo­ods op de Hamonterwe­g werd gisteren een omvangrijk drugslabo ontmanteld.
FOTO GEERT VAN BAELEN Het drugslabo zou in verband staan met chemisch afval die de grote hoeveelhei­d begin februari werd gedumpt. In de gehuurde bedrijfslo­ods op de Hamonterwe­g werd gisteren een omvangrijk drugslabo ontmanteld.
 ??  ?? In het labo werden zowel grondstoff­en voor drugs als amfetamine aangemaakt.
In het labo werden zowel grondstoff­en voor drugs als amfetamine aangemaakt.
 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ??
FOTO GEERT VAN BAELEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium