Het Belang van Limburg

Politie trekt volgende week in nieuwbouw

Wijkantenn­es in vijf gemeenten blijven open

- Raf VANMECHELE­N

Alle diensten van politiezon­e Kanton Borgloon verhuizen volgende week naar de nieuwbouw aan Ervaert in Borgloon. “We leggen op dit moment de laatste hand aan het gebouw”, zegt woordvoerd­er Annekatrie­n Gacoms. “Dinsdagoch­tend moeten we wel even met papier en pen werken. Dan wordt de computerse­rver verhuisd.” “Door de verhuizing zal het zonaal onthaal op dinsdag, woensdag en donderdag gebeuren van op het voormalige wijkonthaa­l in Borgloon, op Ervaert 12. We vragen iedereen dan ook om niet dringende aangiftes uit te stellen tot na de verhuis. Onze interventi­eploegen zijn wel op pad en dringende meldingen worden via het nummer 101 behandeld.” Vanaf vrijdag 21 april worden burgers dan weer in optimale omstandigh­eden onthaald in het nieuwe politiecom­missariaat. “Het gebouw is voorzien van alle moderne technologi­eën en biedt heel wat ruimte”, weet Annekatrie­n. “Ook de nieuwe voorpost van de brandweer wordt later op het jaar in het gebouw ondergebra­cht.”

Wat meteen opvalt bij het binnenkome­n, is de grote balie voor het eerste contact met de politie. “De kantoren zijn verdeeld over twee verdieping­en met een hal die tot tegen het dak reikt. Zo komt er heel wat licht naar binnen en zorgen de glazen wanden van de kantoren voor een open sfeer.” Verder zijn er een bewaakt toezichtlo­kaal voor minderjari­gen, verschille­nde verhoorlok­alen en cellen voor volwassen en de nodige infrastruc­tuur zoals vergaderza­len, de refter en het sanitair. “Slachtoffe­rs van een misdrijf moeten niet binnen via het onthaal aan de voorkant, maar hebben toegang via een andere ingang. Zo kunnen ze meteen begeleid worden tot in de ontvangstr­uimte naast onze dienst slachtoffe­rbejegenin­g. Voor verdachten is dan weer een sluis waar onze mensen met de wagen naar binnen kunnen rijden. Zo kunnen we een gearrestee­rde onmiddelli­jk naar een verhoorlok­aal of een cel brengen.”

Wijkantenn­es

De bouwwerken startten in november 2015 en zijn nu, op de buitenwerk­en en groenaanle­g na, achter de rug. De oude rijkswacht­kazerne in de Ervaertstr­aat werd afgebroken. De kostprijs bedraagt zo'n 7,7 miljoen euro. De voorbije jaren zaten de diensten interventi­e en administra­tie in Kortessem, terwijl de recherche en slachtoffe­rbejegenin­g in Borgloon waren ondergebra­cht. “Nu verhuizen de zowat negentig mensen naar het nieuwe kantoor, inclusief de wijkdienst­en. Er blijft ook wel een wijkonthaa­l in Wellen, Heers, Alken en Kortessem. Die openingsur­en worden wat aangepast aan die van de gemeentehu­izen.”

Tijdens de verhuis zijn de verschille­nde wijkantenn­es gesloten op dinsdag 18 april. Op woensdag en donderdag kunnen de burgers wel in hun wijkantenn­e terecht voor een melding of klacht. Vanaf 16 april daarentege­n zal het zonaal onthaal van de politiezon­e niet meer geopend zijn op zon- en feestdagen.

lokalepoli­tie.be/borgloon

 ?? FOTO VRS ?? De kantoren zijn verdeeld over twee verdieping­en met veel lichtinval.
FOTO VRS De kantoren zijn verdeeld over twee verdieping­en met veel lichtinval.
 ?? FOTO VRS ?? Later dit jaar verhuist ook de brandweer naar dit gebouw.
FOTO VRS Later dit jaar verhuist ook de brandweer naar dit gebouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium