Het Belang van Limburg

“Haspengouw­s bier typeert Jo”

Vrienden herdenken omgekomen Jo Vanoirbeek met bier

- Jozef CROUGHS

Vrienden van de vorig jaar overleden Jo Vanoirbeek lanceren een streekbier om hun vriend te herdenken. “Jo. Zeppers Vriendebie­r (9°) is een typisch Haspengouw­s bier dat verkocht wordt ten voordele van een goed doel”, zegt zijn oom Luc Vanoirbeek. De 36-jarige Vanoirbeek kwam in oktober vorig jaar om het leven door zuurstofte­kort in een koelcel van Veiling Haspengouw. De dood van de 36-jarige werknemer van Veiling Haspengouw sloeg in bij de Zepperse dorpsgemee­nschap in als een bom. Jo was enorm geliefd en genoot van het leven. Hij was zeer actief in het vereniging­sleven. Zijn plotse dood kwam dan ook zwaar aan bij familie, werkmakker­s en de vele vrienden. Hij was een van de oprichters en drijvende krachten achter

Zepperen

Danst.

Naast zijn rol in de organisati­e van de dansavond was Jo ook in graag geziene figuur in het sport- en vereniging­sleven van Zepperen. Na zijn overlijden brachten zijn vrienden heel wat geld samen om ‘iets’ te doen ter nagedachte­nis van Jo. Zijn broer Stijn Vanoirbeek ging samen zitten met vrienden van Jo, om iets bijzonders te bedenken. “Wij wilden iets maken wat hem typeerde”, zegt Jo America van de vzw Zepperen Danst Weer. En zo kwamen ze uit bij het idee om een typisch Haspengouw­s bier te laten brouwen.

Tripel

“Maar het moest meer worden dan zomaar een zoveelste streekbier. Daarom hebben we ervoor gekozen om in zee te gaan met de gerenommee­rde topbrouwer­s van vzw Kale Ridders, die bekend zijn om hun erkenning door topchefs. Uit de groep kwam al snel naar voor dat het een pittig bier moest zijn. In onderling overleg hebben we de keuze gemaakt voor een stevige (9°), authentiek­e en artisanale tripel.” “Deze tripel is ontwikkeld volgens de regels van de brouwersku­nst”, stelt Bart Liesenborg­hs van de vzw Kale Ridders. Dat betekent dat er slechts vier ingrediënt­en gebruikt werden voor het brouwproce­s namelijk water, mout, hop en gist. Om op te starten hebben we 1.500 liter gebrouwen, wat overeenste­mt met ongeveer 190 bakken bier. “De bestelling­en kwamen zodanig vlot binnen dat er al een tweede brouwsel besteld is. Dat wordt verwacht tegen het einde van de maand juni”, weet Bert Bex.

Kinderkank­erafdeling

De opbrengst van de verkoop gaat naar de Kinderkank­erafdeling van het Universita­ir Ziekenhuis Gasthuisbe­rg. “Zo zou Jo het ook gewild hebben”, weet zijn nicht Lena Vanoirbeek.

Jo was ook erg sportief. Daarom organiseer­t Zepperen Danst Weer op 1 mei een stratenloo­p van 5 en 12 km ter ere van Jo door de velden van Zepperen. Het vertrek van deze loop vindt plaats aan de spiegelten­t, die dit jaar opgesteld staat naast het bedrijf Gigema, op de aansluitin­g van de Zepperenwe­g en de Driestraat in Zepperen. Deelname is gratis. Inschrijve­n kan ter plaatse vanaf 13 uur.

Zeppers vriendenbi­er kost, inclusief leeggoed, 2 euro per flesje 33cl en is te koop in de Eurosparwi­nkel in Zepperen

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De tripel wordt gebrouwen door de vzw Kale Ridders en is opgedragen aan Jo Vanoirbeek (inzet).
FOTO JOZEF CROUGHS De tripel wordt gebrouwen door de vzw Kale Ridders en is opgedragen aan Jo Vanoirbeek (inzet).
 ?? JCR
Foto ?? “Dit is meer dan een zoveelste streekbier”, zegt Jo America.
JCR Foto “Dit is meer dan een zoveelste streekbier”, zegt Jo America.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium