Het Belang van Limburg

In mineur naar Heizel

Een jaar na bekerwinst keert Standard terug naar Brussel

- Bob Faesen

Ruim een jaar na de bekertriom­f van vorig seizoen keert Standard terug naar het Koning Boudewijns­tadion. Daar waar de Rouches destijds hun geflopte seizoen wisten te redden door Club Brugge met 2-1 te verslaan, trekken ze vandaag met knikkende knieën naar een lege Heizel voor een wedstrijd tegen Union. “De supporters zijn het beu. Ze willen eindelijk prestaties en overwinnin­gen zien”, zegt Jean-François Gillet (37).

Ironisch genoeg was het Aleksandar Jankovic en zijn KV Mechelen die vorig seizoen op de slotdag van de reguliere competitie Standard tot PO2 veroordeel­de. Het zorgde voor extra druk in Luik met het oog op de bekerfinal­e tegen Club Brugge. “We wisten dat we op het veld moesten sterven voor onze fans”, zegt Ivan Santini (tegenwoord­ig actief bij Caen). “Zij waren heel teleurgest­eld omdat we play-off 1 niet hadden gehaald en ik denk dat dat het verschil maakte met Club Brugge. Het speelde in ieder geval in ons voordeel.” Standard overrompel­de blauwzwart in de bekerfinal­e, maar nam pas in de slotfase afstand met een rake kopbal van Santini. “Ik herinner me die goal als de dag van gisteren. Ik was ontzettend moe, maar probeerde mijn energie te bewaren om scherp te zijn in de box. Geduldig bleef ik wachten op mijn kans en toen de voorzet van Dossevi kwam, pakte ik ze. De minuten erna waren de langste van mijn leven. Toen de scheidsrec­hter affloot was de ontlading bij ons enorm”, aldus de Kroaat.

Chips en bier

Omdat Standard door de bekerzege verzekerd was van een Europees ticket, speelde het play-off 2 om des keizers baard. Alles stond in teken van 2016-2017, dat veel beter moest worden. Of zoals voorzitter Bruno Venanzi het net na de gewonnen finale aangaf: “Dit jaar de chips, volgend jaar het bier.” Het bleken allesbehal­ve profetisch­e woorden. Standard eindigde twee plaatsen lager dan vorig seizoen en pakte twee punten minder. In het bekertorno­oi werd het bovendien al in een vroeg stadium uitgeschak­eld door de amateurs van Geel.

De realiteit van vandaag is dat Standard met knikkende knieën richting de Heizel en de nummer vier van 1B trekt. Niet voor 45.000 maar voor 7.000 toeschouwe­rs. Op zoek naar de eerste overwinnin­g van play-off 2. “De supporters zijn het beu. Ze willen eindelijk prestaties en zeges zien”, weet Jean-François Gillet. Trainer Jankovic staat zijn doelman bij. “We zitten niet in een goede periode, maar we gaan de kritiek niet uit de weg want we verdienen die. Het enige wat je dan kan doen is winnen, daar focussen we nu op”, aldus de geplaagde oefenmeest­er.

De supporters zijn het beu. Ze willen eindelijk prestaties en overwinnin­gen zien

Jean-François GILLET

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS/GMAX AGENCY
FOTO BELGA ?? Trebel vorig jaar met de beker. Inzet: het decor van de Heizel als Union er speelt.
FOTO TOM GOYVAERTS/GMAX AGENCY FOTO BELGA Trebel vorig jaar met de beker. Inzet: het decor van de Heizel als Union er speelt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium