Het Belang van Limburg

“Broos opende de deur”

Ronny Van Geneugden verhuist met vrouw naar Malawi in Afrika

- Bart Lagae

Op zijn 48ste is Ronny Van Geneugden aan het grootste avontuur van zijn leven begonnen. Samen met zijn vrouw verhuist hij naar Malawi, een van de armste landen van Afrika, om er de volgende twee jaar aan de slag te gaan als bondscoach. “Het was het moment. België heeft een goeie naam dankzij Hugo Broos en de Rode Duivels.” Zelfs er geraken is al een avontuur. Van Geneugden: “Ik ben vorige woensdag om 5 uur ’s ochtends bij mij thuis in Genk vertrokken en was donderdaga­vond laat op mijn bestemming in Malawi. Onderweg had ik vluchten van Amsterdam over Kenia naar Zimbabwe en nog een tussenvluc­ht in Malawi. Als je hi hier wil werken weet je dat je niet ondertusse­n even op en af naar huis kan.”

Van Geneugden trekt met zijn vrouw naar Malawi, zoon Yannick (23) blijft in België. De Malawische voetbalbon­d stelde Ronny Van Geneugden voor als een kandidaat die perfect in het profiel paste: ‘Een indrukwekk­end cv in Europa en financieel haalbaar.’

“Ik werd gecontacte­erd door een makelaar die vroeg of ik iets voelde voor een Afrikaans avontuur”, doet Van Geneugden het verhaal. “Er waren verschille­nde aanbieding­en. Maar Malawi was het meest concreet. Het is inderdaad een arm land maar het heeft de meest stabiele structuur om in te werken. Het is een land van 18 miljoen inwoners waar na religie voetbal het belangrijk­ste is. Met steun van de FIFA en een Chinese investeerd­er komt er straks een nationaal stadion van 41.000 plaatsen.”

De andere aanbieding­en kwamen van de nationale bond van Zimbabwe en van een club in Zuid-Afrika. Bij Malawi gaat Van Geneugden niet alleen het eerste elftal leiden, hij neemt ook de coördinati­e van de nationale jeugdelfta­llen op zich en zal er de facto als een technisch directeur gaan werken. Een Belgische assistent komt (nog) niet mee. Voor zijn voorstelli­ng aan de pers maakte hij kennis met zijn toekomstig­e Afrikaanse assistente­n. “Ik paste in het profiel omdat ik hoofdtrain­er ben geweest in een Europese eerste klasse en tegelijk ook mijn sporen heb verdiend in de jeugdoplei­ding van Genk”, zegt Van Geneugden. “Het is de bedoeling dat ik hier de lokale trainers ga begeleiden en hen laat werken in een herkenbare filosofie.”

Ronny Van Geneugden Bondsvoorz­itter Walter Nyamilandu eist ‘een vooruitgan­g in kwaliteit en speelstijl’. “We willen geen kick and rush. We willen tactische discipline en de best mogelijke stijl. Maar bovenal moet Malawi weer winnen.” Van Geneugden krijgt twee jaar om zich te bewijzen. Naar het voorbeeld van Hugo Broos die de Afrika Cup won met Kameroen. “Ik ben nooit een tafelsprin­ger geweest, dat ligt niet in mijn karakter”, zegt Van Geneugden, die sinds zijn ontslag in Cyprus een jaar zonder club zat. “Hugo Broos heeft de deur geopend en ook het succes van de Rode Duivels zorgt ervoor dat Belgische trainers op dit ogenblik hoog staan aangeschre­ven in Afrika. Nederlande­rs roepen altijd dat ze het zo goed doen. Ook wij moeten durven avontuurli­jk zijn en de uitdaginge­n grijpen.” En een uitdaging is het zeker. “We proberen ons te kwalificer­en voor twee Afrikaanse landenbeke­rs. De Afrika Cup 2019 zal moeilijk zijn, want we zitten in een groep met onder anderen Kameroen en Marokko. Maar er is ook nog een beker met landen uit de buurt waarin alleen maar spelers uit de nationale competitie mogen spelen.”

Malawi is inderdaad een arm land maar het heeft de meest stabiele structuur om in te werken

 ?? FOTO YORICK JANSENS ?? Van Van GeneugdenG­ene d op avontuur
in Malawi. Inzetfoto: met Alfred Gunda van de Malawische voetbalbon­d.
FOTO YORICK JANSENS Van Van GeneugdenG­ene d op avontuur in Malawi. Inzetfoto: met Alfred Gunda van de Malawische voetbalbon­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium