Het Belang van Limburg

“Rij slotlus in omgekeerde richting”

Huisanalis­t Johan Vansummere­n niet enthousias­t over hertekende finale

- Rob RODIERS

Wachten tot de laatste beklimming van de Cauberg. Zo luidde de voorbije edities het devies in de Amstel Gold Race. Net om die voorspelba­arheid te doorbreken, sleutelde de organisati­e aan de slotkilome­ters. In de hoop dat de aanval beloond zal worden. Veel waarnemers en renners zijn echter sceptisch omtrent de ingreep. Huisanalis­t Johan Vansummere­n denkt de oplossing in petto te hebben: “Rij die slotlus in de omgekeerde richting en je krijgt gegarandee­rd vuurwerk.” Sinds de aankomst van de Amstel Gold Race in 2013 van de top van de Cauberg naar Vilt, anderhalve kilometer verderop, verhuisde, is het DNA van de klimklassi­eker drastisch veranderd. Dat kwam niet zozeer door de nieuwe finishloca­tie, maar door de toevoeging van de WK-lus aan het parcours. Waar de koers voorheen losbarstte in de buurt van Eyserboswe­g en Keutenberg, bleef het de afgelopen jaren vaak rustig tot de laatste beklimming van de Cauberg. Te rustig, zo oordeelde de organisati­e, en dus toverde wedstrijdl­eider Leo van Vliet een verrassing uit de hoge hoed. De laatste doortocht over de Cauberg werd geschrapt waardoor de renners zondag na de klim over de relatief makkelijke Bemelerber­g (gemiddeld 4,5 %) bij de rotonde in Sibbe meteen linksaf slaan richting aankomstst­raat. Geen van onze Limburgse deelnemers aan de Gold Race - Ben Hermans-Dylan Teuns (BMC) en Tim Wellens-Jelle Vanendert (Lotto Soudal) - is echter te spreken over die drastische ingreep. “De koers was tot 2012 toch goed zoals ze was ,” en “als ze er nog veel aan sleutelen, is de Gold Race louter nog een sprintersk­oers”, zijn de meest weerkerend­e geluiden vanuit het viertal.

Summies suggestie

Onze huisanalis­t Johan Vansummere­n is evenmin overtuigd dat de wijziging zijn effect zal sorteren. “We zullen tot zondag moeten afwachten of aanvallers in het voordeel zijn op dit parcours. Als ze de finale toch willen hertekenen, laat de renners de slotronde dan in omgekeerde richting rijden”, stelt Summie voor. “Je spaart er niet alleen anderhalve kilometer mee uit - waardoor Keutenberg en Cauberg dichter bij de aankomst komen te liggen - je geeft vluchters ook het voordeel van een bochtige finale. Na de doorkomst van de finish zijn ze namelijk meteen uit het zicht op de smalle, kronkelige en dalende wegen richting Bemelen. Die vervelende afdaling naar Maastricht moet vervolgens beklommen worden. De top van die klim, de Rasberg, ligt binnen de laatste vijf kilometer. Waarna de Geulhemmer­berg wordt afgedaald en de Vogelzangs­traat - oftewel de Brakkeberg - promoveert tot slotklim. Die Brakkeberg is trouwens een lastig ding: 700 meter aan gemiddeld 8,5% met een maximale stijging van 11%. De top bevindt zich op amper 1,7 kilometer van de streep, honderd meter minder dan destijds met de Cauberg.”

Wat zeggen de renners?

“Met die versie stem ik meteen in”, zegt Ben Hermans. “In die streek zijn er veel mogelijkhe­den en dit is één van de beste voorstelle­n die ik al gehoord heb. Door die brede rijksweg te beklimmen in plaats van af te dalen, krijg je een heel ander verhaal. Daar verlies je als vluchter al snel een halve minuut op een jagend peloton.” Ploegmaat Dylan Teuns is het met Hermans eens. “Door de slotlus andersom te doen, krijg je in de laatste vijf kilometer meer een man-tegen-mangevecht.”

Ook Jelle Vanendert ziet wel graten in Summies suggesties, maar verkiest toch nog een andere optie. “Sla na de beklimming­en van de Kruisberg, Eyserboswe­g, Fromberg en Keutenberg in Sibbe niet rechtsaf naar Valkenburg, maar rij rechtdoor naar de aankomst en je krijgt een mooie winnaar”, meent de Noord-Limburger. “Ik begrijp al dat gesleutel niet zo goed. De Gold Race kon toch net bogen op een aantrekkel­ijke erelijst. Waarom dan veranderen.”

Tim Wellens, ook geen fan van de lange afdaling richting Maastricht, wil zich niet bemoeien met het hertekenen van het parcours. “Het is aan de renners om er een attractiev­e en zware koers van te maken. Als de weersomsta­ndigheden zondag zwaar zijn, lijkt het parcours me selectief genoeg”, besluit de nummer tien van vorig jaar.

AMSTEL GOLD RACE 2017

VALKENBURG

 ?? FOTO RL ??
FOTO RL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium