Het Belang van Limburg

“Oerdegelij­k en gentleman”

Luca Brecel treft zondag en maandag Marco Fu

- Marnik GEUKENS

In het Crucible Theatre in Sheffield vond gisterocht­end de loting van het WK snooker plaats. Luca Brecel, die zich woensdag voor de tweede keer voor het WK kwalificee­rde, werd gekoppeld aan Marco Fu (39) uit Hong Kong, de nummer 8 van de wereld. Zij werken zondag- en maandagavo­nd (telkens om 20 uur) hun wedstrijd naar een best of 19 af. Bij winst volgt in de tweede ronde een duel tegen Neil Robertson of Noppon Saengkham. “Oerdegelij­k en een gentleman.” Zo typeert Luca Brecel zijn tegenstrev­er kort en krachtig op en naast de tafel. Het is de vijfde keer dat beide spelers mekaar treffen, Brecel kon Fu nog nooit verslaan. “Maar de eerste drie wedstrijde­n speelden we zeven jaar geleden, toen ik amper 15 jaar was”, relativeer­t de Maaslander. “Vorig seizoen verloor ik met 4-2 in Gibraltar. Fu is een moeilijk te bespelen tegenstrev­er, omdat hij nooit gekke dingen doet.”

Wereldreco­rd

Marco Fu staat achtste op de tweejaarli­jkse wereldrang­lijst. Neem je alleen de resultaten van dit seizoen in rekening, dan is hij zelfs nummer vijf. Vorig jaar werd Fu in het Crucible pas in de halve finales gewipt door de latere wereldkamp­ioen Mark Selby (17-15).

Selby opent zaterdag als titelverde­diger het 40ste WK in het Crucible Theatre tegen Fergal O’Brien. Die zette woensdagna­cht een opmerkelij­k wereldreco­rd neer. O’Brien versloeg David Gilbert met 10-9 na een slotframe van… 123 minuten en 41 seconden. Dat is precies 44 seconden meer dan het wereldreco­rd op de marathon van de Keniaan Dennis Kimetto.

LOTING EERSTE RONDE: Selby-O’Brien, McGill-Maguire, K. Wilson-Grace, Higgins-Gould, Hawkins-Ford, Fu-Brecel, Murphy-Yan Bingtao, Trump-McLeod, Bingham-Ebdon, O’Sullivan-G. Wilson, Day- Xiao Guodong, Ding Junhui-Zhou Yuelong, N. Robertson-Saengkham, Allen-J. Robertson, Liang Wenbo-Carrington, Carter-Dott.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Marco Fu schopte het vorig jaar tot de halve finale.
FOTO BELGAIMAGE Marco Fu schopte het vorig jaar tot de halve finale.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium