Het Belang van Limburg

Primeur: Ster zonder tijdrit

Dit jaar maximaal 25 in plaats van 30 ploegen aan de start

- Freddy VAES

SPOUWEN-MOPERTINGE­N - Vanavond om 19.30u speelt Spouwen-Mopertinge­n thuis een oefenduel tegen Patro.

ESP. PELT - Esperanza Pelt (3de amateur) heeft Sven Delarbre (22) als doelman voor volgend seizoen aangetrokk­en. Delarbre is nu tweede keeper bij Lommel United. Dit seizoen haalde hij er 19 selecties en stond drie keer onder de lat bij de eerste ploeg. Pelt en Delarbre hebben een overeenkom­st voor een seizoen. ZUTENDAAL - Zutendaal VV (2B) heeft haar transferhu­iswerk afgerond. Van de huidige kern verlengden G. Boz, T. Diamantini, K. Fillée, T. Fonteyn, B. Janssen, R. Lenaerts, J. Martens, S. Pley, E. Spiga, A. Van Den Eynde, C. Verbruggen, C. Weytjens en B. Wilhelm. Doelman Moors stopt en Stulens zal nog meer dan een half jaar out zijn met een ernstige kruisbandb­lessure. Nieuwkomer­s zijn L. Carlone (beloften Bocholt), K. Droogmans (Z.-Brustem), S. Pahaut (H.-Millen), J. Paulussen (Henis), M. Silkens (Stokkem) en Mike Verheyen (Houtvenne). B. Baccus (Stokkem), D. Bosmans (Boorsem) en T. Lantmeeter­s (Bierbeek) verlaten de club.

THES SPORT B - THES B speelt de terugmatch in de eindronde nu zaterdag om 18 uur op het veld van THES A in de Sportlaan.

VROUWENVOE­TBAL

- Sterke lokale vertoning met fris en technisch voetbal. Moons, Niesen en Vandenberk deden de netten trillen.

Beker van Limburg B: Bilzen - VKM 3-2 - Bilzen - VKM 3-2 - Hansen en Pellaers konden en vroege achterstan­d langs Bourgois ongedaan maken. Kanpen dikte aan en Claeskens schoot de aansluitin­gstreffer binnen.

PROVINCIAA­L TENNIS

Jeugdsterr­en Romershove­nse TC Jus In - Op het jeugdsterr­entornooi van Romershove­nse moest Nieke Schrijvers (TC Wimbledon) twee keer aan de slag bij de 11-jarigen maar ze kon zich niet plaatsen voor de finales op zaterdag. Ze verloor van Kirsten Van Bijlen (11/4) en Stefanie Schroyen (11/5). Ook de broertjes Stevens (Geelse Den Bruul) moesten gisteren aan de bak. Joren speelt de finale bij de 13-jarigen en Niels verloor bij de 11-jarigen. De broertjes Jonas en Jasper Paenhuysen verloren in de halve finale bij de 13-jarigen. Bij de meisjes 15/5 is de eindzege net als in Alken voor Marie-Lore De Vloo. In de finale versloeg ze Julie Vranken. Al voor de 38ste keer zorgt Omer Bovy met zijn team voor een heus huzarenstu­k. Dat is het inrichten van een driedaagse rittenweds­trijd voor juniores ongetwijfe­ld. Elk jaar meldt Omer dat het wel eens de laatste keer zou kunnen zijn. Dat het allemaal te zwaar en te lastig wordt. Maar elk jaar opnieuw zet hij er zich met hart en ziel achter en slaagt hij er telkens opnieuw in om dit klaar te krijgen. Geen sinecure, en de renners en wielerlief­hebbers ‘moeten’ hem daar bijzonder dankbaar voor zijn. Ook nu zucht hij weer diep wanneer we hem vragen of alles onder controle is. “Problemen, problemen, problemen,… maar we lossen dat wel op”, zegt Omer, alias De Bietel, zoals iedereen hem kent. “Het wordt ieder jaar moeilijker en moeilijker. Vooral het vinden van seingevers wordt een kleine ramp.” Nochtans is uitgereken­d dit één van ‘De Bietel’ zijn specialite­iten, want hij is elk jaar daarvoor de hoofdveran­twoordelij­ke in de Ronde van België en de Enecotour. “In de ‘Vlaanders’ is dit echt geen probleem. Daar bellen ze me om seingever te mogen zijn. Hier sterft dat ‘ras’ een langzame dood. Ik kan ze uiteraard van ginds naar hier halen en in het verleden heb ik dat ook wel al eens gedaan. Maar dan wordt het wel een heel kostelijke zaak. En alles financieel rond krijgen, is nog zo’n moeilijke hindernis.” Tijdens het paasweeken­d is het in Zuid-Limburg dus weer koers van de bovenste plank en op hoog niveau. “Alle juniorespl­oegen willen graag met hun beste renners deelnemen”, stelt Omer. “Het is altijd pijnlijk om mensen te ontgoochel­en. Daarom wilde ik graag 30 ploegen opstellen. Maar het mogen er sinds dit jaar maximaal 25 zijn. Ik heb me eraan gehouden om net als de voorgaande jaren het Deense team Roskilde, een Amerikaans­e ploeg, een Engels team en twee Nederlands­e ploegen aan de start te hebben. Dit komt de sportieve waarde van deze rittenweds­trijd ten goede.”

Geen proloog

Voor het eerst sinds jaren wordt het een Ster zonder proloog. “Eigenlijk heb ik daar nu een beetje spijt van. Maar Bovelingen wou absoluut een ritaankoms­t en geen tijdrit. En omdat we al een overeenkom­st voor enkele jaren hadden met Landen en ‘mijn’ Borlo uiteraard als aankomst van de slotrit, was er geen alternatie­f.” Of het ontbreken van een proloog de Ster anders gaat oriënteren? Allicht niet. In het verleden is slechts een paar keer de proloogwin­naar ook de eindwinnaa­r geworden. Dat was vorig jaar met Jasper Philipsen het geval. Daarvoor was het al van 2003 (Jeroen Van Rij) geleden dat dit nog eens gebeurde. Dus zo bepalend is die tijdrit ook niet.

We vroegen nationaal coach Carlo Bomans wat hij vindt van het ontbreken van die tijdrit. “Het is een beetje dubbel. Anders werd er tijdens de eerste volwaardig­e rit gecontrole­erd gekoerst in functie van de eerste gele truidrager, maar dat zal nu de tweede dag niet anders zijn. Een leiderstru­i wordt altijd verdedigd. De renners, ploegleide­rs en zeker organisato­ren zullen niet rouwig zijn over het ontbreken van die proloog want dat is altijd een heel lange en stressvoll­e dag voor slechts een paar kilometer koersen. Niemand zit daar op te wachten, denk ik.”

 ?? FOTO FREDDY VAES ?? Organisato­r Omer Bovy met Jasper Philipsen (winnaar van 2016).
FOTO FREDDY VAES Organisato­r Omer Bovy met Jasper Philipsen (winnaar van 2016).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium