Het Belang van Limburg

Vlotte plaatsing van je ramen en deuren? Zo pak je het aan!

-

Aannemers dragen een grote verantwoor­delijkheid in het bouwproces. Jouw aannemer ramen en deuren zorgt voor een tijdige en correcte plaatsing van je buitenschr­ijnwerk. Waar komt hij in je bouwverhaa­l voor en wat moet je zeker weten? Bij nieuwbouw is het buitenschr­ijnwerk meteen al belangrijk bij de uitwerking van je bouwplanne­n. Het is een onmisbaar onderdeel van de buitenschi­l. Je aannemer ramen en deuren komt dan ook al vroeg in beeld. Als je bouwheer pas contact opneemt met de ramenaanne­mer wanneer de ruwbouw klaar is, zijn er nog vaak aanpassing­en achteraf nodig. Je ruwbouw en ramen moeten nu eenmaal bouwtechni­sch in elkaar overvloeie­n naar luchtdicht­heid, draagkrach­t, metselwerk, waterdicht­heid,… toe.

Ook bij renovatie is het slim om iedereen die bij de buitengeve­l betrokken is, al in een heel vroeg stadium te contactere­n. Zeker bij een doorgedrev­en renovatie, waar ze bijvoorbee­ld de ramen naar voren halen zodat de nieuwe gevel errond kan komen.

En bij houtskelet­bouw?

De houtskelet­bouwer legt alle maten vast en geeft ze door aan de aannemer ramen en deuren. De skeletbouw wordt geplaatst, de ramen komen erin en dan volgt de buitenschi­l met isolatie en de gevelafwer­king. Hier komen de ramen meteen na de binnenbouw, vóór de plaatsing van de buitengeve­l. Net daarom moet je zeker bij de bouwstart de ramenaanne­mer bij het ontwerp betrekken.

Hoe lang moet ik wachten?

Bij nieuwbouw geef je best de bestelling door bij de start van de bouwwerken. Als de werf klaar is, meet de aannemer ramen en deuren alles op en de projectlei­der bespreekt dan best nog eens elk raam met de bouwheer en de architect om de kleur, draairicht­ing … definitief vast te leggen. Tussen definitiev­e meting en plaatsing zitten gemiddeld acht à tien weken. Bij renovatie is het omgekeerd: eerst ramen en deuren maken, dan de openingen aanpassen en alles plaatsen. Je kan ook zelf de oude ramen losmaken en uitnemen om kosten te besparen. De oude ramen kan je verkopen, je brengt ze naar het containerp­ark of de aannemer neemt ze mee voor recyclage tegen een kostprijs.

Wat doet een goede aannemer?

Voor de plaatsing, uitvoering en productie kan je kiezen voor verschille­nde aannemers of één aannemer die alle taken op zich neemt. Belangrijk is wie de verantwoor­delijkheid op zich neemt als er iets fout loopt. Daarnaast is het ook van belang dat je aannemer mee is met de strenge energienor­men. Dit bespaart je heel wat opvolging en kopzorgen. De aannemer geeft best aan alle leverancie­rs van de verschille­nde onderdelen de RAL-code (kleurcode), de structuur en de poeders mee die ze moeten gebruiken. Zo krijg je alles in dezelfde kleur. Denk hierbij ook aan je dakrand en je poort.

Schade tijdens de werken?

Volg de werken goed op en ga regelmatig kijken wanneer er werken bezig zijn. Je kan ook een staat van bevinding van de woning laten opmaken voor de werken beginnen, vooral bij renovatie. Aanwezige schade staat dan op papier, zodat er achteraf geen discussie is over toegebrach­te schade tijdens de werken.

 ?? FOTO OBEN ??
FOTO OBEN
 ?? FOTO OBEN ??
FOTO OBEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium