Het Belang van Limburg

“Excentriek, briljant en merkwaardi­g ontroerend”

Werelberoe­mde auteur Stephen King vol lof over ‘Beau Séjour’

- Chris LANSSENS

Rusland blijft weg van Songfestiv­al

Rusland heeft gisteren officieel aangekondi­gd dat het niet zal deelnemen aan het Eurovisies­ongfestiva­l in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat doet het omdat Yulia Samoylova, de Russische kandidate, het land niet binnenmag na haar “illegale” bezoek aan de Krim in 2015. Bovendien mag de wedstrijd niet uitgezonde­n worden door de Russische staatszend­er. Rusland weigerde eerder al compromiss­en, zoals het aanduiden van een nieuwe kandidaat of het streamen van Yulia’s optreden via satelliet. Voor de Belgische inzending Blanche maakt de afwezighei­d van Rusland weinig uit: zij start in de eerste halve finale op 9 mei, de Russen kwamen pas twee dagen later aan de beurt.(

De Amerikaans­e groep Major Lazer blijft immens populair. Sinds ‘Lean On’ twee jaar geleden een wereldhit werd, breien de dj’s het ene succes aan het andere. Ook nieuwe single ‘Run Up’ doet het uitstekend. Voor de videoclip wist Major Lazer zelfs Nicki Minaj

De beroemde horroraute­ur Stephen King compliment­eerde gisteren de Vlaamse fictiereek­s ‘Beau Séjour’ op Twitter. Nathalie Basteyns, de Hasseltse regisseur van de reeks, en hoofdrolsp­eelster Lynn Van Royen zijn nog niet goed van het compliment. “Stephen King. Allez jong.” te strikken als hoofdrolsp­eelster. Maar de opvallends­te naam zit achter de camera: niemand minder dan Stromae regisseerd­e de clip voor ‘Run Up’. Dat deed hij met zijn creatief collectief Paul, Luc and Martin. “Het idee was om de spot de drijven met onszelf en “Beau Séjour. Excentriek, briljant en merkwaardi­g ontroerend. Bovennatuu­rlijke kost, voor wie dat eigenlijk niet graag heeft.” Die woorden konden de drie miljoen volgers van Stephen King gisterenoc­htend lezen op Twitter. De Amerikaans­e auteur, bekend van boeken als ‘The Shining’ en ‘It’, was duidelijk onder de indruk van de serie over Kato Hoeven, een meisje dat haar eigen moord probeert op te lossen.

Het concept van ‘Beau

Séjour’ Nathalie BASTEYNS

Regisseur onze verslaving aan smartphone­s”, zeggen Stromae en zijn collega’s. “We beschuldig­en niemand, maar met humor en overdrijvi­ng willen we mensen laten nadenken.” De clip werd op YouTube intussen meer dan 1,2 miljoen keer bekeken. sloeg zo aan, dat Netflix besloot om de uitzendrec­hten van de reeks op te kopen en het wereldwijd te verspreide­n. Ook ARTE kocht de serie aan en zendt de Eén-serie nu uit in Frankrijk en Duitsland.

Compliment

Een meestersch­rijver die een tweetje uitstuurt waarin hij een serie uit ons kleine Vlaanderen bestoeft: het gebeurt niet dagelijks. “Ik dacht eerst dat die tweet gephotosho­pt was”, zegt Lynn Van Royen (28), de actrice die hoofdperso­nage Kato speelt. “Ik ben wakker geworden door een sms’je van een bevriende regisseur, die mij de tweet doorstuurd­e. Een compliment van Stephen King zelf. Ik dacht: Amai, diènen vindt onze serie goed?”

Van Royen vindt het ongelofeli­jk. “Elk compliment is even groot, maar dit komt wel van een hele grote meneer. Hij is een beetje the king of literature, iedereen heeft wel een Stephen King in zijn boekenkast staan. Zo’n stamp of approval kun je niet kopen. Best irreeel. Ik heb het vandaag al een paar keer vanuit het niets luidop gezegd, achter mijn tas koffie: Stephen King. Allez jong.”

Van Royen stuurde het nieuws direct door naar Nathalie Basteyns, die samen met Kaat Beels ‘Beau Séjour’ regisseerd­e. De Hasseltse lag nog te slapen toen het nieuws naar buiten kwam. “Ik werd wakker van mijn gsm die onophoudel­ijk aan het ‘biepen’ was. Lynn Van Royen (Kato in de reeks, nvdr.) stuurde mij een sms met ‘Oh my god!!!’ en een foto van de tweet. Het is super om te horen dat zo iemand de serie een compliment geeft. Stephen King is een soort van jeugdheld voor mij, ik ben fan van zijn boeken en de verfilming­en ervan.”

Buitenland

Nathalie Basteyns wordt door het succes van ‘Beau Séjour’ niet overladen met aanbieding­en. “Elke week krijgen we wel iets binnen, maar het scenario moet goed zijn. Dat is het belangrijk­ste. Ik wil me nu eerst concentrer­en op de langspeelf­ilm die we aan het monteren zijn, dat eerst. Maar als Stephen King eens wil samenwerke­n, mag hij me altijd eens bellen”. (lacht)

Als Stephen King eens wil samenwerke­n, mag hij me altijd bellen

 ?? FOTO © VRT ?? Lynn Van Royen als Kato in ‘Beau Séjour’.
FOTO © VRT Lynn Van Royen als Kato in ‘Beau Séjour’.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium