Het Belang van Limburg

“Vlaamse regering geeft vooral N-VA’ers nieuwe zitjes”

Chris Janssens wil geen politici meer in Vlaamse instelling­en

- Liliana CASAGRANDE

HASSELT - “De N-VA heeft het laatste jaar bijna de helft van de politieke mandaten gekregen die de Vlaamse regering mag aanduiden”, zegt Chris Janssens (Vlaams Belang) die hierover cijfers heeft gekregen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). “De uitleg hiervoor is dat N-VA zijn achterstan­d ten opzichte van andere partijen aan het wegwerken is. Maar N-VA profileert zich toch ook als een partij die tegen vriendjesp­olitiek is. Waarom kunnen ze in die raden van bestuur geen profession­ele mensen zetten?” Chris Janssens (foto) vraagt geregeld cijfers op over de verdeling van de politieke mandaten in Vlaamse instelling­en, zodat hij de evolutie kan opvolgen. Het gaat dus niet om de zitjes in de intercommu­nales of hun afgeleiden, want die worden door de partijen zelf verdeeld en niet door de Vlaamse regering. “Ik heb nu de cijfers opgevraagd van de wissels die het laatste jaar zijn gebeurd door de Vlaamse regering zelf. Daaruit blijkt dat maar liefst 46 procent van deze benoeminge­n voor de N-VA is. CD&V heeft 28 procent gekregen en Open Vld 21 procent.”

“In het totaal zijn er 161 personen benoemd in raden van bestuur of in algemene vergaderin­gen van instelling­en. Daarvan zijn 57 personen vertegenwo­ordigers van politieke partijen.”

Janssens heeft ook gevraagd wie er op een kabinet van een of andere Vlaamse minister werkt. “Ook daar spant N-VA de kroon. Van de acht kabinetsme­dewerkers waren er zes van N-VA. Van CD&V en Open Vld telkens een.”

Gebuisde politici

“Die zitjes in de raden van bestuur zijn vaak cadeautjes voor gebuisde politici of looncompen­satie voor wie bijvoorbee­ld van een salaris als Europees Parlements­lid zakt naar een lokaal mandaat. Maar waarom kunnen ze daar geen profession­ele mensen in zetten die ook iets van dat onderwerp kennen? Dan krijg je toch een veel beter bestuur.”

In het totaal zijn er van de 57 politieke vertegenwo­ordigers nog 24 die een ander mandaat hebben. “Elf van de N-VA, zes van CD&V en zeven van Open Vld. Sommige politici krijgen dus nog een extra inkomen door die zitjes, maar de vraag is natuurlijk of ze zich daar ook extra voor inzetten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium