Het Belang van Limburg

“Research voor nieuwe film”

-

HEUSDEN-ZOLDERH - Filmregiss­eur Michaël R. Roskam, bekend van ‘Rundskop’, begint volgend weekend in Francorcha­mps aan zijn e eerste seizoen in de Belcar. “Ik ben een

petrolhead­pe en het is echt geen toeval dat mijn vo volgende film zich deels in het autosportm­ilieu af afspeelt.” Michaël Roskam (44) kwam gisteren in Zolder een nieuwe motor inrijden. Dat klinkt serieus en dat is het ook, want terwijl Boonen en co recreatief hun rondjes afmalen, gaat de Truienaar volgend weekend écht racen. Met zijn Saker start hij in de Belcar, het hoogste Belgische kampioensc­hap. Een jongensdro­om, zegt hij. “Ik ben een echte petrolhead.”

Het is dan ook geen toeval dat je volgende film zich in het racemilieu afspeelt?

“Zeker niet. Maar het wordt geen echte racefilm. Is ‘Rundskop’ een boerenfilm? Of een hormonenma­ffiafilm? Wordt ‘Le Fidèle’ een racefilm? Of een gangsterfi­lm? Het is een liefdestra­gedie, en boevnal een Roskam-film. Net zoals ‘Rundskop’ niet het verhaal van Karel Van Noppen vertelde, is dit ook niet het verhaal van, zeg maar, Patrick Haemers en Murat Kaplan, maar je zal er wel echo’s in herkennen. Het is een liefdesver­haal tegen twee achtergron­den: de vrouw is een pilote en de man is niet wie hij lijkt te zijn. Toen ik research deed voor die film wou ik zelf weten hoe de racewereld voelde. Dat was het ideale moment om aan de ene kant mijn jongensdro­om waar te maken, en aan de andere kant me in te werken in die sfeer. Zo heb ik het te pakken gekregen.”

Wat zijn je ambities in de autosport? Droom je van vLe Mans?

“Voor Le Mans mogen ze me altijd vragen, maar op dit moment zou dat onverantwo­ord zijn. Mijn eerste seizoen wordt er eentje van opbouwen, maar wel aan een degelijk tempo. Ik ben in ons team de traagste van de drie. Mijn rondetijde­n zijn bescheiden, maar er is nog veel progressie­marge. Ik heb nog maar één wedstrijd gereden: de Race Promotion Night, vorig jaar in Zolder. Dit jaar staat de 24 Uur van Zolder op de kalender. Dat zijn uithouding­sraces, geen sprints. Wat voor zin heeft het om 3 seconden per ronde sneller te gaan, als je elk uur één keer verremt. Dan verlies je al die seconden weer.”

Slotvraagj­e: er zijn veel autosportf­ilms gemaakt, maar welke is voor jou de beste?

“Le Mans, uiteraard (met Steve McQueen, uit 1971). Die vind ik echt fantastisc­h. En Grand Prix is ook goed.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium