Het Belang van Limburg

“Kompany blijft de echte kapitein”

Eden Hazard weet wat hij moet doen om niveau van Neymar en Bale te halen

-

Eden Hazard (26) is on fire. De Rode Duivels moesten hem wegens blessure missen tegen Griekenlan­d en Rusland, maar zijn club Chelsea houdt de dartelste aller Belgen op titelkoers door in de jongste twee wedstrijde­n drie keer te scoren (twee tegen Man City, eentje tegen Bournemout­h, nvdr.). Voor de topper tegen Manchester United zondag sprak Hazard met onze collega’s van La Dernière Heure.

Eden Hazard is tien minuten vroeger dan afgesproke­n op het appel. De zon schijnt over Cobham en Hazard wil er ten volle van profiteren. Hij zet zich aan een tafeltje op het terras van een groot landhuis op enkele kilometers van het trainingsc­entrum van Chelsea. “Het weer in Londen valt veel beter mee dan de meesten denken”, zegt hij.

De hemel is blauw, letterlijk, maar ook - meer dan ooit - figuurlijk voor de sterkhoude­r van de Blues. Met zijn pareltje tegen Bournemout­h evenaarde hij zijn record van veertien competitie­treffers twee jaar geleden. Alleen zijn er nu nog zeven wedstrijde­n te spelen, te beginnen met Manchester United uit zondag. Hazard neemt Chelsea op sleeptouw in de eindsprint naar de titel. Die wenkt nu al, want de kloof met tweede Tottenham bedraagt zeven punten.

Is dit je beste seizoen ooit?

“Ik zie op alle vlakken gelijkenis­sen met mijn topseizoen 20142015. Ik heb nog zeven wedstrijde­n om mijn doelpunten­record te verbeteren, maar ben ik vandaag ook echt beter? Dat is onmogelijk om te zeggen.”

Velen zeggen dat Conte jouw spelplezie­r teruggebra­cht heeft.

“Een coach brengt zijn plan ten uitvoer, maar zegt niet: je moet die of die pass geven. Ik heb vrijheid. Waar hij me enorm bij geholpen heeft, is met mijn positie. Dit seizoen sta ik vooral centraal. Als ik aanval, ben ik sneller bij doel. Voorheen stond ik vaak op de flank.”

We hebben dit seizoen zelfs een pass gezien met de rug. Waarom doe je zo’n trucje?

“Daar is niet over nagedacht, het is instinct. Ik speel voor de supporters, maar ik zeg nooit: tiens, vandaag zou ik voor de supporters een pass met de rug moeten geven en drie bruggetjes moeten doen. Voor mij is het een noodzaak om me te amuseren op het veld.”

Zelfs als iemand je neer maait, blijf je cool.

“Men heeft me altijd al hard aangepakt, dat is eigen aan mijn speelstijl. Ik heb altijd geïncassee­rd zonder iets te zeggen en doe gewoon voort. Als ik altijd maar zou klagen, breekt dat het tempo van de match.”

Volgens Gary Neville, voormalig ManU-icoon en tegenwoord­ig analist, kun je het niveau van Neymar en Bale halen. Wat is daarvoor nodig?

“Dat weet iedereen: meer scoren. Om bij de categorie van de allergroot­sten gerekend te worden, moet je min of meer dertig doelpunten per seizoen scoren. Voor mij verdient Iniesta 15 keer de Ballon d’Or (trofee voor de beste voetballer ter wereld, nvdr.). Maar hij scoort niet vaak en heeft hem nooit gewonnen. Het is al jaren zo dat statistiek­en het allerbelan­grijkste zijn. Dat moeten we accepteren.”

Wat bevalt je aan de aanpak van Roberto Martinez en zijn staf?

“Veel zaken. Het is een Spaanse trainer die veel van de bal houdt. De nadruk bij hem ligt niet op het loopwerk.”

En wat is de inbreng van Thierry Henry?

“Hij gaat ons niet leren hoe we een goede pass moeten geven: dat kunnen wel al. Hij legt ons vooral uit hoe je slim kunt bewegen en anticipere­n. Naast het veld praat hij vaak zonder ons te overdonder­en. Voor de spitsen is het nog specialer: ze zijn allemaal fan geweest van Henry.”

Bondscoach Roberto Martinez maakt er geen geheim van: hij wil er alles aan doen om volgend jaar in Rusland wereldkamp­ioen te worden.

“We voetballen met heel wat spelers bij grote clubs, die een winnaarscu­ltuur hebben. We wilden ook allemaal het EK al winnen. Onze ambitie om een groot tornooi te winnen blijft overeind. Henry heeft ons gezegd: jullie zijn een goede lichting, maar als jullie niets winnen, zullen jullie een goede lichting blijven, niets meer.”

Zou er twijfel in de groep kunnen sluipen? Dat het uiteindeli­jk toch niet zal lukken?

“Met onze ervaringen bij onze clubs, weten we wat ons te doen staat. Maar er zijn veel zaken die meespelen als je wereldkamp­ioen wil worden: geluk, blessures, de vorm van het moment.”

Tijdens de afwezighei­d van Vincent Kompany ben je de aanvoerder geworden. Als je droomt van de WK-finale, wie zie je dan de trofee de lucht in steken: Kompany of jij?

“Momenteel draag ik de aanvoerder­sband. Maar voor mij blijft Vincent de echte captain. Het zit echt in zijn bloed. Als we de wereldbeke­r winnen, kunnen we hem samen in de lucht steken, zo is iedereen tevreden.”( Lacht)

 ??  ??
 ?? FOTO SPORTMAGAZ­INE ?? Hazard in Cobham, nabij het trainingsc­omplex van Chelsea.
FOTO SPORTMAGAZ­INE Hazard in Cobham, nabij het trainingsc­omplex van Chelsea.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium