Het Belang van Limburg

“Het moet beter in mijn klassieker­s”

De zes cijfers van ‘No balls, no glory’-renner TIM WELLENS

- Rob RODIERS

De kans om met zes juiste cijfers de Belgische lotto te winnen, is 1 op 8.145.060. Dan liggen Tim Wellens’ winstkanse­n zondag en in de daaropvolg­ende klimklassi­ekers toch gevoelig hoger. Vorig jaar had de Truienaar al even uitzicht op de zege in de Gold Race. Tot de Cauberg zijn verzuurde benen dusdanig deed ontploffen dat hij moest vrede nemen met stek tien. “Het is jammer dat ik in de klimklassi­ekers nooit beter presteerde dan die tiende plaats. Dat moet absoluut beter. Te beginnen vanaf zondag!” In de zes onderstaan­de lottocijfe­rs verklapt Wellens hoe hij dat wil klaarspele­n en welke dromen hij nog koestert.

4 Woensdag eindigde je vierde in de Brabantse Pijl. Nooit eerder zakte je met een beter resultaat naar de heuvelklas­siekers af. Heeft die prestatie voor een opstoot van vertrouwen gezorgd?

Tim Wellens: “Zeker! Maar ik besef maar al te goed dat het niveau van het deelnemers­veld en de zwaarte van de koers de komende afspraken nog de hoogte ingaat. Ik verliet Overijse woensdag zowel met een goed gevoel als met een goed resultaat. Des te beter, zou ik zeggen... Achteraf was er veel te doen om mijn jump naar de kopgroep, samenmet Vakoc. Er zat

inderdaad veel snee op die demarrage, maar ik wil die uitval toch wat in de juiste context plaatsen: het leek erop dat we verschroei­end hard wegfietste­n, maar de waarheid is dat de aanwezighe­id van Gilbert een verlammend effect had op de rest. Iedereen keek naar hem om te reageren. Ik ben benieuwd of dat zondag ook zo zal zijn. Ik ben meestal iemand die zijn eigen koers rijdt, maar als ik Gilbert veel moeite zie doen om op te schuiven, gaan bij mij toch ook alle alarmbelle­n af.”

10 Jouw beste resultaat tot dusver in één van de heuvelklas­siekers.

Tim Wellens: “Het is inderdaad een beetje jammer dat ik in de klimklassi­ekers nooit beter presteerde dan die tiende plaats in de Gold Race vorig jaar. Dat moet absoluut beter. Te beginnen vanaf zondag! Hoe ik dat wil realiseren? Door samen met mijn ploegmaats agressief te koersen. Lotto Soudal wil de koers zwaar maken opdat de kopmannen aan het eind met open vizier om de zege kunnen strijden. Ik moet met mijn aanval niet wachten tot de laatste kilometer, maar ik zal ook niet te vroeg mogen vertrekken. Kortom, ik zal goed moeten gokken en het geluk aan mijn zijde moeten hebben om te winnen. Gelukkig laat mijn koersinsti­nct mij zelden in de steek. Het probleem met de Gold Race is dat je niet met acht ploegmaats de Eyserboswe­g kunt opdraaien. Daarvoor verloopt de koers veel te nerveus. Het is moeilijk samen blijven in blok met al dat draaien en keren. Persoonlij­k ondervind ik daar geen hinder van, maar er zijn ploegmaats zoals een Bart De Clercq die er een bloedhekel aan hebben. Afkeer voor al dat gewring is ook de reden waarom Thomas De Gendt zondag niet aan de start staat.”

14 Een verwijzing naar jouw doorbraakj­aar 2014. Je stak de Eneco Tour op zak waarna je carrière een nieuwe wending nam.

Tim Wellens: “Klopt. Plots veranderde mijn status binnen de ploeg. Er is een groot verschil tussen winnen en ereplaatse­n rijden. Als je eenmaal bewezen hebt dat je een afwerker bent, dwing je meer respect af bij je ploeggenot­en. waardoor ze nog meer moeite gaan doen om je naar nieuwe successen te loodsen. Ook de media-aandacht is sinds die eindoverwi­nning verdubbeld. Dat merkte ik al bij de Amstel Curaçao Race dat jaar.”

28 Het aantal arrondisse­menten dat de stad Parijs telt. Ik neem aan dat je met meer ambities dan Parijs halen aan je tweede Tour begint?

Tim Wellens: “Ditmaal zou ik inderdaad graag willen meespelen voor een ritzege. Voor alle duidelijkh­eid: ik

Tim WELLENS

zeg niet dat ik een rit ga winnen, ik wil meespelen... (lacht) Ik heb geleerd uit mijn fouten. In 2015 zijn mijn ambities keihard tegen mij gebruikt geweest. Daarnaast ben ik mij ervan bewust dat een rit winnen in Frankrijk een pak moeilijker is dan in de Giro. Over mijn debuutrond­e is destijds veel inkt gevloeid, maar ik wil wel duidelijk stellen dat ik in Parijs beter was dan toen

ik aan de Tour begon. Ik heb onderweg veel afgezien omdat ik in de voorafgaan­de hoogtestag­es te veel hooi op de vork heb genomen. Die fout ga ik niet meer maken. Ik ben nog altijd blij dat ik die Tour heb uitgereden. Ik heb toen leren afzien en heb ook ingezien wat het is om helper te zijn. Vandaar dat ik nu maar al te goed weet in welke luxepositi­e ik mij bevind.”

In de Brabantse Pijl had de aanwezighe­id van Gilbert een verlammend effect op de rest. Benieuwd of dat zondag weer zo zal zijn

24 Zondag vat je jouw vierentwin­tigste koersdag van het seizoen aan. Een programma waar je zorgvuldig aan mee puzzelt?

Tim Wellens: “Ja! Nog zo’n privilege waar je als kopman voordeel uit haalt. In de winter weet ik al hoe mijn programma er tot en met de Tour zal uitzien. Je krijgt inspraak en moet nergens in extremis invallen als er geblesseer­den zijn. Dit jaar hebben ze op mijn vraag de Strade Bianche en Tirreno aan mijn schema toegevoegd. De kennismaki­ng met de Toscaanse gravelwege­n was top (Tim eindigde derde, nvdr.). De Tirreno draaide uit op een teleurstel­ling. Vandaar dat ik eraan denk om volgend jaar de Strade Bianche te combineren met Parijs-Nice, als het vluchtroos­ter dat tenminste toelaat. Trainen en rusten zijn in het moderne wielrennen zeker zo belangrijk als de wedstrijde­n op zich. Ik heb er totaal geen moeite mee om een maand lang niet te koersen. Dan simuleer ik dat koersritme wel achter de brommer. Wellicht zal ik dit seizoen afsluiten met meer koersdagen dan de voorbije jaren. Ik wil namelijk graag eindigen in de Ronde van Guangxi (19-24 oktober). In 2013

eindigde ik tiende in de Ronde van Peking. Ik bewaar dus goeie herinnerin­gen aan koersen in China.”

26 Op 10 mei word je 26. Denk je dat jouw sterkste jaren nog voor je liggen?

Tim Wellens: “Ik hoop van wel natuurlijk (lacht). De sterkste jaren van een wielrenner situeren zich rond zijn 28ste of 29ste. Tot dusver heb ik jaarlijks een stap kunnen zetten. Als ik progressie kan blijven boeken, moet die zege in een monument erin zitten. Al komt daar ook wel wat geluk bij kijken. Voor hetzelfde geld was het in 2014 in Lombardije al prijs geweest, toen ik vierde eindigde na een late uitval. Hoewel ik nog geen ancien ben, merk ik dat ervaring wel degelijk een verschil maakt in de grote eendagskoe­rsen.”

8 Reserveget­al: Je bent intussen acht jaar samen met Sophie. Is er veel veranderd sinds jullie in juni vorig jaar zijn gaan samenwonen?

Tim Wellens: “Toch wel, maar enkel in goeie zin. Sinds we een appartemen­t delen, let ik nog meer op mijn eten dan vroeger. Je staat zelf in voor de inkopen waardoor je minder aan verleiding­en moet weerstaan wanneer je een kastdeur opentrekt. Sophie is de baas in de keuken en doet dat heel goed. Daarnaast staat ze altijd voor me klaar. Voor wat dan ook. Ze werkt in Monaco halftijds als boekhouder. Gelukkig mag ze zelf bepalen wanneer ze aan de slag gaat, in de voor- of namiddag. Daardoor kan ze me altijd begeleiden met de brommer wanneer ik dat nodig acht. Onlangs heb ik wel mijn Audi A7 moeten verkopen (lacht). Sophie voelt zich in Monaco, met al zijn smalle straatjes, niet zeker achter het stuur. Het gevolg: het koetswerk en de velgen geraakten steeds meer bekrast. Omdat ze wist dat ze me er pijn mee deed, hebben we samen besloten om ons een Fiat 500 abarth cabriolet aan te schaffen. Die delen we nu. Dat is niet meteen een grote gezinswage­n, nee (lacht). Er zijn dan ook nog geen plannen in die richting. Kindjes zijn niet gunstig voor een carrière. Maar ik ga er ook niet tot mijn veertigste mee wachten.”

Hoewel ik nog geen ancien ben, merk ik dat ervaring wel degelijk een verschil maakt in de grote eendagskoe­rsen

Tim WELLENS

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium