Het Belang van Limburg

Mijnheer de president

- Door Indra Dewitte

Drie sterke jonge vrouwen met Turkse roots, drie oer-Vlaamse Limburgse mannen, een paar kritische journalist­en en vooral veel goesting om elkaar te verstaan. Dat is voldoende om een goed gesprek te voeren over het Turkse referendum dat morgen gehouden wordt, en over waarom dat zo onder de huid zit van onze Limburgse Turkse gemeenscha­p. Het verslag daarvan vindt u verder in uw krant.

Eerlijk is eerlijk: Recep Tayyip Erdogan heeft in zijn beginjaren veel goede dingen gedaan voor miljoenen Turken. Hij lijkt een verlichte geest die streeft naar een legervrije democratie en die grote sociale hervorming­en doorvoert. Tijdens zijn eerste twee ambtstermi­jnen als premier van Turkije, weet Erdogan veel landgenote­n voor zich te winnen. Maar voor een journalist blijven zijn allereerst­e stappen in de politiek toch knagen, wanneer hij als jonge en vurige burgemeest­er van Istanboel dweept met de Turkse ultraconse­rvatieve religieuze beweging Milli Görus en gedichten maakt waarin hij de democratie voorstelt als een middel naar de islamitisc­he heerschapp­ij. Die duistere kant van Erdogan komt sinds zijn derde ambtstermi­jn weer haarscherp naar boven. Macht is verslavend, zeker voor wie er gevoelig voor is.

Dit referendum gaat naar onze normen ver over de hele lijn. In de 18 artikelen die voorliggen, wordt het kernidee van scheiding en evenwicht der machten (uitvoerend, wetgevend en rechterlij­k) opgegeven. De uitvoerend­e macht wordt de belangrijk­ste en komt in handen van één almachtige president: Erdogan. Het parlement mag de regering niet meer ter verantwoor­ding roepen (art. 6 en 16). De president wordt meteen ook het hoofd van de regering, waarbij hij ministers kan benoemen en ontslaan, de regering kan ontbinden en bij decreet kan regeren. Tot slot mag het Grondwette­lijk Hof de presidenti­ële decreten niet meer controlere­n. Het behoeft geen betoog om te zeggen dat een democratie onder zo’n voorwaarde­n onmogelijk kan overleven.

Waarom volgen zoveel mensen hem dan blindeling­s? Zijn Vlamingen van Turkse origine dan toch in de eerste plaats Turks? We denken het niet. Natuurlijk moeten we toegeven dat de Turkse gemeenscha­p erg op zichzelf is. Het overgrote deel informeert zich via Turkse media, ze zitten niet op de banken van KRC Genk en ze zijn onvindbaar op Pukkelpop. Maar hoe komt dat? Hoe welkom zijn ze in onze maatschapp­ij? We kunnen er niet omheen dat veel Vlaamse Turken nog altijd als allochtone­n beschouwd worden, zelfs wanneer ze al meer dan drie generaties hier zijn. Dat merk je op de arbeidsmar­kt, op school en aan het gebrek aan voldoende Turkse rolmodelle­n. Wanneer we dat durven erkennen en ernaar handelen, is de nood om een losgeslage­n superpresi­dent uit het buitenland te volgen al heel wat minder groot.

We kunnen er niet omheen dat veel Vlaamse Turken nog altijd als allochtone­n beschouwd worden, zelfs wanneer ze al meer dan drie generaties hier zijn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium