Het Belang van Limburg

Onze autohonger is niet te stillen

Ondanks alle maatregele­n stijgen bedrijfsau­to’s sterker dan ooit

- Wim BIRLLOUET

Probeer hem maar eens uit zijn auto te slepen, de Belg. Het zal je niet lukken. Hogere fietsvergo­edingen, meer deelauto’s, een volledige aftrek van je elektrisch­e fiets of nieuwe bussen en trams: het haalt voorlopig weinig tot niets uit. Integendee­l: de verkoop van bedrijfswa­gens breekt dit jaar alle records. Ook voor personenau­to’s nadert de verkoop het record van 2011. Zelfs een horrorjaar als 2016, met de langste files ooit, heeft ons niet van gedacht kunnen veranderen. Nieuwe cijfers van autofedera­ties Renta en Febiac bevestigen onze grote autohonger. “Op het vlak van bedrijfswa­gens is de stijging zelfs groter dan ooit. In de maanden januari en februari zijn er 50.000 nieuwe voertuigen ingeschrev­en op naam van een bedrijf of leasingmaa­tschappij. Dat zijn er nog eens 5.000 meer dan in het recordjaar 2011”, zegt Joost Kaesemans van automobiel­federatie Febiac.

Ook bij leasewagen­s gaan de inschrijvi­ngen dit jaar door het dak. “Voor het eerste kwartaal noteren we bijna 38.000 nieuwe inschrijvi­ngen. Het meest succesvoll­e kwartaal ooit”, zegt Frank Van Gool van Renta, de Belgische Federatie van Leasingwag­ens. Maar alleen de bedrijfswa­gens viseren,

Cathy MACHARIS Mobiliteit­sexperte

is onterecht. De markt stijgt even snel als die van de gewone personenwa­gens. Zo zijn er in de eerste drie maanden van dit jaar 164.709 personenwa­gens ingeschrev­en. Nog eens 14.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vanzelfspr­ekend

De opkomst van deelfietse­n, het optrekken van de fietsvergo­eding, het zwaarder belasten van bedrijfsau­to’s: initiatiev­en genoeg. Maar het lijkt onvoldoend­e om Koning Auto van zijn troon te stoten. “We zijn gewoontedi­eren en een auto op de oprit is vanzelfspr­ekend. Uit onderzoek bleek dat als we meer dan 600 meter moeten stappen, we de auto inspringen”, zegt professor Cathy Macharis, mobiliteit­sexperte aan de VUB. “Die gewoontes zie je ook terug bij bedrijven. Vroeger was een bedrijfswa­gen iets voor de manager. Nu krijgt een beginnende consultant er ook één, omdat we met een krapte op de arbeidsmar­kt zitten.”

Velen zien in het mobiliteit­sbudget een oplossing om alleszins het aantal bedrijfswa­gens af te bouwen. Als werknemer kan je dan een bedrijfsau­to omzetten in ruil voor andere mobiliteit­svormen zoals een fiets of het openbaar vervoer. Aangevuld met een restbedrag. De regering onderhande­lt nog over de precieze uitwerking. “Dit kan mensen aanzetten om anders over hun verplaatsi­ngen na te denken en hun gewoontes te veranderen”, stelt Macharis. “Zeker als er ook rekening gehouden wordt met de mobiliteit­sbehoeften van de andere gezinslede­n. Een bedrijfswa­gen kan voor het hele gezin gebruikt worden, maar een fiets bijvoorbee­ld niet.”

Als we meer dan 600 meter moeten stappen, springen we de auto in

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO HBVL ?? In januari en februari van dit jaar werden 50.000 nieuwe bedrijfswa­gens ingeschrev­en.
FOTO HBVL In januari en februari van dit jaar werden 50.000 nieuwe bedrijfswa­gens ingeschrev­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium