Het Belang van Limburg

Aanschuive­n voor attractie maakt pretpark aantrekkel­ijker

-

LICHTAART - Het nieuwe pretparkse­izoen is als een rollercoas­ter uit de startblokk­en geschoten. We gingen massaal naar Bobbejaanl­and, Walibi of Bellewaerd­e. En dat is dit weekend niet anders, zelfs al zijn we gewaarschu­wd voor lange wachtrijen. “Mensen zijn graag waar veel volk is, omdat ze denken dat daar meer te beleven valt”, zegt socioloog Ignace Glorieux (VUB). Bobbejaanl­and ontving de voorbije veertien dagen de helft meer bezoekers dan vorig jaar in de paasvakant­ie. Walibi spreekt van de beste paasvakant­ie in de afgelopen zes jaar. Bellewaerd­e beleefde zelfs de beste paasvakant­ie sinds de tellingen in 1997. En ook in Plopsaland draaien de attracties op volle toeren. De concrete balans maken ze pas na het verlengde weekend op, maar daar zijn ze nu al tevreden over de voorbije twee weken. “En we verwachten nog een mooie afsluiter”, klinkt het bij woordvoers­ter Jolien De Tender.

File naar zee

U bent dus gewaarschu­wd voor lange wachtrijen, mocht u er dit weekend met uw kroost nog naartoe trekken. Niet dat het we ons daar allen door laten tegenhoude­n. “Mensen zijn graag waar veel volk is”, verklaart vrijetijds­socioloog Ignace Glorieux (VUB). “We zoeken de massa op, omdat we denken: ‘daar is iets te beleven’. Dus willen we er ook bij zijn. Dat is ook waarom we naar de kust gaan als de rest ook naar zee vertrekt en we uiteindeli­jk allemaal samen in de file staan. Bij pretparken is dat niet anders.”

Nee, natuurlijk heeft u geen zin om uren aan te schuiven voor u op een attractie kan. “Maar het maakt het wel specialer om er drie kwartier voor te moeten wachten”, zegt Glorieux. “Dan nemen we deel aan iets dat door veel mensen gegeerd is.”

De socioloog vergelijkt het met een concert: overdreven veel volk rondom ons willen we niet, maar in een halflege zaal heb je het gevoel dat je ergens bent waar weinig belangstel­ling voor is. “Aan de kust is dat net hetzelfde. Is het er kalm, dan klagen veel mensen omdat er geen sfeer is. Het voelt vreemd als er te weinig volk is, dan missen we het vakantiege­voel.” Onthoud het dus, als u dit weekend lang moet aanschuive­n om vervolgens twee minuten door elkaar geslingerd te worden op een attractie. Niet aanschuive­n had het wellicht minder plezant gemaakt.

 ?? FOTO HBVL ?? Pret in Bobbejaanl­and, ondanks de lange wachtrijen.
FOTO HBVL Pret in Bobbejaanl­and, ondanks de lange wachtrijen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium