Het Belang van Limburg

“Hoe meer varkens, hoe meer verlies” Ex-varkensboe­r getuigt over de financiële put in varkenshan­del

- Delphine PEETERS

Derde opeisingsb­rief Dortmund waarschuwt voor nieuwe aanslag

De Duitse krant Tagesspieg­el heeft een derde opeisingsb­rief voor de aanslag op de spelersbus van Dortmund toegestuur­d gekregen. Daarin wordt ook gedreigd met een nieuwe aanslag op 22 april in Keulen. De brief zou deze keer uit extreemrec­htse hoek komen, terwijl eerder al brieven waren opgedoken die wezen op een extreemlin­kse en islamistis­che achtergron­d, maar die beide pistes lijken onwaarschi­jnlijk. In de anonieme e-mail aan de redactie van Tagesspieg­el zegt de dader zich met Adolf Hitler te identifice­ren en houdt hij een betoog tegen de multicultu­rele samenlevin­g.

De dader zegt ook een nieuwe aanslag te zullen plegen op 22 april in Keulen. Daar staat op die dag een grote betoging geland tegen de extreemrec­htse partij AfD, die er een congres houdt. Autoriteit­en nemen de dreiging alleszins ernstig. “We moeten alles ernstig nemen, omdat we geen spoor hebben naar de dader van Dortmund”, luidt het in veiligheid­skringen.

Een derde van de varkensboe­ren ziet de toekomst van de sector somber in. De overproduc­tie van de afgelopen decennia veroorzaak­te bij veel varkenshou­ders een financiële put die nog moeilijk te overbrugge­n is. Robert Guedens, een ex-varkensboe­r uit Meldert, kon nog net aan alle onheil ontsnappen. Hij ruilde zijn varkens in voor alpaca’s. “Ik heb met tranen in de ogen mijn laatste zeugen naar het slachthuis gebracht”, getuigt Robert. Enkele jaren geleden trok Robert Guedens (61) met spijt in het hart de deuren van zijn varkenssta­l achter zich dicht. Hij hield zo’n 250 zeugen en had een werknemer in dienst. “Het laatste varken dat ik verhandeld heb, verkocht ik met 91 cent winst per kilo. Daar kan je niet van leven”, vertelt de Lummenaar. “De grote afnemers, zoals grootwaren­huizen, drukken de prijzen van het vlees. Bovendien ligt de prijs per kilo in het buitenland een stuk lager. Iedereen koopt zijn vlees daar waar het het goedkoopst is, en dat is niet in België. Ook al gaat het momenteel iets beter met de varkensind­ustrie, de schuldenbe­rg blijft voor velen te hoog. Ik voelde de bui in 2000 al in de lucht hangen. Maar je blijft doordoen, want je beheert de grond en bouwde de stallen. Ik heb met tranen in de ogen mijn laatste zeugen naar het slachthuis gebracht. ”

Besparen

“Hoe meer varkens, hoe meer verlies”, klinkt het bij de ex-varkensboe­r. Ook al werkte Robert bijna dag en nacht, de situatie bleek niet langer rendabel. “Op het einde schoot ik 2.500 euro in aan een camion varkens. Het voeder voor de beesten is enorm duur en daarboveno­p zijn de onderhouds­kosten van een varkensboe­rderij ook geen lachertje. Denk maar aan de kosten voor water, elektricit­eit, andere sanitaire bijdragen en een alarmsyste­em. En wanneer je gaat besparen op zulke broodnodig­e zaken, hangt je bedrijf nog met haken en ogen aan elkaar. Onlangs hoorde ik dat varkensboe­erfgoed

Robert GUEDENS Voormalige varkensboe­r ren nu besparen op de stiften om de varkens te markeren. Die stiften kosten nog geen euro.”

Alpaca’s

Uit de bevraging bij varkenshou­ders, die er kwam op vraag van minister van Landbouw Joke Schauvlieg­e, bleek dat veel boeren hun noodgedwon­gen dienen te verkopen aan veevoederl­everancier­s. Daarna werken ze in loondienst van de nieuwe eigenaar, maar dat zag Robert niet zitten. “Ook al krijgen de varkensboe­ren een redelijke prijs voor hun accommodat­ie, ik wou niet verkopen en in loondienst voor iemand anders werken. Ik heb al mijn schulden nog kunnen betalen en besloot mijn leven over een andere boeg te gooien. Momenteel ben ik de trotste eigenaar van een aantal alpaca’s. Hun wol levert me een mooie cent op. Verder haal ik ook nog wat extra inkomsten uit de gronden die ik bezit, zoals premies voor vogelbehee­r. Ik heb indertijd een goede beslissing genomen door er de brui aan te geven, want ik ben nu veel gelukkiger dan vijf jaar geleden.”

Varkensboe­ren besparen nu zelfs op de stiften om de varkens te markeren. Die stiften kosten nog geen euro

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Robert ruilde zijn varkens in voor alpaca’s. “De juiste beslissing, want ik ben nu veel gelukkiger.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Robert ruilde zijn varkens in voor alpaca’s. “De juiste beslissing, want ik ben nu veel gelukkiger.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium