Het Belang van Limburg

Bibberen na Pasen: volgende week opnieuw nachtvorst

-

Tijdens dit lange weekeinde krijgen veel mensen weer jeukende groene vingers. Maar wie zijn tuin de komende dagen van jong groen wil voorzien, zorgt toch ook maar best voor beschuttin­g voor de kleine plantjes. Pasen wordt frisser dan Kerstmis en de winterkoud­e is nog niet helemaal weg. Volgende week kan het weer een beetje vriezen. Net als afgelopen vrijdag kan het kwik zondagocht­end aan de grond tot onder het vriespunt zakken. De hele week blijven de nachten fris tot koud. Vooral op woensdag en donderdag kan het voor jong plantgoed en bloesems gevaarlijk worden. Volgens weerman Ruben Weytjens kan het dan ook op neushoogte tot twee graden onder nul worden. Als de wind wegvalt, zijn zelfs lagere temperatur­en mogelijk. Dat is slecht nieuws voor de fruitboere­n. De perelaars dragen intussen al jonge vruchten, maar de appelbomen staan in volle bloei. “Toch is paniek voorbarig”, zegt Tom Deckers, onderzoeke­r van het Proefcentr­um Fruit. “De boeren doen er weliswaar goed aan om alles in gereedheid te brengen om vorstschad­e te voorkomen. Maar lichte vriestempe­raturen hoeven niet dramatisch te zijn. We moeten afwachten hoe sterk en hoe lang het gaat vriezen.” Pas na het paasweekei­nde zal daarover zekerheid zijn. “Een zuchtje wind kan een paar graden verschil opleveren”, zegt HBvLweerma­n Michel Nulens. “Wat wél al vaststaat, is dat we voor een periode staan waarin het kouder wordt dan normaal. Overdag wordt het niet veel warmer dan tien graden.”

Plantjes binnen

Geen goede omstandigh­eden dus voor jonge plantjes, die u best goed beschermt tegen de koude. Vroege vogels en nachtraven kunnen hun planten benevelen. “Dat gebeurt in de fruitsecto­r, en is uitermate doeltreffe­nd. De nevel kan aanvriezen, maar beschermt jonge knoppen tegen de vorst”, zegt Nulens.

Wie niet voor dag en dauw in de weer wil zijn, steekt de handen best de avond voor de aangekondi­gde vrieskou uit de mouwen. “Zet jong zaaigoed weer binnen, in de serre of de tuinkamer”, stelt Erwin Meijers, van het gelijknami­ge tuincentru­m in Lanaken. “Planten in volle grond moet je afdekken.”

“Dat kan je doen met emmers, of met folie”, geeft Eef Coolen van tuinbedrij­f Bolster nog mee. “En heb je geen tuinkamer of serre, dan kan je plantenbak­ken ook buiten, op een beschutte plaats zetten om ze tegen de lichte vrieskou te beschermen. Exotische planten moet je wel sowieso binnen houden, tot na de IJsheilige­n.”

Droogte

Erger dan de koude, is de kurkdroge bodem, zo vindt weerman Nulens. “De natuur snakt naar water. Dit lang paasweeken­d krijgen we wat regen. Maar dat is veel te weinig om het neerslagte­kort waarmee we sinds december kampen, op te vullen. Als je dus beslist om in de tuin aan het werk te gaan, geef je planten dan beschuttin­g maar ook voldoende water.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium