Het Belang van Limburg

“Elk voorstel voor aanpak burn-out is goed voor ons”

Werkgevers geïnteress­eerd in idee van N-VA, CD&V en Open Vld zijn voorzichti­g

- Belga/LC

Werkgevers­organisati­e VBO heeft oren naar het voorstel van N-VA-Kamerlid Jan Spooren om langdurig zieken met een burn-out even in te schakelen op een andere werkplek zodat ze daar een andere werkervari­ng kunnen opdoen. “Elk voorstel is het bestuderen waard”, zegt Bart Buysse, directeur-generaal van VBO. In heel België waren er eind 2016 391.000 langdurig zieken, waarvan 33.703 in Limburg. Ongeveer één op de drie langdurig zieken heeft een psychische aandoening. Dat wil zeggen dat er in België 134.708 zieken met psychische klachten zijn en in Limburg 10.218. Limburg heeft - in verhouding met de actieve bevolking - de meeste zieken met psychische problemen. Die klachten gaan vaak over depressies of over burnout.

Om dat probleem aan te pakken, wil de N-VA langdurig zieken laten testen bij andere werkgevers en andere beroepen. “Denk aan een verpleegst­er die thuis zit met een burn-out, maar de kans krijgt om bij te springen in een kinderdagv­erblijf ”, zegt N-VA-Kamerlid Jan Spooren. “Of een lerares economie met een burn-out die een aantal uren de boekhoudin­g mag doen bij een klein bedrijf.” “Het uitgangspu­nt van die zogenaamde ‘arbeidsint­egratiejob­s’ voor langdurig zieken is simpel”, zegt Spooren. “Door elders frisse lucht op te snuiven en een andere werkervari­ng op te doen, kunnen we hen weer herlancere­n.”

De verdienste van het voorstel is dat men focust op wat werknemers nog kunnen, bij dezelfde of bij een andere werkgever Hoe wereldvree­md moet je zijn om zo’n voorstel te doen?

Mindset

“De verdienste van het voorstel is dat men focust op wat werknemers nog kunnen, bij dezelfde of bij een andere werkgever”, reageert Bart Buysse. “Maar het moet wel haalbaar en voldoende aantrekkel­ijk zijn voor de werkgevers.” Buysse wijst er tot slot op dat er in ieder geval “een andere mindset van de artsen” nodig zou zijn, “door uit te gaan van

Bart BUYSSE Directeur-generaal VBO Stephanie VAN HOUTVEN

Ondervoorz­itter sp.a wat werknemers wél nog kunnen en hen mee te begeleiden naar werk.”

Wereldvree­md

Op de oppositieb­anken verwerpen de Vlaamse socialiste­n de piste. “Als je thuis kampt met een burn-out even een andere job uittesten? Het voorstel toont pijnlijk aan dat ze bij de N-VA duidelijk niet weten waarover ze het hebben”, zegt sp.a-ondervoorz­itter Stephanie Van Houtven. “Hoe kun je nu iemand vooruit helpen door hem of haar wat jobs te laten uittesten? Hoe wereldvree­md moet je zijn om zo’n voorstel te doen?”

Ook Groen benadrukt het belang van structuree­l beleid in plaats van “losse flodders” om burnouts tegen te gaan. “Een burnout zal niet genezen door de persoon in kwestie enkele uurtjes op een andere werkvloer te laten meedraaien. Wat wel werkt, is in kaart brengen welke werkgerela­teerde factoren tot burn-out geleid hebben en die aanpakken”, stelt Kamerlid Evita Willaert. Ze ziet echter goede bedoelinge­n in het voorstel en nodigt haar N-VA-collega uit samen op bedrijfsbe­zoek te gaan en daar de problemati­ek ten gronde te bestuderen.

Rimpeldage­n

De N-VA legde het voorstel al vaker op tafel, maar de coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld blijven voorzichti­g. “Alle creatieve ideeen zijn welkom, maar het moet wel praktisch haalbaar zijn”, zegt Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld).

Ook CD&V heeft overigens een antwoord klaar op het stijgende aantal burn-outs. De partij pleit ervoor om de ‘rimpeldage­n’, waarbij werknemers in de zorgsector vanaf 45 jaar twee uur per week minder moeten werken, overal in te voeren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium