Het Belang van Limburg

Het wordt buigen of barsten

Ruzies tussen N-VA en CD&V volgende week naar climax

- Eric DONCKIER

Zowel Vlaams minister-president Geert Bourgeois als federaal minister van Justitie Koen Geens riepen gisteren de regeringsp­artners op om de rangen te sluiten. Of dat nog kan lukken, weten we volgende week. In het tegengeste­lde geval riskeren we op zowel Vlaams als federaal niveau een regeringsc­risis. Zo’n crisissen zorgen of voor een doorstart, of voor een val van de regering en vervroegde verkiezing­en op federaal niveau. Het is weer eens oorlog tussen N-VA en CD&V. Het begon vorige zondag met het interview van Zuhal Demir in De Zondag, waarin ze de Vlaamse kiezers waarschuwd­e dat CD&V in feite een moslimpart­ij is die moslims als kiesvee beschouwt.

Bij CD&V tilt men zwaar aan haar uithaal. Een staatssecr­etaris moet zich terughoude­nd opstellen. Ze willen excuses. Zoals andere N-VA’ers haar dat voordeden na discussies met CD&V. Zo had Theo Francken een gesprek met Artsen Zonder Grenzen nadat hij eerst uitgehaald had naar de organisati­e. En excuseerde Matthias Diependael zich op zijn Facebookpa­gina voor zijn uithaal naar Koen Geens.

Zuhal Demir heeft dat nog niet gedaan. Ze liet, nadat ze terecht was gewezen door premier Michel, enkel in een tweet weten dat een staatssecr­etaris niet kan zeggen wat een parlements­lid wel mag zeggen, en dat ze zich daar voortaan aan zal houden. CD&V wil meer. Bij CD&V vinden ze trouwens dat ook parlements­leden van de meerderhei­d niet zomaar kunnen tweeten wat ze willen. Wanneer iedereen dat doet, is het ook gedaan met de coalitie. Dit kan men ook zien als een vingerwijz­ing naar Eric Van Rompuy die met de regelmaat van een klok keihard uithaalt naar de N-VA.

Moskee Beringen

Het tweede oorlogsfro­nt situeert zich op Vlaams niveau. Liesbeth Homans wil de erkenning plus bijhorende financiële overheidsm­iddelen van de Diyanet-moskee Fatih Camiii in Beringen intrekken. De CD&V wil dat niet, omdat de overheid dan helemaal niets meer te zeggen heeft over die moskee. Want ook zonder erkenning blijft die gewoon bestaan. Bij de N-VA vinden ze dan weer dat men het geld beter kan besteden.

Wat CD&V nog meer ergert, is dat Liesbeth Homans de erkenning wil intrekken op basis van een rapport van Staatsveil­igheid. Maar in dat rapport staat helemaal niet dat er verkeerde zaken gebeuren in die moskee, enkel dat er spanningen zijn binnen de Turkse gemeenscha­p en dat de moskee staat voor een gematigd islamisme. Bovendien werd dat rapport gelekt, wat de relatie van onze Staatsveil­igheid met de Turkse inlichting­endiensten hypothekee­rt. En dat terwijl de ministers Didier Reynders, Jan Jambon, Koen Geens en Steven Vandeput niet zolang geleden naar Turkije trokken om er voor meer samenwerki­ng te pleiten. Die is nodig omdat de meeste Syriëstrij­ders via Turkije naar het front trekken, en ook via Turkije weer terugkeren.

Spannende week

Hoe gaan N-VA en CD&V hun conflicten oplossen? Het is uitkijken naar volgende week. Het begint dinsdag al wanneer Zuhal Demir in de commissie Sociale Zaken van de Kamer wordt verwacht om er haar beleidsver­klaring inzake armoedebes­trijding en integratie toe te lichten. CD&V dreigde impliciet om die beleidsver­klaring niet goed te keuren. Mocht dat inderdaad zo zijn, dan houdt dat in dat CD&V haar vertrouwen in Zuhal Demir en bij uitbreidin­g in de N-VA en de regering-Michel opzegt. In dat geval zitten we met een regeringsc­risis. Dat kan, na een goed gesprek, zorgen voor een doorstart van diezelfde regering-Michel. Maar het kan evengoed een val van die regering veroorzake­n. Daarna zijn er opnieuw twee mogelijkhe­den. Of er komt een alternatie­ve meerderhei­d. Iets wat niet voor de hand ligt, want het betekent enerzijds dat de andere meerderhei­dspartijen een deel van hun tot nu gevoerd beleid moeten afzweren, en anderzijds dat de toetredend­e oppositiep­artijen het regeringsb­eleid dat ze tot nu bestreden, mee moeten uit- voeren. Het alternatie­f verkiezing­en.

Op Vlaams niveau is het wachten tot woensdag en vrijdag. Woensdag is het vragenuur in het Vlaams Parlement. Ongetwijfe­ld zullen er veel vragen zijn over het voornemen van minister Homans om de erkenning van

de moskee

is

vervroegde in Beringen in te trekken. Vrijdag volgt de Vlaamse ministerra­ad. De erkenning van moskeeën valt onder de exclusieve bevoegdhei­d van minister Liesbeth Homans, maar CD&V dreigt er een regeringsz­aak van te maken. Ook hier kan het tot een val van de regering komen. Vervroegde Vlaamse verkiezing­en zijn echter niet mogelijk, enkel een alternatie­ve meerderhei­d. Wat ook op Vlaams niveau niet voor de hand ligt.

Rangen sluiten

N-VA en CD&V hebben geen belang bij een val van de Vlaamse en/of de federale regering. N-VA niet omdat de kracht van de veranderin­g dan niet werkt. CD&V niet omdat de peilingen niet meewillen. Bij crisissen weet men wel waar die beginnen, nooit waar die eindigen.

Er zal achter de schermen nog veel gepraat moeten worden om te voorkomen dat het helemaal uit de hand loopt. Waar de mogelijke oplossinge­n liggen, daar wilden ze vrijdag bij zowel N-VA als CD&V niets over kwijt. “We zien wel volgende week”, was de stopzin. Zowel bij N-VA als CD&V had men er vertrouwen in dat men het wel zou oplossen. Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois en federaal minister van Justitie Koen Geens riepen alvast op om de

rangen te sluiten.

 ?? Foto PHN/B ?? Zuhal Demir (N-VA) en Wouter Beke (CD&V).
Foto PHN/B Zuhal Demir (N-VA) en Wouter Beke (CD&V).
 ??  ?? Liesbeth Homans (N-VA) en Koen Geens (CD&V).
Liesbeth Homans (N-VA) en Koen Geens (CD&V).
 ?? FOTO B/PHN ??
FOTO B/PHN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium