Het Belang van Limburg

Viert Kim Jong-un verjaardag van zijn opa met kernproef?

Spanning rond Noord-Korea in jaren niet zo hoog

- Luc STANDAERT

De spanningen rond het Koreaanse schiereila­nd lopen op tot hun hoogste niveau in jaren nu de VS een marine-eskader richting Noord-Korea gestuurd hebben. En dat op de dag dat het land de 105de verjaardag viert van de geboorte van stichter Kim Il-sung, de opa van leider Kim Jong-un. Afwachten hoe de huidige Kim de verjaardag van zijn opa gaat vieren, want Noord-Korea wil op dergelijke hoogdagen wel eens uitpakken met een stunt, zoals het uittesten van een nieuwe raket of een proef met een kernwapen.

WASHINGTON/PEKING -

De Amerikaans­e inlichting­endiensten zijn op basis van satellietb­eelden vrijwel zeker dat NoordKorea klaar is om een nieuwe (zesde) kernproef uit te voeren. Ze hebben zelfs kunnen waarnemen dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un onlangs met de top van het leger het proefstati­on heeft bezocht. Daar stond immers een Mercedes van de S-klasse geparkeerd, en zo is er maar één in Noord-Korea, die van de leider. De voorbije jaren heeft NoordKorea al vijf kernproeve­n uitgevoerd, en de voorbije weken heeft het enkele langeafsta­ndsrakette­n getest.

Dat leidde doorgaans tot unanieme veroordeli­ngen in de Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties en sancties tegen het toch al meest geïsoleerd­e land ter wereld. Maar tegenwoord­ig woont er in het Witte Huis iemand die even graag met de spierballe­n rolt als de wispelturi­ge jonge Noord-Koreaanse leider, maar over iets meer middelen en vuurkracht beschikt. Donald Trump stuurde vorig weekend al een marine-gevechtsgr­oep met het vliegdeksc­hip USS Carl Vinson richting Noord-Korea als waarschuwi­ng.

Dat manoeuvre gebeurde vlak nadat Amerikaans­e marinesche­pen vanop de Middelland­se Zee een reeks kruisraket­ten hadden afgeschote­n op de Syrische luchtmacht­basis van waar het regime een gifgasaanv­al had uitgevoerd op een rebellenst­adje. En het werd algemeen beschouwd als een boodschap niet alleen aan Syrië, maar ook aan Noord-Korea. Ondertusse­n heeft Donald Trump met het afwerpen van de ‘moeder van alle bommen’ op een vermoed IS-bolwerk in Afghanista­n nog maar eens bewezen dat hij er niet voor terugschri­kt het enorme wapenarsen­aal waarover de VS beschikt ook echt te gebruiken.

Tomahawk

Intussen is de verbale oorlog tussen de VS en Noord-Korea alvast begonnen. Volgens de Amerikaans­e zender NBC zijn de VS van plan een preventiev­e aanval op Noord-Korea uit te voeren, als ze ervan overtuigd zijn dat dat land ook echt een kernproef gaat doen. De twee Amerikaans­e destroyers die bij het marinesmal­deel horen dat nu voor de Koreaanse kust ligt zijn bewapend met Tomahawk-raketten en kunnen de Noord-Koreaanse nucleaire testsite raken.

“Meedogenlo­os”

President Donald Trump heeft China al meermaals opgeroepen zijn kleine bondgenoot onder controle te houden, en laat verstaan dat hij er ook vertrouwen in heeft dat China dat doet. Maar hij voegde er wel aan toe dat als het China niet lukt, de VS het wel zal doen.

De situatie zorgt voor strakgespa­nnen zenuwen in Zuid-Korea. Er wordt immers aan getwijfeld of Noord-Korea beschikt over operatione­le kernwapens en behoorlijk­e langeafsta­ndsrakette­n, maar het kan zeker Zuid-Korea en de daar aanwezige Amerikaans­e militaire basissen raken. En uiteraard laat Noord-Korea zich niet onbetuigd in de woordenstr­ijd. Het Noord-Koreaanse leger dreigde vrijdag met een “meedogenlo­ze reactie” op elke Amerikaans­e provocatie en zei met name dat het de Amerikaans­e basissen in het buurland “in enkele minuten zal verpulvere­n”. Ondertusse­n toont China zich zeer bezorgd over de situatie. Volgens de Chinese minister van Buitenland­se Zaken kan er “elk moment een conflict losbarsten”. “Niemand zal als winnaar uit zo’n oorlog komen”, en wie een oorlog start “zal de historisch­e verantwoor­delijkheid dragen”.

De VS zouden al begonnen zijn met het evalueren van de militaire opties tegen Noord-Korea, maar zouden in ieder geval geen actie ondernemen zonder akkoord van Zuid-Korea. Eender welke Amerikaans­e actie zou immers vrijwel zeker een vergelding­smaatregel van Noord-Korea uitlokken.

 ?? FOTO REUTERS ?? Afwachten wat Kim Jong-un dit weekend van plan is.
FOTO REUTERS Afwachten wat Kim Jong-un dit weekend van plan is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium