Het Belang van Limburg

Congo zegt militaire samenwerki­ng met België op

-

Congo heeft de militaire samenwerki­ng met België stopgezet. Dat is gemeld door het Afrikaanse weekblad Jeune Afrique en bevestigd door het Belgische ministerie van Defensie en door een anonieme bron binnen het Congolese leger. Waarom dat gebeurt is niet meteen duidelijk, maar de opmerkinge­n van minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders over de benoeming van Bruno Tshibala tot premier in Congo werden in Kinshasa niet goed onthaald. Reynders verklaarde dat de benoeming van Tshibala afwijkt van de letter en de geest van het Oudejaarsa­kkoord over de transitie naar de verkiezing­en in de Democratis­che Republiek Congo, en stelde dat België met zijn internatio­nale

BRUSSEL/KINSHASA -

partners zal overleggen over de relaties met Congo. België heeft momenteel een dertigtal militairen in Congo die zich bezighoude­n met de opleiding van Congolese soldaten. Het Belgisch leger heeft al twee snelle interventi­eteams opgeleid en begeleidt nu nog steeds de Congolese soldaten op het terrein.

De vorige keer dat de militaire samenwerki­ng werd stopgezet was in 1997 toen Laurent-Désiré Kabila president werd. Ze werd hervat toen zijn zoon Joseph hem in 2001 opvolgde. Het lijkt erop dat de Belgische regering verrast is door de Congolese beslissing. Niemand voelde zich geroepen om commentaar te geven. Er zouden wel diplomatie­ke gesprekken met Congo aan de gang zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium