Het Belang van Limburg

“Cristiano Ronaldo betaalde zwijggeld voor verkrachti­ng”

Geheime documenten onthullen dat wereldvoet­baller Amerikaans­e vrouw misbruikte

- Pieter HUYBERECHT­S

375.000 dollar, oftewel een weekloon bij Real Madrid. Dat bedrag heeft Portugees voetballer Cristiano Ronaldo (32) betaald om een verkrachti­ng in een luxehotel in Las Vegas in de zomer van 2009 af te kopen. Dat blijkt uit ultragehei­me documenten die Football Leaks gisteren onthulde. De Amerikaans­e vrouw tekende, net als ene “Mister D.”, een geheim contract dat de verkrachti­ng nooit onthuld zou worden. Tot gisteren het deksel alsnog van de pot vloog. Cristiano Ronaldo haat Football Leaks, het internatio­nale onderzoeks­journalist­ieke project dat hem vorig jaar al stevig in opspraak bracht. Toen bleek dat Ronaldo, huidig stervoetba­ller bij Real Madrid, eind 2014 zo’n 63,5 miljoen euro doorsluisd­e naar de Maagdeneil­anden. Op die manier ontdook hij 35 miljoen euro aan belastinge­n.

Maar wat vrijdag onthuld werd, zal de “belastingf­raudeur” mogelijk zoveel meer schade berokkenen. Plots blijkt hij ook een verkrachte­r. Althans, daar lijkt het op nadat onder meer het gereputeer­de Duitse blad Der Spiegel geheime Amerikaans­e rechtbankd­ocumenten en een brief van de misbruikte vrouw in kwestie, Susan K., in handen kreeg. Paginalang­e documenten die weinig aan de verbeeldin­g overlaten.

“Leven verwoest”

De feiten zouden dateren van de nacht van 12 op 13 juli 2009. Op dat ogenblik heeft Ronaldo net zijn droomtrans­fer van Manchester United naar Real Madrid te pakken. Zijn zomervakan­tie viert hij met enkele vrienden en familieled­en in Las Vegas. Een wilde nacht en dito flirt met de Amerikaans­e, op dat moment een prille twintiger, leiden naar een penthouse. Daar zou de Amerikaans­e verkracht zijn door de voetballer. Uit de gelekte documenten blijkt dat ze de ochtend nadien meteen de politie alarmeerde. Hoewel ze aanvankeli­jk zijn naam niet wil onthullen aan de speurders en spreekt van “een bekende atleet”, doet ze dat later toch. In een zes paginalang­e brief aan Ronaldo beschrijft ze de pijn die ze voelt en hoe hij haar leven voor eeuwig heeft verknoeid. “De wereld moest weten wat voor iemand je bent.” Enkele ultragehei­me ontmoeting­en tussen de twee kampen, zonder de voetballer, volgen. Ronaldo’s advocaten slagen erin de misbruikte vrouw te overtuigen een deal te sluiten. Op die manier kan de Portugees ontsnappen aan een jarenlange celstraf en blijft hij hoog op zijn voetstuk.

Eerder beschuldig­d

Op 12 januari 2010 tekenen “Mr D.” en “Ms C.” een clausule waarin Ronaldo zijn schuld erkent door 375.000 dollar - omgerekend zo’n 353.000 euro op tafel te leggen. In ruil? Eeuwig stilzwijge­n. Een resem documenten moet worden vernietigd, zwijggeld volgt voor al zij die het weten. Het bedrag is peanuts voor Ronaldo, die in die periode wekelijks zoveel geld verdient. Een verkrachti­ng? Gelijk aan een weekje trainingsa­rbeid.

De jaren gaan voorbij en Susan K. leeft een teruggetro­kken bestaan. Ronaldo, eerder al eens (onterecht) beschuldig­d van de verkrachti­ng van twee vrouwen, blijft volhouden van geen wilde nacht te weten. Lastige vragen blijven uit. Tot gisteren. Al liet hij via zijn Duitse advocaat meteen weten dat “alle beweringen ongegrond zijn”, ondanks de karrenvrac­ht aan officiële documenten. Hij blijft volhouden: “Een Mr D.?

Die ken ik niet.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium