Het Belang van Limburg

“Hasselt-Genk is geen zot idee”

Limburg krijgt derde grootste stad van Vlaanderen na fusie

- Guy THUWIS/Caroline VANDENREYT

“De fusie van Hasselt en Genk, een zot idee? Helemaal niet. Economisch is het de logica zelve”, zegt LRM-directeur Stijn Bijnens. Zelfs politiek is het water niet eens meer zo diep als we dachten, bleek toen we burgemeest­ers Nadja Vananroye (Hasselt) en Wim Dries (Genk) gijzelden op een boot op het Albertkana­al. “Een fusie sluiten we niet uit. Eerst nog meer samenwerke­n en dan zien we wel…”, zeggen ze in een exclusief dossier van deze krant en TVL. De fusie van Hasselt en Genk - of Genk en Hasselt, zoals u verkiest - is nodig om Limburg stevig op de Vlaamse kaart te planten. Zeker nu de provincies zo goed als geen slagkracht meer hebben. Hoe gaan we anders opboksen tegen financiële ‘opslorpers’ als Antwerpen, Gent en Brussel? In economisch­e kringen verkondige­n ze het met steeds minder schroom. Twee weken lang brengen we in deze krant, in samenwerki­ng met TV Limburg, dan ook het dossier ‘Wat als… Hasselt en Genk fusioneren?’. Met verrassend­e conclusies, uw mening en hoogoplope­nde debatten.

Central Park

Vier ‘wijzen’ haalden we aan tafel, Stijn Bijnens (LRM-directeur), Nele Lijnen (parlements­lid), Luc De Schepper (rector UHasselt) en Koen Vanmechele­n (kunstenaar). “Limburg heeft een grote stad nodig, van minstens 100.000 inwoners. Om in Vlaanderen met de vuist op tafel te kunnen slaan en te bestaan voor Europa”, was de behoorlijk eensgezind­e overtuigin­g. Met argumenten waarom het wel kan. Dat niemand er slechter van wordt, dat we misschien één ziekenhuis krijgen, een heel grote voetbalplo­eg en een eigen Central Park (lees: Bokrijk). Koen Vanmechele­n: “Waarom zou HasseltGen­k niet het levende lab voor de toekomst kunnen zijn?”

Economisch is de fusie van Hasselt en Genk de perfecte logica, een no-brainer

Opeisen

Stijn BIJNENS directeur LRM Of die grote fusiestad wel past bij Limburg en onze traditie van klein en fijn? “We moeten heel erg oppassen dat Brussel ons niet gaat zien als een park. B&B’s mogen we nog bijbouwen, een paar bungalows,… Maar een tram? Laat staan een eigen universite­it”, gaat rector De Schepper in het verweer. En met hem ook de burgemeest­ers van Hasselt en Genk: “We moeten onze plek in Vlaanderen opeisen. Neen, samenwerke­n is echt geen probleem voor ons.” Fusiespeci­alist Koenraad

De Ceuninck verwacht dat een fusie Hasselt-Genk voor een dynamiek zal zorgen die heel Limburg ten goede komt. De trend naar grote centrumste­den zet zich ook door in Nederlands-Limburg waar Landgraaf eerst vrijwillig wou en nu verplicht Heerlen.

Triatlon

Maar hoe moet die fusiestad er effectief uitzien? Daarover lieten we architectu­urstudente­n van Universite­it Hasselt zich een hele week buigen. Met opvallende resultaten, zoals een nieuw stadion voor KRC aan het kanaal (handig om een triatlon te organisere­n, aldus de ontwerper) en een soort van evenemente­neilandjes aan de tuikabelbr­ug in Hasselt.

Het uitzicht was voor de studenten, de naam is aan u: vanaf dinsdag kan u op www.hbvl.be/hasseltgen­k laten weten hoe die grote fusiestad moet heten. Het resultaat leest u volgende zaterdag in de krant.

Bipool

moet

fuseren

met En hoe zit het met sport, shopping, mobiliteit in Hasselt-Genk? Niet iedereen is overtuigd van de voordelen, zoals die sportecono­om die niet gelooft dat Genk meer toeschouwe­rs uit Hasselt gaat krijgen na een fusie. En al helemaal niets ziet in een grote fusieclub met alle sporten à la Barcelona. De mobiliteit­sdeskundig­en van IMOB (het Instituut voor Mobiliteit van Universite­it Hasselt) verwachten dan weer een proces van tientallen jaren om van de bipool Hasselt-Genk één stad te maken. En of de winkeluitb­aters zomaar die slag om Genk of Hasselt opgeven? Afsluiten doen we op zaterdag 29 april met het grote voor- en tegendebat. En een peiling bij de Limburgers of de geesten al iets rijper zijn voor die nieuwe grote stad.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “Een fusie sluiten we niet uit. Eerst nog meer samenwerke­n en dan zien we wel”, zeggen burgemeest­ers Wim Dries en Nadja Vananroye.
FOTO SVEN DILLEN “Een fusie sluiten we niet uit. Eerst nog meer samenwerke­n en dan zien we wel”, zeggen burgemeest­ers Wim Dries en Nadja Vananroye.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium