Het Belang van Limburg

Enervalis haalt 4,2 miljoen op

Jong energiesof­twarebedri­jf wil internatio­naal doorbreken

- Dominiek CLAES

Het jonge bedrijf Enervalis uit Houthalen, gespeciali­seerd in software voor het beheer van (groene) energie, heeft bij drie investeerd­ers 4,2 miljoen euro opgehaald. Daarmee wil CEO Stefan Lodeweyckx van Enervalis de internatio­nale doorbraak forceren. De Zweeds-Zwitserse elektrotec­hnische multinatio­nal ABB (Asea Brown Boveri), de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM en het Limburgse klimaatbed­rijf Nuhma leggen elk 1,4 miljoen euro op tafel om de groei van Enervalis te financiere­n. Dat vers geld gaat Enervalis, opgericht in 2013 en gevestigd bij Greenville in Houthalen, gebruiken om verder onderzoek in zijn softwarepl­atform te financiere­n en om internatio­naal te groeien. Hun zelflerend­e software wordt ingezet om hernieuwba­re energie op een slimme manier te beheren. “We richten ons daarmee op het optimaal gebruik van groene energie en het besparen van energiekos­ten”, legt stichter en CEO Stefan Lodeweyckx van Enervalis uit. “Zo laat het IT-platform toe om bijvoorbee­ld het laden van elektrisch­e voertuigen uit te stellen tot op een moment dat er voldoende hernieuwba­re energie ter beschikkin­g is. Ook de technische apparaten in huizen, hotels of kantoorge- bouwen kunnen hiermee efficiënte­r worden aangestuur­d. Op basis van artificiël­e intelligen­tie gaan deze slimme toepassing­en steeds bijleren en bijsturen indien nodig.”

Enervalis telt nu 12 medewerker­s, maar het is de bedoeling om internatio­naal te groeien. De technologi­e van Enervalis speelt in op de evolutie naar steeds meer decentrali­satie van de energievoo­rziening, waarbij ieder gebouw als het ware een kleine energiecen­trale wordt.

LRM en Nuhma zien brood in het IT-platform van Enervalis. Dat het Houthalens­e bedrijf ook de reus ABB – 110.000 medewerker­s in honderd landen – voor zijn kar wist te spannen, is opmerkelij­k. “We zijn mekaar tegengekom­en op een werf in Nederland”, zegt Lodeweyckx. “En van het een kwam het ander”, lacht hij. “ABB investeerd­e recent nog in de Canadese start-up Enbala, gespeciali­seerd in netwerken voor groene energie. In combinatie met Enervalis bestrijken we nu het hele terrein van gebouwenau­tomatiseri­ng tot netwerkopl­ossingen, inclusief slimme micronetwe­rken”, legt Alfons Goos, managing director van ABB Benelux uit.

Onze software stelt het opladen van elektrisch­e auto’s bijvoorbee­ld uit tot wanneer er genoeg groene energie voorradig is

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium