Het Belang van Limburg

Langerlo wil dat vorige eigenaar sociaal plan betaalt

- Guido CLOOSTERMA­NS

De directie van de centrale van Langerlo stelt de vroegere eigenaar verantwoor­delijk voor het sociaal passief als de werknemers na het faillissem­ent worden ontslagen. In een brief roept Langerlo de directie van E.ON/Uniper op de nodige middelen vrij te maken voor een fair sociaal plan. De eigenaar van de centrale kondigde vorige week aan de boeken van Langerlo nv neer te leggen.

Op een degelijk sociaal plan moeten werknemers van de centrale niet rekenen. De huidige eigenaar, de Estse producent van houtpellet­s Granuul Invest, heeft al laten weten dat daar geen geld voor is. Vandaar dat niet wordt gesproken over een sluiting maar over een faillissem­ent. De directie van Langerlo wil nu verhaal halen bij de voormalige eigenaar, energiebed­rijf E.ON en diens afsplitsin­g Uniper. Zoals bekend kwamen de vakbonden en de toenmalige directie een sociaal plan overeen voor in het geval er geen koper voor de centrale gevonden zou worden. In een brief aan de top van E.ON/Uniper, onderteken­d door het management en door vertegenwo­ordigers van het personeel, vraagt de directie van Langerlo nu dat de vorige eigenaar

De rol van E.ON/Uniper volgens de directie Langerlo voldoende middelen vrijmaakt voor een faire ontslagver­goeding.

Bloedbad

Of die poging kans op slagen heeft, is zeer twijfelach­tig. Na de verkoop van de centrale aan German Pellets werd ze immers nog een tweede keer verkocht aan Granuul Invest. De banden met E.ON/Uniper zijn daarmee wel erg dun geworden.

Toch vindt de directie van Langerlo dat de toenmalige eigenaar van de centrale een “verpletter­ende verantwoor­delijkheid in dit sociale bloedbad” draagt. Zo wordt E.ON/Uniper verweten dat er geen provisies werden aangelegd voor de transforma­tie of voor een mogelijke sluiting. Een andere grief is dat E.ON/Uniper twee jaar getalmd zou hebben met de transforma­tie en verkoop, waardoor het momentum voor biomassa in Vlaanderen voorbij was. Volgens de directie en vakbonden van Langerlo ziet het er ook naar uit dat de verkoop aan German Pellets destijds vooral tot doel had onder het sociaal plan uit te komen.

Een verpletter­ende verantwoor­delijkheid in dit sociale bloedbad

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium