Het Belang van Limburg

“Ik nam vakantie op het werk om te blokken voor mijn examens”

Luchtverke­ersleider en nu rechtenstu­dent

-

Hij is piloot van opleiding, werkt voor de Europese luchtverke­ersleiding in Maastricht en doet er nu ook nog eventjes een master rechten aan Universite­it Hasselt bij. “Zonder een jaar te moeten overdoen, ja. Ik zit zelfs voor op schema. Mijn vakantieda­gen op het werk nam ik op om te blokken voor mijn examens als student. Het gaat vreemd zijn om eens hele week vrij te hebben”, lacht Frederick De Cock (33) uit Lummen. Of misschien toch niet. Want doctoreren klinkt ook niet onaantrekk­elijk...

LUMMEN -

Achttien, negentien jaar waren zijn ‘medestuden­ten’ toen Frederick De Cock zich in 2012 aan Universite­it Hasselt ging inschrijve­n. “Dat was even wennen. Ik was een tiental jaar ouder, had al verschille­nde jaren werkervari­ng. De zorgen die zo’n jonge mensen hebben, zijn toch heel anders ( lacht). Ik weet nog dat we drie taken in één week moesten maken en er waren verschille­nde studenten die serieus aan het klagen waren over de druk. Terwijl ik dat in een echte job gewoon vond. Nu, in het laatste masterjaar, is de kloof veel minder groot. Ze zijn veel rijper. Maar ja, dat kunnen volgend jaar ook gewoon mijn collega’s zijn, zoals veel van de schoolverl­aters die wij aanwerven.”

Modellen

Van 11 tot 13 uur is het vandaag les in de oude gevangenis van Hasselt, van 14 tot 22 uur zit Frederick in Maastricht op het werk bij luchtverke­ersleider Eurocontro­l. “Er zijn drukke dagen bij, ja. Maar tot nog toe is het allemaal gelukt. Ik hou wel van een beetje uitdaging. Ik heb geen gezin, dat maakt het ook makkelijke­r”, klinkt de ingeweken Lummenaar die simulaties en modellen over het luchtverke­er opmaakt voor de opleiding van nieuwe luchtverke­ersleiders..

“Mijn werkgever staat er volledig achter, interne ontplooiin­g en educatie worden erg gestimulee­rd. Niet alleen met woorden, maar ook met daden: mijn rechtenstu­dies vallen onder het educationa­l assistance programme, wat inhoudt dat ik de helft van de opleiding terugbetaa­ld krijg én dat er tijd is om te studeren. Het moet natuurlijk wel een studie zijn waar de werkgever iets aan heeft, niet zomaar één of andere hobby. Maar ik ben zeker niet de enige collega, er zijn er die economie studeren, iemand volgt pedagogie.”

Sommige studenten waren aan het zuchten na drie taken in één week, terwijl ik dat op het werk gewoon ben

Frederick

De Cock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium