Het Belang van Limburg

“Het lijkt dezelfde kant op te gaan als met de truckers”

HASSELT - Het bedrijf FlixBus ging in 2012 uit de startblokk­en dankzij de hoofdprijs van een ondernemer­swedstrijd. André Schwämmlei­n en zijn twee vrienden wonnen zes maanden gratis kantoorhuu­r. Maar verder hadden ze géén geld en géén bussen. Vijf jaar lat

- Door Mark van Luyk

Jarenlang was het in Europa verboden om het openbaar vervoer te beconcurre­ren met langeafsta­ndsbussen. In 2013 besloot de Duitse regering de transportm­arkt te liberalise­ren. Schwämmlei­n dook in het gat en zette bussen in om de macht van het spoorwegbe­drijf Deutsche Bahn te breken. De laatste jaren neemt hij de ene Europese busmaatsch­appij na de andere over. Ondertusse­n is FlixBus de grootste speler op de markt met 900 bestemming­en in 20 Europese landen. Sinds vorig weekend zijn daar ook 14 nieuwe Europese bestemming­en vanuit Hasselt bijgekomen. Schwämmlei­n is een durver. “Wij nemen risico’s die traditione­le bedrijven niet aandurven”, zegt hij.

FlixBus heeft zelf niet één bus in haar bezit. De firma zorgt voor de netwerkpla­nning, marketing en sales, maar laat het investeren in bussen en chauffeurs over aan meer dan 250 plaatselij­ke onderaanne­mers. FlixBus noemt zich ook een groene ondernemin­g. “Omdat we niet zozeer in concurrent­ie gaan met openbaar vervoer, maar omdat we auto’s van de weg halen. 20 procent van onze klanten komt uit de auto. Daarom investeren we in comfort op onze bussen”, zegt persverant­woordelijk­e Rosa Donat.

Het concept is niet nieuw. Eurolines bestaat al jaren, maar liet zich voorbijste­ken door de nieuwkomer die uitpakt met hippe apps en comfortabe­le bussen met wifi en voedsel en drankjes aan boord. Dat concept slaat erg aan bij jonge reizigers. Vanwege de flexibilit­eit en - in vergelijki­ng met reizen met de trein - het comfort. En dan is er natuurlijk het budget. Met een beetje geluk staat u voor 15 euro in Frankfurt of voor 55 euro in het Poolse Katowice.

Het Lommelse Staf Cars investeerd­e een hoop geld in nieuwe bussen én chauffeurs voor de lijnen die het uitbaat. Al 40 van de 160 buschauffe­urs van Staf Cars werken in onderaanne­ming voor het FlixBus-netwerk. Het bedrijf heeft pas 15 nieuwe bussen besteld voor Flixbus. “Een bus is veel goedkoper dan de meeste mensen denken”, zegt Paul Creemers, ceo van Staf Cars. “Touringcar­s staan buiten het seizoen vaak stil. De gemiddelde bus rijdt 80 à 100.000 kilometer per jaar. Dankzij FlixBus rijden onze bussen nu 500.000 kilometer per jaar. Daardoor dalen de vaste kosten sterker dan de loonkosten voor chauffeurs stijgen.”

Ryanair

“Normaal duurt het altijd even voor lijnen rendabel worden, maar ik sta er van te kijken hoe snel het bij onze FlixBus-lijnen gaat”, zegt Creemers. “De lijn Maastricht-Parijs was al na één maand rendabel en Brussel-Amsterdam zelfs onmiddelli­jk. De lijn Antwerpen-Bratislava (Slovakije) moet nog opstarten, maar er is ons nu al gevraagd om een dubbeldekk­er in te zetten in plaats van een gewone bus. Sommige lijnen brengen nu al het dubbele op van wat we verwacht hadden. Op alle 22 lijnen die wij uitbaten, is de bezettings­graad hoger dan 60 procent. We zitten aan een meeropbren­gst van 7 cent per kilometer.”

Wie een ticket boekt bij FlixBus moet weten dat de prijszetti­ng gebeurt zoals bij Ryanair. “Je betaalt een laag kilometert­arief per stoel, maar de prijs stijgt als er veel vraag is of als je ter plekke aan de bus een ticket koopt. De sterkte bij FlixBus ligt erin dat sales en marketing gescheiden worden van de organisati­e. De mede-exploitant die de chauffeurs en bussen levert, verdient meer als de lijnen meer opbrengen.”

Succesverh­aal

Volgens Creemers heeft de autobussec­tor een dergelijk succesverh­aal nodig. “Vroeger koos 8 procent van de reizigers voor de bus, nu is dat nog 4 procent. Dat komt omdat de kwaliteit en de flexibilit­eit niet goed genoeg waren. Reizen met de bus moet weer een plezier worden. FlixBus doet dat met multimedia, wifi en extra beenruimte.”

“We zijn een te duchten concurrent voor de trein. We kunnen klanten korter bij de plaats afzetten, doen er maar ietsje langer over, zijn veel groener, comfortabe­ler en veiliger. Ondanks het busongeval in Sierre is de bus het veiligste vervoermid­del dat er bestaat. Uit onderzoek blijkt dat de bus 30 keer veiliger is dan de auto, 3 keer veiliger dan het vliegtuig en 1,5 keer veiliger dan de trein. 65 procent van onze busreizige­rs zijn vrouwen. Die voelen zich

Dankzij FlixBus rijden onze bussen nu 500.000 kilometer in plaats van 80.000 kilometer per jaar Paul Creemers ceo Staf Cars

veiliger omdat er een chauffeur in de bus zit.”

Sprookje

Er zijn twee soorten klanten van die lijnen”, zegt Eddy Van De Voorde, professor aan het Department of Transport and Regional Economics van de Universite­it Antwerpen. “Mensen die goedkoop reizen om te reizen - zoals studenten en 65-plussers - en reizigers die de FlixBus nemen op plekken waar geen alternatie­f aanwezig is. FlixBus concurreer­t met lage overstapti­jden en de prijs. Zoals de luchtvaart al een labo was voor prijszetti­ng, is dat nu ook zo bij deze busmaatsch­appijen.”

Maar Van De Voorde twijfelt aan het economisch sprookje van Schwämmlei­n & co. “Ze halen hun kapitaal bij durfinvest­eerders die zich meer bezighoude­n met op korte tijd snel geld verdienen dan met de uitbouw van een solide bedrijf. FlixBus heeft natuurlijk het warm water niet uitgevonde­n, maar is nu in sneltempo de markt aan het opkopen. Het groeit veel te snel. Ze leggen het risico ook zo goed als volledig bij de onderaanne­mer. Ik twijfel heel sterk aan de stabilitei­t van een dergelijk model. Als één onderaanne­mer wegvalt, kunnen de dominosten­en zeer snel omvallen en dan zit je binnen de kortste keren met gaten in het netwerk. Ik zou er mijn geld niet durven insteken.”

Zou het kunnen dat FlixBus zo goedkoop is omdat ze sterk de knip zetten in de lonen of werken met buschauffe­urs uit Europese lageloonla­nden? De Nederlands­e vakbond FNV sloeg vorig jaar al een deuk in de mythe. Volgens de vervoersbo­nd staan chauffeurs op de internatio­nale diensten onder druk om korter te rusten of langer door te rijden dan wettelijk toegestaan, verblijven de chauffeurs in erbarmelij­ke hotelkamer­s en moeten ze werken in arbeidsoms­tandighede­n die in strijd zijn met de cao’s in Neder- land. FlixBus zegt dat dit na het gesprek met de vakbond is opgelost. “We zijn daar zelfs zeer streng in. We controlere­n de rij- en rusttijden via GPS-livetracki­ng. De veiligheid van passagiers en medewerker­s is voor ons zeer belangrijk.”

Volgens Paul Creemers van Staf Cars zijn de eisen om FlixBus-chauffeur te worden ook niet mals. “Ze werken met een bonussyste­em dat chauffeurs beloont bij hoge klanttevre­denheid. Wij leven ook alle cao’s na. Zo sturen we bij nachtritte­n altijd twee chauffeurs mee, hoewel dat strikt gezien niet noodzakeli­jk is. Alle chauffeurs krijgen ook een hotelkamer en worden ter plekke gesoigneer­d. Wij gaan er ook prat op dat we met Belgische en Nederlands­e chauffeurs werken aan de juiste loonvoorwa­arden.“

Buitenland­se chauffeurs

Steven Steyaert van de socialisti­sche vakbond BBT heeft weinig vertrouwen in het model van FlixBus. “FlixBus heeft er alles voor over om de vakbond buiten te houden. Werknemers worden ingeschrev­en via Luxemburg zodat we geen zicht hebben op de sociale activiteit­en. Verschille­nde Belgische chauffeurs hebben al contact met ons opgenomen over de slechte arbeidsoms­tandighede­n, maar ze willen niet dat we tot actie overgaan omdat ze schrik hebben om hun job te verliezen. Het is duidelijk dat het in deze sector dezelfde richting uitgaat als bij de vrachtwage­nchauffeur­s. Steeds vaker zien we dat de chauffeurs voor lange afstandsri­tten uit Polen, Roemenië of een ander Oostblokla­nd komen.” Transportd­eskundige Van De Voorde beaamt dat. “Staf Cars kan wel trots zijn dat ze nu met Belgen werken, maar op termijn gaan ze concurrent­ie krijgen van buschauffe­urs uit lage loonlanden. Onlangs zat ik op hotel in Lyon en daar was een parking van FlixBus. Ik ben met die mensen een praatje gaan maken en er was welgeteld één chauffeur die een beetje Frans kon. Het gaat dus dezelfde weg op als bij de truckchauf­feurs. Je moet op de snelweg maar eens letten op trucks. De aanhangwag­en heeft vaak een Belgische nummerplaa­t, de trekker komt uit Bulgarije of Litouwen.” Naast Duitsland hebben ook Frankrijk, Zweden, Nederland en Italië hun markt voor het busvervoer geliberali­seerd. FlixBus verzorgt daar dus ook binnenland­se busreizen over lange afstanden. “In België is dat niet mogelijk omdat we dergelijk vervoer aan De Lijn hebben toegewezen tot 2020. Pas nadien kijken we verder”, luidt het op het kabinet van minister Ben Weyts. Van De Voorde zegt dat Ingrid Lieten privévervo­er lang heeft tegen gehouden. “Ze was eerst baas van De Lijn en daarna viceminist­er-president in de Vlaamse regering onder Kris Peeters. Zodoende zitten we nog altijd met een quasi monopolie waar de regering niet snel van zal afstappen. Het lijkt me eerder dat De Lijn die netten zal verpachten aan privévervo­erders. Maar zo’n privatiser­ing is om te lachen. De overheid wijst naar de veiligheid om dit monopolie in stand te houden omdat terroriste­n anoniem zouden kunnen reizen, maar dat lijkt me geen argument. ( de terrorist van de aanslag in Berlijn zou zich met FlixBus hebben verplaatst, nvdr) ”

Volgens Creemers zijn er nog heel wat blinde vlekken in het openbaar vervoer die maatschapp­ijen als FlixBus kunnen oplossen. “Het is een kwestie van tijd voor een privatiser­ing zal worden opgelegd door Europa.”

Als één onderaanne­mer wegvalt, kunnen de dominosten­en zeer snel omvallen en dan zit je binnen de kortste keren met gaten in het netwerk Eddy Van De Voorde, Professor U Antwerpen

 ?? FOTO: DICK DEMEY ?? Een van de grote troeven van de Flixbus is het comfort: multimedia, wifi en extra beenruimte.
FOTO: DICK DEMEY Een van de grote troeven van de Flixbus is het comfort: multimedia, wifi en extra beenruimte.
 ??  ??
 ?? FOTO: FLIXBUS ?? De FlixBus doet vanuit Maastricht ook Parijs aan.
FOTO: FLIXBUS De FlixBus doet vanuit Maastricht ook Parijs aan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium