Het Belang van Limburg

“Ik kan tegen iedereen winnen”

LUCA BRECEL ZONDAG IN ACTIE WK SNOOKER

-

De wedstrijd Brecel-Fu wordt zondag- en maandagavo­nd waarschijn­lijk live uitgezonde­n op Eurosport. Niet met commentaar van ex-prof Bjorn Haneveer, die dit weekend de namiddagse­ssies voor zijn rekening neemt. “En ik vrees dat mijn collega’s Rudy Bauwens en Alex Lely niet willen wisselen”, lacht Haneveer. “Het is schitteren­d dat Luca weer van de partij is in het Crucible en ik heb echt het gevoel dat hij het kan flikken tegen Marco Fu.” “Fu heeft een schitteren­d jaar achter de rug”, aldus Haneveer. “Vorig jaar stond hij in Sheffield in de halve finales, dit jaar won hij het Scottish Open, speelde hij de finale van het Players Championsh­ip en de halve finales van de Masters en het UK Championsh­ip. Als hij in vorm is, is het één van de beste spelers ter wereld. Maar omdat hij de neiging heeft om zijn hoofd snel op te richten, is zijn techniek kwetsbaar. Op een slechte dag geraakt hij in de knoei en mist hij veel long shots. Luca kan dat met zijn sterke breakbuild­ing afstraffen.” Brecel heeft het voordeel dat hij uit de kwalificat­ies komt. “Daar heeft hij een week lang op topniveau gespeeld. Dat brengt je in een flow. Vorig jaar hebben verschille­nde spelers uit de kwalificat­ies voor een verrassing gezorgd in het openingswe­ekend, het is goed dat Luca zo vroeg speelt.”

Ook Brecels techniek is kwetsbaar, maar Haneveer ziet hem er niet graag te veel aan sleutelen. “Luca is een natuurtale­nt. Hij heeft een lange backswing, gaat niet altijd even recht door de bal. Maar als hij daar te veel aan gaat werken, verliest hij zijn touch. Dat was ook het probleem toen hij met zijn gezondheid sukkelde. Voel je je niet goed, dan is het gevoel weg en gaat je timing de mist in. Het gaat om fracties van een seconde, maar vooral bij long shots kan dat een wereld van verschil maken. Maar als die binnengaan en Luca kan domineren, dan kan hij tegen iedereen winnen.”

“Luca heeft de kwaliteit om op het juiste moment op te staan. Telkens hij dreigt weg te zakken op de wereldrang­lijst, zet hij plots een sterke prestatie neer. Vaak op grote tornooien waar de meeste punten te verdienen vallen, hij haalde al twee keer de kwartfinal­es op het UK Championsh­ip. Nu staat hij op het WK, zo kan hij opnieuw een sprong maken op de wereldrank­ing. Wint hij een paar matchen, dan komt zelfs de top 16 binnen bereik. Hij heeft er de kwaliteite­n voor, ik heb echt het gevoel dat het zijn tornooi zou kunnen worden.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium