Het Belang van Limburg

PHILIPPE GILBERT de sluwste en de fitste VS GREG VAN AVERMAET de sterkste en de snelste

De winnaar van de Ronde van Vlaanderen versus de laureaat van Parijs-Roubaix. De taaie knoken van Philippe Gilbert (34) tegen Greg Van Avermaet (31) in de vorm van zijn leven. In de Amstel Gold Race kruisen beide kemphanen de laatste keer dit voorjaar de

- Bram VANDECAPEL­LE/Jan-Pieter ECAPELLE/Jan-Pieter DEDE VLIEGER VLIEGER

TACTISCH INZICHT Gelijkspel

Philippe Gilbert die een foute tactische beslissing neemt, is even onwaarschi­jnlijk als dat de Algerijn Youcef Reguigui zondag wint. “Phil leest de koers uitstekend. Op het goede moment zit hij altijd voorin. Enkel Boonen was daar nog straffer in dan hij”, zegt Herman Frison, die bij Lotto Soudal met Gilbert en Van Avermaet heeft gewerkt.

Toen Van Avermaet in 2010 vertrok bij Lotto was hij nog maar 25. Inmiddels is hij tactisch ook helemaal volgroeid. Zowel in de Omloop Het Nieuwsblad, Harelbeke, Wevelgem als Roubaix dook Van Avermaet op het juiste moment in de opening. “Phil had het kiezen van het juiste momentum van nature uit. Greg heeft dat moeten leren. Ook al omdat hij pas op latere leeftijd is beginnen koersen. Het heeft een tijdje geduurd, maar nu zie ik hem geen foute tactische keuzes meer maken”, zegt Rik Verbrugghe, schoonbroe­r van Van Avermaet en ex-ploegleide­r van Gilbert. Valerio Piva die als ploegleide­r met beide renners heeft gewerkt ziet enkel een verschil van aanpak. “Phil heeft tactisch een afwachtend­e houding. Hij is sluwer. Greg rijdt tactisch meer zoals Sagan. Hij beslist zelf wanneer de koers in de juiste plooi moet worden gelegd. Als ploegleide­r moet je Greg soms wat intomen, Gilbert moet je soms wat aanporren om in actie te schieten.”

DE PLOEG Voordeel Gilbert

Met het uitvallen van Loïc Vliegen n en en ook ook nog Samuel Sanchez mist BMC twee twee belangrijk­e pionnen. De jonge Waalaal werd werd vorig jaar nog negende in de Amstel. stel. Hij Hij wordt vervangen door de Zwitser r Michael Michael Schär, de buddy en vaste kamergenoo­t genoot van Van Avermaet. “Ik ben blij dat at Michi Michi terug is. We werken al vijf jaar heel eel hard samen om grote koersen tee winnen. Dat ik die nu won zonder er hem erbij, was wel wat spijtig”, zegt zegt Van Avermaet.

Maar het is ook niet ideaal dat een en renner die zes weken niet kon koersen meteen zijn wederoptre­den den maakt in een grote klassieker. De e spoeling bij BMC is dun. Ploegleide­r der Valerio Piva beseft dat. “We hopen en dat er open wordt gekoerst, zodatat we we onze ploeg wat kunnen sparen. Met Met De Marchi, Teuns, Dillier en de steeds beter wordende Hermans hebben we een sterke ploeg. Maar aar het klopt dat we nu al bezig zijn om om naar volgend seizoen toe twee renners aan te werven die Greg tot tot diep in de finale kunnen bijstaan.” .” Volgens Dirk De Wolf is de opstelling­lling van Quick Step Floors van zondag ag in in de breedte sterker dan die van

BMC. “Je zag al in de Brabantse Pijl Pijl dat ze heel goed waren. Zo’n renner nner als Devenyns heeft BMC niet. En met De La Cruz heeft Phil een renner in dienst die zelfs een rit won won in het Baskenland.” Quick Step mist mist dan wel Alaphilipp­e. Het weegt niet niet zo zo hard door als het verlies van Vliegen egen bij bij BMC. “We hebben ook nog Dan Martin, Martin, die graag vanuit de achtergron­d koerst. En we zagen in de Brabantse ntse Pijl dat De Plus en Devenyns perfect fect inin vorm zijn”, aldus Gilbert. Ploegleide­r Tom Steels voegt daar ar ook ook nog graag Bob Jungels aan toe. “Die “Die is is net terug van een hoogtestag­e. Hij Hij zal zal er er zeker staan. Ook onze twee sterke ke Tsjechen Vakoc en Stybar zijn gemaakt emaakt voor een lastige koers als de Amstel.” stel.”

SPRINTSNEL­HEIDSPRINT­SNEL Voordeel Voordeel Van Averma Avermaet

Zowel Zowel José José De De Cauwer, Cauwer, HermanHe Frison, Valerio Valerio Piva Piva als als Dirk Dirk De De WolfWo zijn het erover erover eens eens dat dat Greg Greg Van Van Avermaet in de sprint sprint beter beter voor voor de de dag dag k komt dan Gilbert. “In “In een een groepje groepje van van maxim maximaal tien renners renners zie zie ik ik nietniet in in wie wie h hem kan verslaan.” verslaan.”

Gilbert Gilbert vreest vreest dat dat de de wedstrijd zondag zondag uitmondt uitmondt in een sprint met een een grote grote groep groep. Bij de kopman van van BMC BMC is is da dat scenario geen reden reden om om te te gaan doemdenken. ken. “Colbre “Colbrelli, Coquard en Matthews Matthews z zijn snel, maar ik ben ben ervan ervan overtuigd dat ik ze ze na na een een lastige wedstrijd van van 260 260 k kilometer kan verslaan. verslaan. I Ik ben niet bang om om tegen tegen hen te sprinten. Het Het zijn zijn ge geen Marcel Kittels.” Kittels.”

Zowel Zowel in in ded tweede rit van de de Ronde Ronde v van Valencia als in in MilaanMila­an-Sanremo nam Van Van Averm Avermaet de maat van van Gilbe Gilbert in de groepsspri­nt, sprint, zijzi het voor een ereplaat ereplaats. In Harelbeke legde legde hij hij er Gilbert op voor voor de de overwinnin­g. Toch Toch de denkt Tom Steels, zelf zelf ex-topsprinte­r,ex-t dat het het verschilve­rsc in sprintsnel­heid snelheid tussen beiden niet niet zo zo h heel groot is. “Phil “Phil is is n na een zware wedstrij wedstrijd een echte finisher. finisher. Was ik nu nog renner, renner, d dan ging ik echt niet niet graa graag met hem naar de de meet meet. In de Amstel bepaalt bepaalt n niet de pure snelheid snelheid wie het zal halen, halen, ma maar wel de frisheid.” frisheid.”

PARCOURSKE­NNIS Gelijkspel

De finale van de Amstel is dan wel gewijzigd, de hellingen blijven grosso modo dezelfde. Gilbert reed de Nederlands­e klassieker al elf keer, Van Avermaet zes keer. Op het WK van Valkenburg 2012 waren ze ook beiden van de partij.

Dat Van Avermaet minder vaak de Amstel reed dan Gilbert, maakt weinig verschil, denkt hij. “Al sinds mijn zestiende kom ik geregeld in deze regio trainen. Ik heb hier al verschille­nde keren een weekje ministage ingelast. Vanuit mijn tweede woonplaats Stoumont is het ook niet ver. Mijn parcourske­nnis hier is dezelfde als in de Ronde van Vlaanderen. Ik kan hier bij wijze van spreken blind rondrijden. De kasseien van Roubaix ken ik minder goed dan de hellingen van Nederlands-Limburg.” Ook volgens ploegleide­r Piva, kind van de streek, is hier geen verschil tussen Gilbert en Van Avermaet: “Hun ervaring met deze wedstrijde­n is heel groot. Zondag in de volgwagen moet ik Greg niet veel vertellen over de cruciale zones.”

KRACHT Voordeel Van Avermaet

Beiden verkiezen de oude finale met de Cauberg. “Ik denk dat ik klaar was om daar eens iets te tonen”, zegt Van Avermaet. Ex-bondscoach José De Cauwer bevestigt: “Gilbert gaat er Greg zeker niet afrijden. Andersom kan wel. Beter wordt het niet voor Van Avermaet.”

Ook Frison merkt op dat Van Avermaet in het aanvallen of pareren van een uitval snediger is en langer kan volhouden. In het hardrijden daarentege­n is Phil nog beter. Van Avermaet won nog geen enkele koers na een solotocht. De Wolf: “Maar net als het pure klimvermog­en speelt die eigenschap in de Amstel minder mee. Het draait om kracht. En op dat vlak is Greg zo sterk als Gilbert in 2011.”

Volgens Piva is de demarrage van Van Avermaet snediger dan die van Gilbert. “Hij kan meer pijn verdragen.” Rik Verbrugghe erkent dat de krachtbron­nen van Van Avermaet nog steeds beter worden. “Hij wordt nog elk jaar sterker. Zijn maximaal vermogen stijgt nog steeds. Dat zien we ook aan zijn wattagecij­fers. Bij Phil gaat het stilaan bergaf.”

FRISHEID Voordeel Van Avermaet

Gilbert heeft 23 koersdagen en 3.931 wedstrijdk­ilometers in de benen. Van Avermaet heeft drie koersdagen en 412 kilometer meer op zijn teller. Maar vooral in de indeling is er een aanzienlij­k verschil. Sinds de Ronde van Oman in februari zat Van Avermaet nooit langer dan zeven dagen zonder competitie. Gilbert laste tussen de Ronde van Valencia en de Omloop Het Nieuwsblad een stage van 20 dagen in en nam tussen de Ronde van Vlaanderen en de Brabanste Pijl ook een competitie­pauze van negen dagen. “Die periode heeft mij deugd gedaan. Ik ben even naar huis kunnen gaan en heb goed kunnen trainen.”

Ook ploegleide­r Tom Steels ziet dat zijn poulain nog niet uitgeput is. “Phil is nog fris en dat dankt hij aan die twee periodes van rust. In februari was hij daardoor nog niet top, maar zo kon hij wel met een zeer brede basis aan de klassieker­s beginnen.” Volgens José De Cauwer is het met zicht op zondag ook een voordeel om de Brabantse Pijl in de benen te hebben. Die reed Van Avermaet niet.

De olympisch kampioen gaf gisteren op de persconfer­entie in Chaudfonta­ine toe dat het drukke wedstrijds­chema zijn tol begint te eisen. “Ik wou woensdag een zware training afwerken, maar was nog niet voldoende hersteld van Roubaix. Ik heb deze week wat meer hersteldag­en moeten nemen dan anders. Pas tijdens de verkenning voelde ik mij opnieuw de oude.” Ploegleide­r Piva minimalise­ert de vermoeidhe­id. “Heb je Greg dan moe gezien in Roubaix? Ik zie nog geen tekenen van verzwakkin­g. Greg heeft gewoon veel en constante competitie nodig om zich goed te voelen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Ex-ploegmakke­rs Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet kijken elkaar zondag opnieuw in de ogen.
FOTO BELGA Ex-ploegmakke­rs Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet kijken elkaar zondag opnieuw in de ogen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium