Het Belang van Limburg

“IK KAN HIER NOG GROEIEN”

ZIET VERLENGD VERBLIJF OP STAYEN WEL ZITTEN

- Pieter VANLOMMEL

Sinds STVV-coach Ivan Leko eind vorig jaar het roer omgooide en in een 5-3-2 ging spelen, was er plots geen plaats meer voor Cristian Ceballos (24) in de Truiense basiself. Maar de Spanjaard is een vechter. En een modelprof. Zijn tomeloze inzet werd beloond, sinds enkele weken is de man uit Santander weer een vaste waarde op het middenveld. Daar komt zaterdag tegen Lierse misschien weer veranderin­g in, met de blessures van vleugelver­dedigers Dussaut en Bolingoli. We schotelden de polyvalent­e huurling van Charlton vijf dilemma’s voor.

TERUG NAAR CHARLTON OF LANGER BIJ STVV?

“Ik lig nog een jaar onder contract bij Charlton, ik heb dus niet te kiezen. Maar ik voel me heel goed in Sint-Truiden”, geeft Ceballos een duidelijke hint naar de bestuurska­mer. Daar gaven ze eerder al te kennen de overeenkom­sten van álle huurlingen te willen verlengen. Dus ook die van Ceballos. De middenveld­er wordt geroemd om zijn profession­alisme en heeft volgens Leko en co nog een ruime progressie­marge. “Ik denk daar hetzelfde over”, zegt Ceballos. “Ik heb me in mijn eerste acht maanden in België al helemaal aangepast aan het voetbal en de cultuur. Het kan volgend seizoen alleen maar beter worden. Ivan Leko heeft me al beter gemaakt, maar hij weet dat ik nog beter kan. Ik werk er elke dag hard voor. De coach spreekt trouwens vlot Spaans, ook dat is een pluspunt. We hebben een goed team met een goede coach, wat kan ik mij nog meer wensen?”

LINKSBACK OF LINKSBUITE­N?

Linksbuite­n, rechtsbuit­en, linksachte­r, rechtsacht­er, op de tien. Cristian Ceballos is door Ivan Leko al op quasi elke positie uitgespeel­d. Door de hoge blessurela­st in de Truiense defensie wordt hij daar zaterdag mogelijk opnieuw als pasmunt gebruikt. “Als ik moet kiezen tussen back of buitenspel­er, kies ik voor het laatste”, klinkt het bij de Spanjaard. “Mijn beste positie is de tien, waar ik de laatste vier à vijf matchen mocht postvatten. Daar krijg ik meer vrijheid en hoef ik niet de hele tijd aan verdedigen te denken. Maar als de coach mij ergens anders wil opstellen, is dat oké. Ik ben klaar om op elke positie te spelen. Ook op de back. In onze veldbezett­ing betekent dat wel dat ik heel veel meters moet maken, maar dat ligt mij. Ik ben fysiek sterk.”

10 DOELPUNTEN OF 10 ASSISTS?

“Tien doelpunten. Ik denk dat elke speler daarvoor zou kiezen”, aldus Ceballos. Logisch, de cijfers die hij na acht maanden België kan voorleggen, zijn niet om over naar huis te schrijven. Eén competitie­goal - tegen Standard - en één doelpuntje en één assist in de beker. “Dat moet beter, dat besef ik . Ik kan ook beter. In de jeugdcateg­orieën scoorde ik elk seizoen wel een keer of tien, twintig. Ook tijdens mijn seizoen in Portugal bij Arouca vond ik vier keer de weg naar doel. Waarom het hier niet lukt? Alles heeft te maken met vertrouwen. Ik speel met vertrouwen, dat wel. Maar ik ben zeker dat als ik nog eens raak kan schieten, de ban gebroken is. Let maar op, dan zullen er nog meer goals volgen.”

PAELLA OF FRIET BIEFSTUK?

Wie al eens tegenover Cristian Ceballos gezeten heeft, kan het beamen. De Spanjaard ziet er messcherp uit en dat is niet enkel te wijten aan zijn genen. “Ik kies voor paella”, is zijn logische antwoord op ons dilemma. “Frieten zijn niet aan mij besteed. Ik probeer heel bewust met voeding om te gaan, zo hoort het toch als prof? Bij Tottenham werkten we met een voedingssp­ecialist. Die heeft me wegwijs gemaakt in de wereld van het sportdieet. Mijn vriendin of ik koken dus bijna altijd gezond. Restaurant­s bezoeken, doe ik zelden. Onlangs ben ik in Brugge wel in een Spaans restaurant terechtgek­omen, maar de paella die je hier krijgt kan toch niet tippen aan die uit Spanje( grijnst).”

BARCELONA OF REAL MADRID?

“Daar hoef ik niet eens over na te denken. Barcelona natuurlijk! Ik speelde er van mijn elfde tot mijn achttiende, mijn hele familie verhuisde mee naar daar. Op La Masia (de befaamde jeugdoplei­ding van Barça, nvdr.) speelde ik samen met onder meer Sergi Roberto en Rafinha. Ik mocht ook af en toe met de A-kern trainen, tot Tottenham mij er kwam wegplukken. De rest van het verhaal is gekend. Ik volg nu nog steeds alle wedstrijde­n van Barcelona, al durf ik mij geen diehard-fan te noemen. Dat verandert helemaal eens je profvoetba­ller wordt. Dan ben je alleen nog maar met je eigen ploeg bezig.”

Als we Ceballos confronter­en met de huidige vormcrisis van de Blaugrana, kan hij een zucht niet onderdrukk­en. “Het loopt momenteel niet van een leien dakje”, geeft hij toe. “Maar vergeet niet dat ze vooraan met Neymar, Messi en Suarez de drie beste aanvallers ter wereld hebben rondlopen. Ach, als ze straks alsnog kampioen zouden spelen of de Champions League zouden winnen, dan spreekt niemand nog van een crisis. Zo werkt het in het voetbal.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium