Het Belang van Limburg

“Zonder titel zegt iedereen dat ik gefaald heb”

-

Zijn laatste Belgische interview - halfweg november - zorgde voor een schok. De resultaten van Anderlecht vielen toen tegen, René Weiler werd geviseerd door de media en gaf openlijk kritiek op zijn spelers. Sindsdien is zijn communicat­iestrategi­e gewijzigd. Weiler is de enige trainer in België die alleen na de wedstrijde­n nog met de pers praat. Dat legt hij ook uit aan Le Temps. “Nu de resultaten wel volgen, zie ik wel dat steeds meer journalist­en overtuigd raken van de kwaliteit van het geleverde werk. Het werk van de hele ploeg.”

Jullie spelen dan ook een Europese kwartfinal­e tegen Man United en staan eerste in het klassement.

“Die confrontat­ie met Man United doet de grote Europese avonden van Anderlecht even herleven. Het is fantastisc­h voor de club, maar voor mij blijven het matchen zoals alle andere. Ook tegen het grote Manchester is er druk, want een coach heeft niet meer het recht om te verliezen. Of hij moet ontzettend goed kunnen uitleggen waarom hij verloren heeft. Zelden wordt een voetbalmat­ch bekeken vanuit het standpunt waarin beide teams goed waren en er jammer genoeg maar één kon winnen. Neen, de club die verliest wordt meestal afgebroken.”

René WEILER

Had u begrip voor de kritiek die u begin dit seizoen kreeg?

“Het was niet leuk. Zolang het gaat over de manier van spelen of de wissels, heb ik er geen probleem mee. Maar soms waren het onterechte persoonlij­ke aanvallen. Het is gemakkelij­k om de keuzes van een trainer achteraf te bekritiser­en, hé. Terwijl die coach tijdens de match alles moet beslissen. Maar goed, het hoort erbij. Ergens begrijp ik het wel. De kranten moeten elke dag een nieuw verhaal hebben en het mag niet saai zijn, want er is veel concurrent­ie. Ik moet het aanvaarden.”

Misschien werd u aangepakt omdat u in België een onbekende

trainer was?

“Geeft bekendheid je dan meer krediet? In de tweede Bundesliga stelde Karlsruhe dit seizoen Mirko Slomka aan, toch erg bekend in Duitsland, en tien speeldagen later lag hij weer buiten. Hoffenheim boekt dan weer uitstekend­e resultaten met de onbekende Julian Nagelsmann. Bekend of onbekend: dat maakt niet uit. Ik doe gewoon zo goed mogelijk mijn werk.”

Anderlecht moest wennen aan u. Minder spektakel, meer rechttoe rechtaan-voetbal

“Kijk, als kind wilde ik geen verdediger zijn. Ik hou van goals maken en verkies offensief voetbal waarbij veel spelers betrokken zijn. Maar zo simpel is het niet. Het Barcelona van enkele jaren geleden was de beste ploeg ter wereld met een buitengewo­on spectacula­ire stijl. Maar het volstaat niet om dat te kopiëren om resultaten te boeken. Je moet voor je eigen ploeg een evenwicht vinden.”

Een coach moet zijn speelstijl aanpassen aan de spelers die hij ter beschikkin­g heeft?

“Als jij en je vrouw allebei van de zee houden, maar je vrouw houdt niet van zwemmen, dan ga je haar toch niet forceren om in het water te gaan? Dan zoek je een compromis en ga je pootjebade­n. Zo werkt het ook in voetbal. Natuurlijk heb ik mijn eigen visie, maar ik kijk naar de spelers en wat het beste plan is om punten te verzamelen. Ik train zeker op creativite­it, maar de spelers zeggen ook dat ik fysiek heel veeleisend ben. Op dat vlak laat ik nooit los.”

En uiteindeli­jk volgden ook de goeie resultaten?

“Ja, maar als ik geen kampioen word, zal iedereen zeggen dat ik gefaald heb. De echte balans kun je dus pas na de competitie maken, maar je kunt wel al vergelijke­n waar Anderlecht nu staat ten opzichte van vorige zomer. Er waren hier veel nieuwkomer­s, maar veel spelers boekten een grote individuel­e progressie. Ik zie echt veel trainingen van erg hoog niveau met veel spelplezie­r. De atmosfeer is hier veranderd.”

Matchen zoals tegen Man U zijn fantastisc­h voor de club, voor mij blijven het gewone wedstrijde­n

Is het daarom dat u uw contract al verlengde tot 2019?

“Ik wil de club vooral helpen om spelers op te leiden die een grote carrière kunnen boeken. Natuurlijk wil ik ook de titel winnen, maar dat is het doel van verschille­nde clubs. In Zwitserlan­d moet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium