Het Belang van Limburg

“Samen in Porsche gezeten”

Luca Brecel klaar voor topaffiche tegen Marco Fu

- Marnik GEUKENS

“Als ik speel zoals in mijn laatste voorronde tegen Dale, dan kan ik winnen. Niet alleen tegen Fu, tegen iedereen. Als ik speel zoals in de ronde voordien tegen Swail zal ik snel weer thuis zijn.” Zie hier de voorbescho­uwing van Luca Brecel op zijn wedstrijd in de eerste ronde van het WK snooker, zondag en maandag vanaf 20 uur in Sheffield.

Als ik speel zoals in mijn laatste voorronde tegen Dale, dan kan ik tegen iedereen winnen. Als ik speel zoals in de ronde voordien tegen Swail, zal ik snel weer thuis zijn

Luca BRECEL Het is feest in het Crucible Theatre, waar nog meer nostalgie van de vochtige muren druipt dan andere jaren. De veertigste editie van het WK in Sheffield wordt met veel toeters en bellen in de schijnwerp­ers gezet. Op de traditione­le mediadag mocht gisteren een 22jarige Limburger mee het podium op. Al werd het een rustige middag voor Luca Brecel, veel rustiger dan vijf jaar geleden toen hij als jongste deelnemer ooit van het ene camerateam naar de andere fotograaf gesleurd werd. “Ik heb het liever zo, ik voel me beter aan de snookertaf­el.”

Hoe zag de mediadag eruit?

“Het was bijzonder hectisch. Eerst werden alle 32 deelnemers ontvangen in de wintertuin, daarna stapten we per twee in de nieuwe Porsche Panamera om de laatste paar honderd meter naar het Crucible te overbrugge­n. Iedereen moest met zijn tegenstrev­er uit de eerste ronde meerijden.”

Wat hebben Marco Fu en jij tegen mekaar verteld?

“Fu wist dat de auto in Hong Kong bijna twee keer zo duur is dan in Europa. Voor het overige hebben we een beetje gelachen, het is een supervrien­delijke kerel. Maar over snooker wordt op zo’n moment niet gepraat. Ik vind het wel jammer dat van trainen niets in huis is gekomen. Zaterdagmi­ddag begint het WK (met om 11 uur Selby-O’Brien, nvdr.) en zijn de vier trainingst­afels beschikbaa­r. baar. Maar Maar ik ik k kan ook terecht in de nieuwe academie van Victoria, de ex-manager van Ding Junhui. Daar speelde ik de voorbije dagen al tegen de Zwitser Ursenbache­r.”

Hoe was het om terug te keren naar het Crucible?

“Als het tornooi nog niet bezig is, is dat een zaal als een andere. (Lacht) Meer nog: hij lijkt elke keer kleiner te worden. Maar eens het tornooi bezig is, is de sfeer met niets te vergelijke­n. Het zal me weer kippenvel bezorgen.”

Verhoogt de hoge inzet de druk? Je hebt al 19.000 euro op zak, een zege brengt 10.600 euro extra op. Voor de wereldkamp­ioen ligt zelfs een recordbedr­ag van bijna 450.000 euro klaar.

“Ik ben prof en moet leven van het snooker. Maar ik heb aan de snookertaf­el nog nooit aan het geld gedacht. Zoals op mijn tiende gaat het nog steeds om plezier in het spelletje. Mijn manager Django Fung heeft blijkbaar een extra sponsor aangebrach­t voor op mijn gilet, maar ook daar houd ik me niet mee bezig.”

Volgens Bjorn Haneveer kan je dit weekend stunten.

“Dat is fijn. Het is moeilijk om een zinnige voorspelli­ng te maken. Als ik speel zoals in mijn laatste voorronde tegen Dale, dan kan ik tegen iedereen winnen. Als ik speel zoals een ronde eerder tegen Swail zal ik snel weer thuis zijn.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Luca Brecel maakt na vijf jaar weer zijn opwachting in het Crucible Theatre.
FOTO BELGAIMAGE Luca Brecel maakt na vijf jaar weer zijn opwachting in het Crucible Theatre.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium