Het Belang van Limburg

Klaar voor laatste stap

-

Gisteren nog hardop moeten lachen, toen ik de allermoois­te anekdote uit 40 jaar Crucible Theatre terugvond in een interview met snookerico­on Dennis Taylor. Diens tranen rolden ergens in de jaren ‘80 onder zijn legendaris­che gigantisch­e bril vandaan, toen zijn tegenstrev­er Bill Werbeniuk de sacrale stilte in het Wembley van het snooker doorbrak. Werbeniuk, 130 kilo droog aan de haak, kreeg alleen met een gigantisch­e lading bier zijn bevende handen onder controle. Niet optimaal voor de darmen, zo bleek toen Werbeniuk ver moest reiken voor een shot en een luide scheet niet meer kon onderdrukk­en. De Canadees bleef kalm, draaide zich om en vroeg aan een bomvolle zaal: “Wie deed dit? Kunnen jullie alsjeblief­t een beetje stiller zijn?”

Ruim dertig jaar later ziet het Crucible er nog steeds hetzelfde uit, maar zijn ook snookerspe­lers topsporter­s geworden. Getrainde atleten in een miljoenenb­usiness. Minder kleurrijk, Ronnie O’Sullivan moet de tabloids in zijn eentje vullen. Maar het niveau is enorm gestegen, omdat spelers van jongs af op en top profession­eel begeleid worden. Wereldwijd, want vanaf vandaag komt bijna één deelnemer op vier uit Azië. Eén Thai, vijf Chinezen en hun rolmodel, de 39-jarige Marco Fu Ka-chun uit Hong Kong.

Hij is niet alleen een nationale held, maar wordt ook in het profcircui­t enorm gewaardeer­d. Ruim drie miljoen euro potte hij de afgelopen twintig jaar bij mekaar. Zondag en maandag neemt hij het in Sheffield op tegen de enige vertegenwo­ordiger van het Europese vasteland. Maaslander Luca Brecel verdedigt opnieuw in zijn eentje de eer van het continent, zijn Sloveense en Italiaanse roots geven het nog net iets meer symboliek.

Vijf jaar geleden was Brecel op zijn 17de de jongste deelnemer ooit in Sheffield, waar hij met 10-5 verloor van Stephen Maguire. “Soms is het beangstige­nd welke ballen deze jongen pot”, loofde Maguire na afloop, “wees er maar van overtuigd dat hij heel snel in finales zal staan.” Brecel kon die hoge verwachtin­gen vorig seizoen inlossen in de German Masters, waar Martin Gould hem van zijn eerste rankingzeg­e hield. Ook twee kwartfinal­es op het UK Championsh­ip en een halve finale in de Welsh Open zetten de afgelopen jaren het uitzonderl­ijke talent van Brecel in de verf. Maar kleine jongens worden groot en bij groeien horen ook groeipijne­n. Brecel ondervond letterlijk en figuurlijk aan den lijve dat de weg naar de top fysiek en mentaal loodzwaar is. Maar talent komt op de juiste momenten bovendrijv­en. Brecel bewees de voorbije dagen tijdens de kwalificat­ies dat hij geëvolueer­d is als speler. Zoals ex-prof Bjorn Haneveer het gisteren zei: “Na een tijd ga je beseffen dat topsnooker meer is dan ballen potten en breaks maken.”

Ook hij ziet zijn jonge landgenoot de laatste stap richting top 16 zetten. Zijn betere shotselect­ie verzilvere­n met een topprestat­ie, waarom niet in het paasweeken­d tegen Fu? Europa zou hem dankbaar zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium