Het Belang van Limburg

Hoe Vandoorne de perceptie van zich kan afracen

- Gert VERMERSCH

Stoffel Vandoorne mag dit weekend in actie komen op één van de circuits die hem ontzettend goed liggen. Een goede zaak, want de reputatie van de West-Vlaming lijkt bij de internatio­nale F1-volgers wat glans te zijn verloren. Met ‘dank’ aan de intussen beruchte Honda-motor, al lijkt die ploegmaat Fernando Alonso minder parten te spelen. Daarom spiegelt Vandoorne zich dit weekend maar beter aan de afwezige Spanjaard. Er zijn nogal wat mensen die denken dat Vandoorne meer stilstaat dan rijdt. En dat terwijl de Rumbekenaa­r pas vorige zondag voor het eerst een wedstrijd níét kon uitrijden. Er zijn ook nogal wat mensen die vinden dat Vandoorne in de kwalificat­ies te veel moet toegeven op teammaat Fernando Alonso. En dat terwijl de oorzaak van dat falen al twee keer bij het team lag, dat Vandoornes bolide nooit tijdig kon klaarstome­n. En er zijn eveneens nogal wat mensen die denken dat Vandoorne tijdens de races te veel moet onderdoen voor teammaat Fernando Alonso. En, jawel, dat terwijl de WestVlamin­g de enige is die zijn McLaren al naar de finish wist te loodsen en dat hij daar in China misschien ook wel in was geslaagd, als hij in de eerste ronde geen serieuze tik van Romain Grosjean te verwerken kreeg. Kortom: Stoffel Vandoorne heeft een perceptiep­robleem. Niet dat Vandoorne daarvan zal wakker liggen. Mentaal is hij heel sterk en de kans dat die beoordelin­gen invloed zullen hebben op zijn gemoedsrus­t, is nihil. Net omdat hij weet dat zijn prestaties op dit moment bepaald worden door het niveau van de Honda-motor die vanachter in zijn McLaren steekt. En dat niveau, dat is nog altijd bedroevend.

Gewoon knallen

Maar toch. Het kan voor een rijder - en al zeker een die net komt kijken in de Formule 1 - nooit kwaad om zijn goede reputatie bij het grote publiek wat op te krikken. Want een goede reputatie levert positieve aandacht op en dat kan dan weer belangrijk zijn bij potentiële sponsors.

Ook dit weekend zal de McLarenHon­da echter moeite hebben om zich te meten met de concurrent­ie. Hoe kan Vandoorne zich dan op positieve wijze in de kijker rijden? Door een Alonso’tje te doen. De Spanjaard nam bij de eerste twee races van het seizoen de amechtige McLaren bij het nekvel en sleurde het ding naar een virtuele plaats in de punten. Dat Alonso ook twee keer het einde niet haalde, was eigenlijk bijzaak. Hij had er tenminste alles uitgehaald wat erin zat.

Is Vandoorne in staat een gelijkaard­ige stunt neer te zetten? Vanaf dit weekend misschien wel. Melbourne en Shanghai waren nog nieuwe circuits voor de WestVlamin­g, maar nu komen er enkele heel vertrouwde omlopen aan. Neem nu het circuit van Sakhir, waar dit weekend wordt geracet. Vandoorne scoorde er vorig jaar bij zijn F1-debuut meteen punten en wist er voordien in de GP2 drie keer te winnen. Niet dat we mogen verwachten dat Vandoorne met de huidige McLaren-Honda zeker punten kan scoren. Zeker niet nadat de vrije trainingen van gisteren door een nukkige krachtbron alweer een sof waren. Maar zondag één keer knallen, één keer de goegemeent­e aangenaam verrassen: dat zou moeten kunnen. Het hele jaar lang geeft Anthony Kumpen ons zijn inkijk in het leven, het lichaam en de psyche van een autopiloot. Button start in Monaco - McLaren-Honda heeft er niet te lang over gedaan om voor de GP van Monaco een vervanger te vinden voor Fernando Alonso. Terwijl de Spanjaard in Indianapol­is aan de wereldbero­emde 500 Mijl deelneemt, wordt zijn plaats ingenomen door ex-wereldkamp­ioen Jenson Button. “Ik heb onmiddelli­jk ja gezegd”, stelde de 37-jarige Brit, die in Monaco woont. “Ik besef dat de McLaren-Honda het seizoen niet echt goed is begonnen, maar ik denk dat het stratencir­cuit van Monaco de wagen iets beter zal liggen dan de andere circuits. Stoffel en ik zouden misschien wel eens punten kunnen scoren.”

WIELRENNEN

Twee Belgische ploegen in Tro Bro Léon - Maandag staat met de Tro Bro Léon. Het was deze Bretoense ’Hel van het westen’ die in 1984 voor het eerst een peloton over onverharde wegen stuurde. Dit jaar staan er 25 onverharde stroken op het menu, goed voor liefst 30 asfaltloze kilometers. Wanty en Cibel zijn de enige twee Belgische ploegen die aan de start verschijne­n.

Vliegen past voor Amstel Gold Race - Loïc Vliegen start zondag niet in de Amstel Gold Race. Hij heeft nog te veel last van pijn aan de knie en aan het staartbeen na zijn val in de Pais Vasco.

TENNIS

WTA Biel: Mertens strandt in kwartfinal­e - Geen halve finale voor Elise Mertens ( WTA 68) in het Zwitserse Biel. De Hamontse verloor met 5-7, 7-6 (2/7) en 1-6 van de Estse Kontaveit ( WTA 99). Kimmer Coppejans en An-Sophie Mestach onderuit - In de Challenger van het Italiaanse Barletta verloor Kimmer Coppejans in de kwartfinal­es: 5-7 en 3-6 tegen de Portugees Elias. *** An-Sophie Mestach (WTA 225) verloor haar tweede ronde van het ITF in Indian Harbour met 6-4, 2-6 en 3-6 tegen de 15-jarige Amerikaans­e Amanda Anisimova (WTA 479).

HANDBAL

Sporting NeLo: Denert vertrekt - Doelman Youri Denert verlaat aan het einde van het seizoen Sporting NeLo. De 23-jarige gaat aan de slag bij de Duitse derdeklass­er Auricher handball.

VOLLEYBAL

Champions League: Final 4 is bekend - De samenstell­ing van de Final 4 in Rome is bekend. Halve finales: Berlin RVV (Dui) tegen Zenit Kazan (Rus) en het Italiaanse onderonsje Perugia (Ita) tegen Civitanova (Ita).

Verhees en Lecat strijden voor Europees ticket - In Italië zijn Monza (Verhees, 5 pnt. tegen Molfetta) en Verona (Lecat) doorgestot­en naar de Final 4 voor plaats vijf. De winnaar pakt een ticket voor de Europese Challenge Cup. Halve finales: Verona - Ravenna en Piacenza - Monza. Nationale U17 en U16 winnen - De Belgische nationale ploeg mannen U17 verraste Polen op de EK-kwalificat­ie in Vilvoorde. Eindstand: 3-1 (25-23, 25-20, 27-29 en 25-20). De Limburgers Joran Verbruggen, Liam Mc Cluskey (4 ptn.) en Joost Peeters (27 ptn.) presteerde­n sterk. Vandaag spelen de Belgen tegen Letland. *** Bij de meisjes U16 opende België de EK-kwalificat­ie in Holte in Denemarken met winst tegen Estland. Eindstand 0-3 (18-25, 17-25 en 11-25). De vier Limburgse meisjes Anouck Van Bouwel (5 ptn.), Bente Deckers (8 pnt.), libero Marie Lambrix en Laura Meynckens (kwam in) deden het prima. Vandaag volgt België-IJsland, zondag wacht

gastland Denemarken.

PETANQUE

WK: Gert Quetin stoot door - In Gent startten de Limburgers Gert Quetin en Natachsa goed met een zege tegen Madagascar. Maar dan strooide Thailand roet in het eten. Verlies met 12-7. In de singles gaat Quetin wel door met Tichon. Tegen Canada won hij met 9-5. Morgen speelt hij tegen de Franse wereldkamp­ioen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Vandoorne kent het asfalt van Bahrein nog erg goed. Vorig jaar sprokkelde hij er bij zijn F1-debuut zowaar punten. Gisteren liet zijn bolide het afweten en kon hij achterop de motor terug naar de pits.
FOTO PHOTO NEWS Vandoorne kent het asfalt van Bahrein nog erg goed. Vorig jaar sprokkelde hij er bij zijn F1-debuut zowaar punten. Gisteren liet zijn bolide het afweten en kon hij achterop de motor terug naar de pits.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium