Het Belang van Limburg

“Blind Date is veel grappiger op de Turkse televisie”

Over de rol van de media

-

Hilal Yalcin en Funda Oru zijn gaan stemmen. Meral Özcan niet. Waar haalden ze hun informatie om met kennis van zaken wel of niet te gaan stemmen? Hilal Yalçin: “Ik heb moeite gedaan om de 18 artikelen waarover dit referendum gaat op te zoeken en te lezen. Ik heb weinig naar de Turkse tv gekeken en Turkse kranten gelezen. De debatcultu­ur is me te bombastisc­h. Ik heb daar moeite mee.”

Funda Oru: “Ik heb mijn informatie vooral via de Turkse media gehaald. Van een echt debat is er geen sprake. Het zijn allemaal meetings.”

Meral Özcan: “80 tot 85 procent van de Turken hier leest Turkse kranten en kijkt naar de Turkse televisie.”

Herman Reynders: “Dat betekent dat het nieuws er altijd gekleurd is, want een kritische pers is er niet meer in Turkije.” Meral Özcan: “Het Belang van Limburg wordt in de cafés gelezen. Wanneer er iets is dat ons aanbelangt, dan wordt dat binnen de kortste keren via de sociale media, via Facebook gedeeld.”

Wim Dries: “Dit herken ik. Wanneer ik door de Turkse gemeenscha­p word gecontacte­erd, dan is dat vaak via de sociale media. Nieuws wordt digitaal gedeeld. Ik stel vast dat Het Belang van Limburg meer en meer in de cafés ligt en er ook wordt gelezen. En men kijkt ook naar TV Limburg. Vaak krijg ik te horen dat ze mij op TV Limburg hebben gezien.” Hilal Yalçin: “Het is een kwestie van taal en leeftijd. Jongere generaties spreken beter Nederlands, lezen meer Vlaamse kranten en kijken ook meer naar Vlaamse zenders.”

Meral Özcan: “Er zijn misschien wel honderd Turkse zenders. Ze maken daar heel leuke programma’s. De Turkse ‘Blind Date’ is ronduit fantastisc­h. Os ma kijkt er naar en heeft dan altijd commentaar. Zo van; die passen toch niet bij elkaar of zie wat een lelijke vent. Ik vind dat de Vlaamse pers niet genuanceer­d is wanneer het over de Turkse politiek gaat. Zo beweert men dat Erdogan zou gezegd hebben dat man en vrouw niet gelijk zijn. Dat is niet juist. Hij heeft gezegd: man en vrouw zijn niet gelijk, wel gelijkwaar­dig. Dat laatste is in de Vlaamse pers weggelaten.”

Funda Oru: “Het lijkt ook of wij enkel door de pers gecontacte­erd worden wanneer het over Erdogan gaat. Of over integratie­problemen. Ik zou ook graag over andere zaken gebeld worden door journalist­en.”

Hilal Yalçin: “Daar ben ik het helemaal mee eens.”

Leo Neels: “Het geeft aan dat we hier meer journalist­en met een Turkse achtergron­d nodig hebben om tot een meer genuanceer­de berichtgev­ing te komen. Ze zijn dan ook rolmodelle­n. Rolmodelle­n zijn heel belangrijk, ook in de journalist­iek, omdat ze jongeren aanzetten om ook zelf de stap te zetten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium