Het Belang van Limburg

Waar staat Turkije nu?

-

- Buitenland­se investerin­gen liggen stil, de Turkse lira heeft een kwart van zijn waarde verloren. 5.000 Turkse miljonairs hebben het land verlaten. Tientallen kleine en grote bedrijven zijn geconfisqu­eerd. De inflatie is gestegen naar 11 procent, de werklooshe­id naar 12 procent. - De scholen van het Hizmetnetw­erk zijn gesloten. Duizenden leerkracht­en zijn uit hun ambt gezet. 1.500 universite­itsdecanen zijn ontslagen.

- 159 mediabedri­jven zijn gesloten, meer dan 100 journalist­en zitten vast.

- De betrekking­en met de VS staan op een laag pitje na de weigering om Gülen uit te leveren. En ook omdat VS in Syrië de voorkeur geeft aan de Koerdische milities als bondgenoot boven het Turkse leger.

- Met Rusland zijn de betrekking­en niet veel beter. Na het neerschiet­en van een Russisch gevechtsvl­iegtuig moet Erdogan door het stof om zijn excuses aan te bieden. Waarna Poetin ermee akkoord gaat dat Russische toeristen opnieuw naar Turkije mogen, maar het importverb­od voor Turkse groenten en fruit handhaaft. En ook Rusland sluit een alliantie met de Koerden.

- Met de Europese Unie zitten de betrekking­en na de scheldpart­ijen van Erdogan tijdens de campagne op het vriespunt. De AKP heeft bewust gekozen voor een polemisere­nde campagne. Daardoor zijn meer dan ooit Turkse twisten geëxportee­rd naar de Turken in het buitenland. Dat schept grote problemen voor het samenleven van Turken onderling, maar ook in de verhouding tussen de Turkse gemeenscha­p en bijvoorbee­ld de Belgische staat. De Dyianet, het Turkse ‘ministerie van religieuze zaken’ was decenniala­ng een partner van de Belgische overheden, maar blijkt nu spionage-activiteit­en te verrichten voor de Turkse regering.

Of de Turken zondag ja of neen stemmen, maakt eigenlijk niet uit. De vraag is hoe het nu verder moet? Hoe gaat de Turkse president de betrekking­en met de rest van de wereld herstellen? En hoe denkt hij de spanningen tussen de Turken in het buitenland op te lossen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium