Het Belang van Limburg

En God dan?

-

Het oerboek?

De Bijbel. Geen enkel boek heeft zo’n groot deel van de mensheid duizenden jaren in zijn ban gehouden. Vijf miljard exemplaren zijn ervan verspreid. Maar wie leest nog de Bijbel, in deze moderne tijden en in deze gewesten? Het is des te verrassend­er dat twee heren opduiken die een nieuw licht op het oudste aller boeken laten schijnen. De Nederlands­e gedragsbio­loog Carel van Schaik (1953) is hoogleraar aan de universite­it van Zürich. Hij deed in zijn loopbaan vooral veldonderz­oek rond orang-oetans in Indonesië. Kai Michel (1967) is een Duitse historicus die als wetenschap­sjournalis­t naam heeft gemaakt. Tijdens een interview van Michel met Van Schaik kwamen ze op het idee de jongste kennis van de evolutieth­eorie naast de bijbelverh­alen te leggen. Adam en Eva, Mozes, Abraham, Noë en zijn ark, zijn het meer dan figuren uit ongeloofwa­ardige verhaaltje­s?

De Bijbel bestond al 7.000 jaar in de orale traditie voor hij rond 3.000 voor Christus op schrift werd gesteld. Aan dat pakket verhalen is duizenden jaren door duizenden mensen geboetseer­d. Het kan toch niet anders of tekst en tijd moeten parallelle­n vertonen. Dat is het uitgangspu­nt. Tweehonder­d sessies hielden ze samen, verhaal na verhaal, profeet na profeet onderzoeke­nd, om inzicht te krijgen. De Bijbel als kijkvenste­r op een tijdperk.

Kern van de zaak?

Onze verre voorouders waren jagersverz­amelaars. De uitvinding van de landbouw - ook wel de agrarische of neolithisc­he revolutie genoemd - rond 10.000 jaar voor Christus geldt als de belangrijk­ste gebeurteni­s in de geschieden­is van de mensheid. De jager werd boer. Lange tijd is gedacht dat die overgang een vooruitgan­g was, maar de laatste decennia hebben veel geleerden betoogd dat die revolutie alleen maar tot onheil heeft geleid. De jager kende geen grote sterftes, geen misoogsten, niet de besmetteli­jke ziekten die de boeren van hun vee kregen. En vooral: de jager kende geen bezit.

Eerst, in het aards paradijs, leeft de mens relaxed. Als boer moet hij hard werken, hij moet bezit verwerven en handhaven, sociale ongelijkhe­id en hiërarchie ontstaan, machtsmisb­ruik, slavernij, onderling geweld. Van Schaik: “Als jager zou een man er nooit aan denken zijn broer te vermoorden; in de nieuwe tijd weegt bezit: wie erft de boerderij?” Kaïn wordt trouwens niet zwaar gestraft voor de moord op Abel. In de nieuwe landbouwwe­reld is geweld de weg naar het succes. Hoe is het mogelijk dat je om het stelen van een appel (bezit) uit het paradijs wordt verjaagd? Ook de onderdrukk­ing van de vrouw - wie verzint haar als rib uit een man? - dateert uit die nieuwe tijd: een vrouw is bezit, ze wordt elders gehaald, ze wordt als eigendom beschouwd. De jager gelooft wel in rare geesten, maar de grote rampen van de nieuwe tijd - droogteper­iodes, epidemieën - moeten grote oorzaken hebben, en dat zijn de goden, almaar machtiger goden. De God in de nieuwe wereld is gecreëerd om ‘de maatschapp­ij bijeen te houden’. Vandaar de straffende God, de God die we niet begrijpen, de God die dood zaait. Van Schaik: “Zo bekeken wordt een hele resem van Gods eigenaardi­gheden duidelijk. De Bijbel is mensenwerk. Het is een dagboek van de mensheid.” Religie is ontstaan als een beschermin­gssysteem, uit de drang om het eigen volk voor de definitiev­e ondergang te behoeden. Vandaar ook de tien geboden van Mozes en de 613 andere regels in de Bijbel.

Van Schaik: “De landbouwre­volutie is de oerknal van onze huidige beschaving.” De Bijbel is het eerste verslag van de aanpassing­sgevechten, de worsteling­en die de mens heeft geleverd om zich in te passen in een wereld waar hij niet voor is geschapen. Van Schaik: “Vandaar ook dat permanente onbehagen, ook in de huidige cultuur, een steeds weer opduikend gevoel dat we leven in een verkeerde wereld. Het diepe heimwee naar een andere wereld, het aards paradijs.”

Samengevat?

De Bijbel, ook het Nieuwe Testament trouwens, krijgt hier een totaal andere lectuur. Goed geschreven, boeiend. Honderd pagina’s minder had misschien ook gekund.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium